Ostaisitko ikivanhan pirtin, jossa Saksassa oppinsa saanut jääkäri vahti venäläisiä sotavankeja? Tampereen iäkkäin asuinrakennus on nyt kaupan – hurjaan hintaan!

Julkaistu:

1,4 miljoonaa euroa tiskiin, niin Kaarilan kartano ja pirtti ovat sinun. Pirtillä on ikää jo noin 240 vuotta.
Jos kaipaa kämppää Tampereelta ja budjetti on hieman alle 1,5 miljoonaa euroa, niin vaihtoehtoja on. Kuten ensi vuonna valmistuva 149 neliön uudiskohde kerrostalosta Ranta-Tampellasta Näsijärvi-näkymin tai 280 neliön omakotitalo, arkkitehtoninen taidonnäyte vuodelta 1993 myös Näsijärven rannalta.

Tai sitten voi ostaa pari ikivanhaa puutaloa aika ahtaasta tilasta Vaakkolammen-Likokallion alueelta. Ilman omaa rantaa.

Toisaalta: samaan hintaan saisi hurjan määrän tilaa, joka huokuu kulttuuri-, maatalous- ja sotahistoriaa. Lukuina: kaksi kiinteistöä, yhteensä 600 neliötä – ja 1 385 000 euroa.


Kyse on ehkä jopa 500 vuoden ikäisestä Kaarilan kartanosta ja sen pirtistä, jotka ovat myynnissä Oikotiellä. Pispalasta Nokian suuntaan sijaitsevilla suojaisilla ja rehevillä tiluksilla toimi 1700-luvulla yksi Suomen tärkeimmistä kartanoista, kiitos Pehr Adrian Gaddin (1727–1797).

Gadd oli paitsi luonnontutkija ja taloustieteilijä, myös Suomen ensimmäinen kemian professori. Hän perusti Kaarilaan kasvitietellisen puutarhan, ja hänen vaikutuksensa muun muassa perunan ja tupakan viljelyyn Suomessa oli merkittävä. Myös salpietarin ja potaskan valmistaminen olivat maaperän parantamisesta kiinnostuneen Gaddin leipälajeja.


Nyt myyntiin tulleista rakennuksista 250-neliöinen pirtti on Gaddin ajoilta, vuodelta 1778 tai 1785. Kyseessä on tiettävästi Tampereen vanhin yhä asuttu rakennus.

Kartanon nykyinen, 350-neliöinen päärakennus valmistui vuonna 1887. Tuolloin tilukset olivat nyt kiinteistöjä myyvän Thunebergin suvun hallussa.


Thunebergien aikana Kaarilassa on nähty niin sisällissotaan kuin toiseen maailmansotaan liittyneitä vaiheita. Kansanedustajanakin toiminut maanviljelijä Otto Thuneberg (1865–1941) oli isäntänä, kun Kaarilassa oltiin perustamassa suojeluskuntaa syksyllä 1917. Punaisten painostuksesta hanke ei kuitenkaan toteutunut ennen kuin valkoiset olivat voittaneet sodan.

Sisällissodan aikaan punaiset ryöstivät kartanon elintarvikkeita, ja Thuneberg joutui itse vangiksi Tampereelle. Kaarilassa kuolikin yksi sodan uhri, punainen, joka sai osuman luodista ollessaan kartanossa pukemassa ylleen isännän paitaa. Kartanon kaakeleista löytyy useita luodinjälkiä.


Toisen maailmansodan aikaan Kaarilan pirtti toimi sotavankilana. Vanginvartijana toimi Thunebergin vävypoika Walter Schildt, joka oli saanut jääkärikoulutuksen Saksassa.

Maataloustöihin laitettuja venäläisiä sotavankeja oli kymmenkunta. Rauhansopimuksen tultua voimaan venäläisvankeja oli pakosalla Kaarilan mailla. Öisin vangit kapusivat ikkunoista sisään ruokaa varastamaan. Miehet löydettiin läheisestä ladosta heinien seasta ”pistokokeiden” avulla. Lato oli Tohlopin nykyisen uimarannan vieressä.


Nyt myynnissä olevat pirtti ja kartano muodostavat yhtenäisen pihapiirin, vaikka nykyisin kiinteistöt sijaitsevatkin omilla tonteillaan. Kartanon alueella kasvavat Tampereen suurimpiin kuuluvat lehmukset ja vaahterat. Läheltä löytyvät Vaakkolammin luonnonsuojelualue, Gaddin puisto patsaineen, kappeli ja vanha, jo 1800-luvulla käytöstä poistettu hautausmaa.

Varsinainen pirttihuone on kooltaan 80-neliöinen. Tietojen mukaan pirtin seiniä kiertävät istuinpenkit ovat alkuperäiset.


Kiinteistönvälittäjän näkökulmasta myyntiin tullut kokonaisuus on melkoinen poikkeus. Myyntiaikaa Bo LKV:n asuntomyyjä Mikko Lamu ei lähde veikkailemaan.

– On kuitenkin ollut suuri kunnia saada tällaiset kiinteistöt myyntiin ja tutustua kartanon historiaan ja nykyiseen omistajasukuun, Lamu myöntää.


Rakennukset ovat suojeltuja ja alue on luokiteltu kulttuurihistoriallisesti merkittäväksi.

– Aika hyvää rakennusmateriaalia pirtissä on käytetty, kun sille ei ole yli 200 vuodessa sattunut suurempia vahinkoja. Tuollaisia pohjaratkaisujakaan ei monesta paikasta nykyisin löydä. Toiveissa olisi, että kiinteistöt voitaisiin myydä yhdessä, ja niissä voisi olla vaikkapa matkailuun ja kulttuuriin liittyvää toimintaa.


Kaarilan kartanon kiinteistöjen myyntiin tulosta kertoi ensimmäisenä Aamulehti.


Oikotie ja Ilta-Sanomat kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.