Risteilymatkustajat vastaavat professorin kritiikkiin buffetruokailuista: ”Ei täällä buffetissa kukaan asu!”

Julkaistu:

IS tapasi Tallinnaan menevällä laivalla joukon tyytyväisiä buffet-asiakkaita.
IS vieraili heinäkuisena tiistaina Tallinkin Megastar-laivalla tapaamassa suomalaisia risteilymatkustajia. Laivalla selvisi nopeasti, että perinteisen laivabuffetin suosio on edelleen katossa.

Buffetit löysivät aikoinaan tiensä suomalaisten sydämiin juuri risteilymatkailun kautta. Ruotsinlaivoilla ja 90-luvulta lähtien myös Tallinnan-laivoilla on nautittu vuodesta toiseen täyttäviä buffet-aterioita.

Täpötäyden Megastarin ravintolakerroksessa on runsaasti kahviloita, kuppiloita, á la carte -ravintoloita ja nykyään jopa pikaruokaravintola Burger King. Tyhjät pöydät täyttyvät rivakasti matkustajien valuessa laivaan.
Vaihtoehtojen runsaudesta huolimatta suosituin aterioimisvaihtoehto on mikäpä muukaan kuin kerroksen perältä löytyvä buffet. Iso joukko matkustajia suuntaa noutopöydän jonoon heti astuttuaan laivaan.

Kymmenen minuuttia laivan lähtemisen jälkeen henkilökunta nostaa buffetin sisäänkäynnin eteen tiskille kyltin, jossa buffetin kerrotaan olevan loppuunmyyty.


Sisällä tyytyväiset matkustajat jonottavat jo ruokaa ja kantavat sitä pöytiinsä.

Lohjalaiset Eija, 55, Iina, 53, Noona, 32, ja Marika, 42, ovat saapuneet laivalle naisten kesäreissulle. He kertovat IS:lle tunnelmiaan jälkiruokia nauttiessaan.

– Buffetissa on mukavaa, kun on valinnanvapautta. Ja laivalla aika kuluu joutuisasti täällä istuessa, Eija pohtii.

Buffetpöydät notkuvat mitä monipuolisimpia ruokia. Täällä on tarjolla kalapöytä, munakasta, nakkeja, lihapullia, lämpimiä riisipiirakoita, salaatteja, kasviksia, jogurttia mysleineen ja jälkiruokaa.

Onko buffetruokailu asiakkaiden mielestä epäterveellistä?

– Se on henkilökohtainen asia mitä syö, ja sitä paitsi terveellisyys riippuu siitä mitä valitsee lautaselle, Eija pohtii.

– Mutta onhan se totta, että buffetissa tulee syötyä enemmän ruokaa. Ei sitä muuten söisi tuollaisia muffinsseja ja kakkuja jälkiruoaksi, Iina huomauttaa vierestä.


Keravalaiset vanhemmat Sari ja Eero istuvat ruokailemassa 10- ja 1,5-vuotiaiden lastensa kanssa. Sari kertoo, että buffet on juuri sopiva vaihtoehto matkailevalle lapsiperheelle.

– Täältä löytyy niin monipuolisesti syötävää. Jokaiselle löytyy jotakin. Esimerkiksi tälle pienemmälle on puuroa ja marjoja tarjolla.

Noutopöydässä on tarjolla paljon terveellisiä ja kasvispainotteisia vaihtoehtoja, mikä on monille tiedostaville kuluttajille mieleen. Buffet ei enää tarkoita sitä, että maha syödään täyteen pelkkiä rasvaisia makkaroita ja piirakoita.

– Tykkään syödä kasvispainotteisesti. Nykyään buffeteissa on paljon myös kasvisvaihtoehtoja, mikä on kiva. Hyvissä hotelleissa on jopa vegaanisia vaihtoehtoja, 37-vuotias Sari kertookin.


Lahtelaiset Ani, 47, ja Eila, 73, ovat Anin lasten kanssa matkalla. He kertovat ostavansa buffetin aina etukäteen laivamatkalle lähtiessään.

Hekin sanovat, että buffet on lasten kanssa helppo valinta. Mukana ovat 10- ja 8-vuotiaat lapset.

Pojan lautasella on tyhjiä leivonnaisten kääreitä.

– Tämä on meille tällainen lomailo. Kuten huomaa, lapset ottavat mistä tykkäävät eniten, mummo nauraa.

– Á la cartessa annokset jäävät helposti syömättä, jos kaikki ei olekaan mieleistä, äiti lisää.

Emeritusprofessori Olavi Ylikorkala väitti sunnuntaina Helsingin Sanomien mielipidekirjoituksessa ja maanantaina Ilta-Sanomissa, että suomalaisten rakastama buffetruokailukulttuuri lihottaa kansaa. Ylikorkialan mielestä buffetien tarjontaa pitäisi karsia rankalla kädellä tai sitten ne pitäisi poistaa hotelleista ja laivoilta jopa kokonaan.

Ylikorkialan jyrkät näkemykset aiheuttivat todellisen vastalauseiden myrskyn lukijoiden keskuudessa. Monien mielestä buffetissa käyminen on ylimääräinen ilo eikä suinkaan jatkuva tapa aterioida.

Samaa mieltä oli IS:n maanantaina haastattelema lihavuusasiantuntija Aila Rissanen. Hän huomautti, että suurin osa käy buffeteissa niin harvoin, etteivät ne yksinään lihota ketään.

– Se on yksi niitä viattomia nautintoja, että pääsee silloin tällöin aamiaispöytään, jossa on valinnanvaraa. En usko, että niitä on kovin paljon, jotka syövät buffet-aamiaisissa niin paljon, että siinä terveys tärveltyy, Rissanen sanoi.


Helsinkiläinen perheenisä Marko, 45, pitää buffetia mukavana vaihtoehtona perhematkoilla, koska pöydässä saa istua melun häiritsemättä omissa oloissaan.

– Täällä on rauhallisempaa kuin muualla laivalla. On kiva istua matkan ajaksi alas lasten kanssa.

Marko kertoo lukeneensa itsekin IS:n artikkelin, jossa lääkäri arvosteli buffetruokailua. Hän huomauttaa, että buffet on vain pari kertaa vuodessa koettava erikoishetki, josta koko perhe voi nauttia.

– Ei täällä buffetissa kukaan asu! Siinä mielessä professori olisi voinut vähän vielä miettiä lausuntojaan, hän tuumaa.


Kotkasta kesäjuomien hakuun Tallinnaan saapunut eläkeläinen Matti, 65, on kokenut buffetruokailija. Hän toteaa, että buffetit ovat kehittyneet vuosikymmenten aikana hurjasti. Nykyään tarjolla on montaa eri ruokalajia, mutta määrät ovat pienempiä. Aiemmin buffeteissa oli esillä isot padalliset vain paria eri ruokaa.

– Buffetit ovat kehittyneet paljon. Varsinkin laivalla niissä on kiva käydä istumassa, hän pohtii.

– Ajattelen myös, että buffet on helppo paikka opettaa ihan pienille lapsille ravintolassa käymistä. Lapset voivat liikkua vapaasti ja valita mieleisiään ruokia, hän lisää.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt