EU:n sisäministerit yrittävät luoda mekanismin Välimeren pakolaisahdinkoon – ”Emme saa antaa enää kenenkään hukkua”

Julkaistu:

EU:n sisäministerit yrittävät löytää humaanin tavan vastaanottaa ja pelastaa Välimeren ylittäviä siirtolaisia. Saksan Horst Seehofer pyrkii tänään neuvottelemaan kahden Italian Matteo Salvinin kanssa.
Siirtolais- ja pakolaistilanne Välimerellä on sisäministeri Maria Ohisalon (vihr) mukaan kriittinen. Hän emännöi tänään torstaina EU:n sisäministerien epävirallista kokousta, jossa ministerit pyrkivät pääsemään yhteiseen pysyvään ratkaisuun sen sijaan, että ongelmiin reagoitaisiin tapauskohtaisesti.

– Emme saa antaa enää kenenkään hukkua Välimereen, Ohisalo sanoi kokouksen alla.

Sisäministerit tapasivat jo keskiviikkona epävirallisella illallisella, jossa he keskustelivat Välimeren pakolais- ja maahanmuuttotilanteesta. Kokoukseen osallistuva maahanmuutosta vastaava EU-komissaari Dimitris Avramopoulos kuvasi eilistä aivomyrskyksi.

Vaikka näkemysten kirjo on laaja, hän toivoi, että ministerit löytäisivät ratkaisun, jonka taakse asettuisi mahdollisimman moni jäsenmaa. Avramopouloksen mukaan kyse ei ole maiden pakottamisesta, vaan niiden vakuuttamisesta.

– Odotan tuloksia jo tänään, hän sanoi.


Italiaa taivutellaan yhteiseen toimintatapaan

Tähän mennessä Eurooppaan pyrkiville turvapaikanhakijoille on yritetty löytää sijoitusmaa tapaus kerrallaan. Saksan sisäministerin Horst Seehoferin mukaan tämän sijaan yritetään luoda kontrolloitu hätätilamekanismi.

Sillä halutaan lyhentää piinaavaa prosessia, jossa vanhukset, sairaat, lapset ja odottavat äidit joutuvat seilaamaan merellä kymmenenkin päivää. Seehof painotti, että tällainen on vastoin eurooppalaisia arvoja.

– Saksan liittohallitus ja erityisesti Ranska yrittävät parhaansa, jotta meripelastustoiminnasta päästäisiin sopuun, hän sanoi.


Ministerit käsittelevät asiaa paitsi yhdessä myös pienemmissä ryhmissä. Seehofer kertoi pyrkivänsä neuvottelemaan asiasta ainakin Italian ja Maltan edustajien kanssa.

Italian sisäministeri Matteo Salvini tyytyi kokouspaikalle mennessään toivottamaan vain huomenta, eikä jäänyt kommentoimaan näkemyksiään. Italia on äskettäin käytännössä kieltänyt Välimerellä siirtolaisia pelastavia avustuslaivoja tulemasta satamiinsa. Maan aluevesille luvatta tulevalle alukselle voidaan määrätä jopa 50 000 euron sakko ja alus saatetaan takavarikoida.

Seehofer on pyytänyt Salvinia harkitsemaan asiaa uudelleen.

– Hyvä Saksan hallitus, en aio avata satamia uudelleen. Jos mitään, niin aiomme panna (siirtolaiset) autoon ja viemme heidät Saksan suurlähetystöön, Salvini vastasi Facebook-videossa.

Taakkaa on jaettava

Maltan sisäministeri Michael Farrugia toivoi solidaarisuutta.

– EU-maita on 28. Meidän pitäisi toimia yhdessä, yhtenä Euroopan unionina, hän sanoi.


Kreikan sisäministeri Georgios Koumoutsakos kuvasi maahanmuuttoa valtavaksi eurooppalaiseksi ongelmaksi.

– Tämä ei ole kansallinen – ei italialainen tai kreikkalainen haaste. Se on yhteinen haaste, jolle pitää löytää yhteinen ratkaisu ja reagointitapa, hän sanoi.

Seehoferikaan mielestä etulinjan valtioita ei pitäisi yksin kantamaan taakkaa. Toisaalta yhteinen mekanismi ei saisi kiihdyttää pakolaisvirtaa.

– Emme missään nimessä halua toistaa vuoden 2015 tilannetta, Seehofer sanoi.

Sadattuhannet ihmiset Lähi-idästä ja Afrikasta ovat viime vuosina yrittäneet Välimeren yli. Tuhannet ovat kuolleet matkalla. YK:n pakolaisjärjestön UNCHR:n mukaan viime vuonna hukkui 1 600 ja tänä vuonnakin jo 700 ihmistä on kuollut tai kadonnut.

Pakolaiskysymys on monitahoinen ja vaikea. EU:n pitäisi pystyä myös päättämään, mitä tehdä niille, jotka eivät saa oleskelulupaa ja niille, joiden palauttaminen ei onnistu. Yksi puoli kysymystä on, voidaanko oloja lähtömaissa parantaa niin, että siirtolaisuus ei enää houkuttele.