Kuopiolaista naista odotti pelottava yllätys kerrostalon vinttikomerossa maanantaina – ”Soitin heti hätänumeroon 112” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Kuopiolaista naista odotti pelottava yllätys kerrostalon vinttikomerossa maanantaina – ”Soitin heti hätänumeroon 112”

Kuopiolaisesta vinttikomerosta löytyi mahdollisesti vaarallinen ammus.

Julkaistu: 18.7.2019 6:47

Puolustusvoimien mukaan ammuksen löytäjä on toiminut oikein ilmoittaessaan asiasta viranomaisille.

Kuopiolainen nainen teki kerrostalon vinttikomeroa siivotessaan pelottavan löydön maanantaina.

– Huomasin, että komeron perällä oli selvästi jokin sodanaikainen ammus. Ymmärsin, että tilanne voi olla vaarallinen. Soitin siksi heti hätänumeroon 112, nainen kertoo Ilta-Sanomille.

Hänen tiedossaan ei ole vielä, miten ammus on aikoinaan päätynyt komeroon.

Poliisi tuli pian paikalle.

– Poliisi pakkasi ammuksen huolellisesti. He korostivat, että toimin oikein ilmoittaessani siitä heti poliisille. Ulkoapäin on mahdoton todeta, miten vaarallinen ammus voi olla. Löytämäni ammus näytti ihan siltä, että siinä voisi olla jopa sytytin paikoillaan, hän kertoo.

Poliisi toimi ripeästi ja vei ammuksen pois.

Nainen teki hätkähdyttävän löydön komeroa siivotessaan.

– He veivät sen ilmeisesti Rissalan varuskuntaan, joten tilanne on nyt asianmukaisesti hoidettu.

Järkyttävästä yllätyksestä selvinnyt löytäjä sanoo, että hänellä on selvä käsitys siitä, mitä pelottavasta tapauksesta voi oppia.

– Ihmisten kannattaisi aika ajoin tutkia asuntonsa varastot. Siitä olisi apua kaikkien asukkaiden turvallisuudelle, hän sanoo.

Puolustusvoimien alustava arvio: Mahdollisesti tykistöammus

IS kysyi Puolustusvoimista, mistä ammuksesta voisi olla kyse valokuvan perusteella.

– Arviomme mukaan kyseessä on tykistöammus, mahdollisesti valoammus – kyseessä voi myös olla savuammus. Kuvassa näkyvä asteikko on todennäköisesti ajan säätämistä varten, eli sillä voidaan määritellä, missä vaiheessa ammus valaisee, jos siis kyseessä on valoammus. Kuvan perusteella on vaikea todeta ammuksen kaliiperia tai ikää, Puolustusvoimien viestintäjohtaja, eversti Sami Nurmi kertoo Ilta-Sanomille.

Hän korostaa, että kyseessä on hyvin alustava arvio, ja pitäisi saada todellinen asiantuntija katsomaan kuvaa, jotta tieto varmistuisi.

– Joka tapauksessa voidaan todeta, että henkilö, joka tämän on löytänyt, on toiminut juuri oikein ilmoittaessaan asiasta viranomaisille. Tällaiset esineet tulee aina ilmoittaa viranomaisille, jotka sitten osaavat päättää turvallisista jatkotoimenpiteistä, Nurmi kertoo.

Ilmoita poliisille

Sodanaikaisia ammuksia voi löytyä myös maastosta. Puolustusvoimat kertoi vuonna 2018, että Lapin sodan räjähtämättömät ammukset ja miinat ovat viikoittaisena harmina Lapin maakunnan ihmisille.

Lapissa saattaa olla talvi- ja jatkosodan sekä Lapin sodan jäljiltä enemmän vanhoja sotilasräjähteitä kuin muualla maassa. Jos tavallinen kansalainen löytää sodanaikaisen ammuksen tai pommin, hänen pitää ilmoittaa siitä heti poliisille.

Poliisi pyytää ilmoituksen jälkeen tarvittaessa armeijalta virka-apua.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?