Reijo Ruokasen kolumni: Järki sivuun, on politiikan vuoro

Millä saisi vasemmistoliittolaisen kannattamaan yksityistämistä? Laita hänet vierailulle Kemiin, kirjoittaa Reijo Ruokanen.

18.7.2019 8:08

Muistatteko Kemin seudun sairaalaseikkailun?

Paikalliset kunnat halusivat ulkoistaa sairaalatoimen pitkällä sopimuksella Mehiläiselle, koska ne pelkäsivät, että sote vie heiltä palvelut. Maan hallitus halusi estää ulkoistamisen, koska se pelkäsi, että siinä sotea hankaloitetaan.

Kemiin lähetettiin hallituksen erikoisagentti Hannes Manninen (kesk) selvittämään asiaa. Ei auttanut. Sairaala ulkoistettiin Mehiläiselle Kemin seudun kepun ja kokoomuksen voimin vasemmiston ankarasti vastustaessa.

Maan hallitus ryhtyi pohtimaan, millä lailla kurmoottaisi Kemin seudun kuntapäättäjiä, jotka ajattelivat itse.

Tämä tapahtui joulukuussa 2017.

Kepu oli silloin pääministeripuole. Kepulaiset olivat Kemin sairaalan yksityistämisen kannalla.

Vasemmistoliitto oli silloin oppositiossa. Kemin seudun vasurit vastustivat yksityistämistä ankarasti.

Tuo on lyhyt ja karkeasti yksinkertaistettu kuvaus siitä sekoilusta, mikä Länsi-Pohjan sairaalaan liittyi. Todellisuus oli vielä hurjasti monimutkaisempi ja hulluudessaan herkullisempi, mutta pysytään nyt päälinjoissa.

 Koska politiikka on politiikkaa, maan hallituksen voisi kuvitella iloitsevan ulkoistetun sairaalan menestyksestä, koska edellinen hallitus vastusti ulkoistusta.

Miten yksityistäminen on onnistunut?

Hyvin, sanovat paikalliset. Vahvin todistus menestyksestä on takinkääntö, jonka kemiläinen kaupunginvaltuutettu Sari Moisanen on tehnyt. Vasemmistoliittolainen Moisanen vastusti kiivaasti yksityistämistä. Nyt hän on sen kannattaja. Helsingin Sanomien haastattelussa Moisanen kertoo näin:

"Minäkin äänestin vastaan. Vastustin niin pitkälle kuin pystyin, sitten loppui kynnet, ja nyt istun tässä. Nyt sitten haluan tehdä tästä Suomen parhaan erikoissairaanhoidon paikan. Meille tämä on osoittautunut tosi hyväksi. Tämän tietäen äänestäisin nyt toisin.”

Moisanen oli ulkoistuspäätöksen aikaan Kemin kaupunginhallituksen puheenjohtaja. Nyt hän on Kemin ja Mehiläisen yhteisyrityksen hallituksessa.

Ulkoistus on saanut aikaan parin prosentin kustannussäästön. Henkilöstö voi hyvin. Palvelut pelaavat.

Ei ihme, että Kemissä ollaan tyytyväisiä.

Koska politiikka on politiikkaa, maan hallituksen voisi kuvitella iloitsevan ulkoistetun sairaalan menestyksestä, koska edellinen hallitus vastusti ulkoistusta.

No ei. Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) vastustaa terveydenhuollon palvelutuotannon yksityistämistä ja suhtautuu ilmeisen nihkeästi Länsi-Pohjan sairaalan suoritukseen.

Tuntuuko monimutkaiselta? Ei hätää, monimutkaista tämä onkin.

Kun politiikan pisteitä kerätään, järki ei ole isossa roolissa.

Kirjoittaja on Tekniikan Maailman päätoimittaja.

www.tekniikanmaailma.fi

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?