Jussi Halla-aho äärioikeiston kohuleirin tapahtumista – ”typerää käyttää oikeiden ihmisten naamoja maalitauluina”

Perussuomalaiset selvittää parhaillaan äärioikeiston kesäleirin tapahtumia.

16.7.2019 15:42

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho tuomitsee äärioikeiston kesäleirin ampumaharjoitukset, joissa maalitauluina epäillään käytetyn suomalaisministereiden kuvia.

– Se on tietysti typerää käyttää oikeiden ihmisten naamoja maalitauluina. Vielä typerämpää ottaa siitä valokuvia ja levittää niitä julkisuuteen. En sitten tiedä, mitkä motiivit ovat tähän olleet, Halla-aho sanoo.

Yle uutisoi viime viikolla siitä, miten Kansallismielisten liittouman järjestämällä kesäleirillä epäillään harjoitellun jousi- ja ilmakivääriammuntaa, jossa maalitauluina olisi käytetty suomalaisten ministereiden kasvokuvia.

Varmaa tietoa maalitauluista ei kuitenkaan ole, sillä Kansallismielisten liittouman verkkosivuilla julkaistussa kuvassa taulut oli osittain peitetty. Sosiaalisessa mediassa kuvien on kuitenkin päätelty esittävän ainakin pääministeri Antti Rinnettä (sd) ja opetusministeri Li Anderssonia (vas).

Kansallismielisten liittouma on alun perin Soldiers of Odinin piiristä perustettu yhteistyöverkosto, joka pyrkii yhdistämään hajanaista kansallismielisiksi itsensä mieltävien kenttää.

Liittouman verkkosivujen mukaan leirille olisi osallistunut ainakin perussuomalaisten, äärioikeistolaisen Soldiers of Odinin sekä Pohjoismaiden vastarintaliikkeen jäseniä. Mukaan lukien Tampereen perussuomalaisten hallituksen jäsen Seikku Kaita sekä uusnatsijärjestö Pohjoismaisen vastarintaliikkeen (PVL) johtaja Antti Niemi.

Halla-aho kuitenkin muistuttaa, ettei vielä ole täyttä varmuutta siitä, kuka paikan päällä leirillä on ollut ja tehnyt mitäkin. Perussuomalaiset onkin päättänyt lähettää selvityspyynnön niille jäsenilleen, joiden on epäilty osallistuneen leirille.

– Pyydämme heiltä näkemystä siitä, mitä siellä tapahtui ja minkälaiseen toimintaan he ovat itse osallistuneet. Muutenhan tällä leirillä ei tietenkään ollut mitään tekemistä perussuomalaisten kanssa. Joten siltä osin tapahtumat eivät meille kuulu. Mutta toki meitä kiinnostaa, mitä meidän omat jäsenemme tekevät, Halla-aho sanoo.

– Selvitämme tämän asian nyt huolellisesti, emmekä tee mitään hätiköityjä ratkaisuja. Puoluehallitus sitten viimekädessä ottaa selvityspyyntöjen pohjalta kantaa asiaan.

Halla-ahon mukaan perussuomalaisilla ei kuitenkaan ole mitään tekemistä Pohjoismaisen vastarintaliikkeen (PVL) kanssa.

– Meillä ei ole mitään yhteyttä Pohjoismaiseen vastarintaliikkeeseen, joka on kielletty järjestö ja joka selvästikin painottaa ei-parlamentaarista ja laitonta toimintaa. Emme hyväksy sellaista.

Korkein oikeus on väliaikaisesti kieltänyt PVL:n toiminnan, kunnes se on lopullisesti ratkaissut jutun, joka koskee liikkeen määräämistä lakkautettavaksi. Turun hovioikeus päätti viime syyskuussa, että PVL ja sen taustayhdistys Pohjoinen perinne on lakkautettava.

Li Andersson äärioikeiston kesäleirin tapahtumista: ”tuntuu hirvittävältä”

Opetusministerin, vasemmistoliiton puheenjohtajan Li Anderssonin (vas) mukaan äärioikeiston kohutun kesäleirin tapahtumat eivät ole toistaiseksi vaikuttaneet suomalaisministerien turvajärjestelyihin.

– Kyllä se tuntuu hirvittävältä. Minusta on hirvittävää, että tällaista ylipäätään järjestetään, Andersson kommentoi.

Anderssonin mukaan vastaava toiminta on omiaan vaarantamaan yhden suomalaiselle yhteiskunnalle omaleimaisista piirteistä.

Eli sen, että suomalaiset päättäjät, kansanedustajat ja ministerit voivat liikkua muiden ihmisten ilmoilla, julkisissa liikennevälineissä ja samoissa kaupoissa kuin kaikki muut ilman suurta turvamiesten arsenaalia.

– Se on suomalaisen yhteiskunnan hienoin piirre. Jos äärioikeistossa yleistyy tällainen toimintakulttuuri, niin se tarkoittaa että tämä hieno piirre suomalaisessa demokratiassa, joka hyödyttää kaikkia politiikkaan osallistuvia, puoluekantaan katsomatta, niin me menetämme sen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?