Liikuntarajoitteinen nainen surmattiin asuntoonsa kesken aamutoimien Kirkkonummella – murhasta epäillään seinänaapuria: ”Ovat olleet moikkaustuttavuuksia” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Liikuntarajoitteinen nainen surmattiin asuntoonsa kesken aamutoimien Kirkkonummella – murhasta epäillään seinänaapuria: ”Ovat olleet moikkaustuttavuuksia”

Tammikuisena aamuna 49-vuotias nainen löytyi kuolleena asunnostaan Masalassa. Tutkinnanjohtajan mukaan nainen surmattiin erityisellä julmuudella. Murhatutkinta on valmistumassa ja siirtymässä syyteharkintaan.

16.7.2019 14:05

Kirkkonummen Masalassa tammikuun puolivälissä tapahtuneen henkirikoksen esitutkinta on loppumetreillä. 49-vuotias liikuntarajoitteinen nainen löytyi kuolleena kerrostaloasunnostaan 14. tammikuuta tänä vuonna.

Naisen murhasta epäillään 40-vuotiasta miestä, joka oli vain hieman aiemmin muuttanut tämän seinänaapuriksi.

Tekoa tutkittiin aluksi tappona, mutta rikosnimike tarkennettiin tutkimusten edetessä murhaksi.

Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Nina Kangas Länsi-Uudenmaan poliisilaitokselta kertoo IS:lle, että esitutkinta on lähetetty loppulausunnoille ja tapaus siirtyy pian syyteharkintaan.

Poliisi löysi 49-vuotiaan naisen kuolleena kerrostaloasuntonsa olohuoneesta. Ilmoitus poliisille oli tullut tammikuisena maanantaiaamuna kello 8.16. Teon uskotaan tapahtuneen aikaisemmin samana aamuna.

– Uhrilla oli tapaaminen, ja kun hän ei sinne ilmaantunut, niin häntä alettiin kaivata. Hän on ollut ilmeisesti lähtöä tekemässä, kun tämä teko on tapahtunut aamun tunteina.

Uhrin asunnon ovesta ei löytynyt murtojälkiä. Poliisi epäilee uhrin päästäneen naapurin aamulla itse asuntoon ja henkirikoksen tapahtuneen hyvin pian tämän jälkeen.

– Hei eivät olleet viettämässä aikaa asunnossa, vaan uhri on mitä ilmeisimmin vain avannut epäillylle oven, ja epäilty on sitten suurta julmuutta osoittavalla tekotavalla surmannut hänet siinä pikapuoliin.

Kangas ei avaa tekotapaa tai uhrin vammoja, mutta sanoo, että tapausta tutkittiin murhana, koska uhri oli liikuntarajoitteisena puolustuskyvytön, ja teko osoitti erityistä julmuutta. Uhri tarvitsi liikkumiseen apuvälineitä, kuten rollaattoria ja kävelykeppiä.

– Teossa ei ole käytetty mitään astaloa, ampuma-asetta tai teräasetta, Kangas kertoo.

”Hän on kertonut, että tietää naapurin nimen”

Kankaan mukaan teon motiivi ei tutkinnan aikana selvinnyt. Päihteillä ei epäillä olleen osuutta tapahtuneessa. Tekoon ei liity seksuaalista väkivaltaa.

Epäilty on kuulusteluissa kiistänyt aiheuttaneensa naisen kuoleman.

– Epäilty ei ole kertonut mitään, eikä hän ole myöntänyt mitään. Hän on kertonut, että tietää naapurin nimen, mutta mitään muuta tähän itse asiaan liittyvää hän ei ole avannut.

Kankaan mukaan epäilty 40-vuotias mies oli muuttanut kerrostaloon naisen seinänaapuriksi vain lyhyt aika ennen tekoa. Epäilty itse on kertonut saaneensa asunnon kyseisestä rakennuksesta 4. tammikuuta alkaen, eli kymmenen päivää ennen naisen kuolemaa.

– He ovat olleet tällaisia moikkaustuttavuuksia, että ”päivää” sanotaan, mutta ei sen enempää, Kangas kuvailee.

Sekä uhrin että epäillyn asuntoihin suoritettiin tekninen tutkinta. Kankaan mukaan molemmista asunnoista löytyi teknistä näyttöä epäillyn syyllisyyden tueksi.

– Epäillyn asunnosta löytyi näytteitä, jotka yhdistivät hänet tekopaikalle. Ja vastaavasti tekopaikalta löytyi näytteitä, jotka yhdistivät tekopaikan epäiltyyn.

Poliisi pääsi uhrin seinänaapurin jäljille tekemiensä puhutusten avulla.

– Tämän jälkeen oli syytä epäillä, että mahdollinen tekijä löytyisi vainajan naapuriasunnosta.

Kankaan mukaan poliisi otti epäillyn miehen kiinni asunnostaan jo kello 10.35 tekopäivän aamuna.

Väkivaltarikoshistorian omaava mies on ollut vangittuna tammikuusta saakka. Syytteennostamisen määräaika tapauksessa on 13. elokuuta.

Epäilty naapuri tuomittu aiemmin taposta

Poliisi kertoi pian tapahtuneen jälkeen, että murhasta epäilty 40-vuotias mies on tuomittu taposta 2000-luvulla. Ilta-Sanomien tammikuussa läpi käymien tuomioiden mukaan mies on tuomittu väkivaltarikoksista vankeuteen kaikkiaan kolmesti.

Ensimmäinen tuomio on vuodelta 2001. Se koski pahoinpitelyä, törkeää pahoinpitelyä ja varkautta. Mies oli yhdessä toisen miehen kanssa potkinut maassa maannutta vanhempaa miestä useita kertoja päähän ja ylävartaloon. Miehelle aiheutui vakavia vammoja.

Uhrin mentyä tajuttomaksi kaksikko anasti tältä lompakon ja puhelimen.

Vuonna 2002 mies tuomittiin taposta, jonka uhriksi joutui aiemmassa pahoinpitelyssä rikoskumppanina toimineen miehen veli.

Tekoa edelsi kaveriporukan ravintolailta ja runsas viskin ja rommin juominen. Epäilty mies ja uhri jatkoivat ravintolasta epäillyn kotiin, ja aamuyön tunteina miehen naapurit havahtuivat kerrostaloasunnosta kuuluviin ääniin.

Oikeuden mukaan mies tappoi kaverinsa lyömällä tätä voimakkaasti ja useita kertoja pöydänjalalla päähän. Käräjäoikeus piti tekoa erityisen raakana ja tuomitsi hänet kymmenen vuoden vankeuteen.

Mies ei kertomansa mukaan muistanut teosta mitään. Sen sijaan hän kertoi, että hänelle on runsaasta alkoholin käytöstä aiheutunut usein muistinmenetyksiä ja joskus aggressiivista käytöstä.

Samana vuonna Espoon käräjäoikeus tuomitsi miehen laajennettuun lähestymiskieltoon. Kiellon syynä olivat tyttöystävään kohdistuneet häiriköinnit, uhkaukset ja pahoinpitelyt. Pahoinpitelyistä käräjäoikeus tuomitsi miehelle vankeutta.

Seuraavan kerran mies joutui oikeuden eteen väkivallan vuoksi vuonna 2012. Uhrin ja todistajien mukaan mies oli tullut sisään kioskiin aggressiivisena ja sekavan oloisena. Huutava mies oli ilman sen kummempaa syytä lyönyt kioskissa asioinutta naista nyrkillä kasvoihin tai tönäissyt hänet makeishyllyä päin. Uhri kaatui maahan ja sai kasvoihinsa verta vuotavia vammoja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?