Risikon ensimmäinen ministerikausi piti sisällään kouluampumiset, pandemian ja narkolepsiaongelmat – ”Sen jälkeen kestää mitä vaan”

Julkaistu:

Risikko muisteli SuomiAreenalla uraansa eduskunnassa.
Paula Risikko (kok) on toiminut neljässä eri ministerinpestissä ja viidessä eri hallituksessa. Kokenut viidennen kauden kansanedustaja kertoo, että hän on kuullut kokeneilta virkamiehiltä kommentteja siitä, että hänen ensimmäinen ministeripestinsä osui erityisen haastavaan aikaan.

Risikko toimi peruspalveluministerinä pääministeri Matti Vanhasen hallituksessa vuosina 2007-2010.

– Ensimmäinen kausi piti sisällänsä Malagan onnettomuuden, kaksi kouluampumista, joista toinen tapahtui omassa koulussani. Pandemian, jossa koko ajan pelättiin menehtyneiden lukumäärää ja joka aamu tuli teho-osastoilta listat siitä, paljonko potilaita on lennätetty Ruotsiin, jotta pandemiapotilaille saadaan tilaa.

– Sitten tuli narkolepsiaongelmat rokotteesta, insuliinisurmat ja valelääkärijutut.

– Sen kauden jälkeen kestää ihan mitä vaan.

Vain yhdessä tilanteessa Risikko sanoo halunneensa vajota maanrakoon. Hänet kutsuttiin erääseen tilaisuuteen pitämään puhe työhyvinvoinnista. Ennakkotietona sosiaali- ja terveysministerille annettiin, että paikalla on suuripäinen yleisö, josta suuri osa on ikäihmisiä.

– Minulle sanottiin, että muista huomioida heidät.

Risikko kertoo pyytäneensä ministeriöstä, että hänen diaesitykseensä lisätään seuraavanlainen merkintä: Ikääntyneet työntekijät: hiljainen tieto! Tämä merkintä siksi, että hän varmasti muistaisi huomioida yleisönsä ja sanoa asiansa.

– Menin tilaisuuteen pontevasti ajatellen, että tämän hallitsen. Tuli se dia, joka ministeriössä oli pyynnöstäni tehty. Siinä luki näin: Ikääntyneet työntekijät: hiljainen hetki!, Risikko kertoi kömmähdyksestä nauraen ja yleisö yhtyi nauruun.

Viime kaudella puhemiehenä toimineella Risikolla oli oma autonkuljettaja, mutta palatessaan tällä kaudella tavalliseksi kansanedustajaksi sai oma autonkuljettaja jäädä.

Se ei edustajaa haittaa.

– Olen rekkakuskin tytär, joten osaan itsekin ajaa autoa.

Risikko kertoi, että nuoruudessaan hän pohdiskeli yhdistävänsä äitinsä kampaajan ammatin ja isänsä rekkakuskin ammatin. Suunnitelmissa oli ajaa rekkaa lautalla Saksaan ja Saksassa sitten pitää kampaamoa.