Syyttäjä: Arabianrannan lapsenmurhasta syytetty mies oli syyntakeeton – ”Tekotapa on raaka ja julma”

Julkaistu: , Päivitetty:

Myös oikeuden asiakirjat on julistettu salaisiksi.
Arabianrannan lapsenmurhan käsittely alkoi tänään Helsingin käräjäoikeudessa. Vuonna 1982 syntyneen miehen syytetään puukottaneen jouluaattona kuoliaaksi siskonsa seitsemänvuotiaan pojan.

Mielentilatutkimuksen mukaan tekijä on syyntakeeton ja tahdonvastaisen hoidon tarpeessa, kihlakunnansyyttäjä Eija Velitski kertoi medialle oikeuden pitäessä taukoa.

Syytetty kertoi poliisikuulusteluissa harhoista, jotka hänen mukaansa myötävaikuttivat tekoon.

Miestä syytetään murhasta. Hän on myöntänyt teon tappona.

Velitski ei antanut tarkempia tietoja teosta.

– Jos on murhasyyte, lähdetään siitä, että tekotapa on raaka ja julma, syyttäjä totesi.

Käräjäoikeus päätti perjantaina, että koko käsittely pidetään suljetuin ovin. Toisin kuin yleensä, mediaa ei päästetty oikeussaliin lainkaan. Myös koko oikeudenkäyntiaineisto on määrätty salassa pidettäväksi.

Velitski sanoi ymmärtävänsä päätöksen salata käsittely, koska tragedia on tapahtunut lähiomaisten kesken. Käsittelyssä tulee väistämättä esiin yksityiselämän piiriin kuuluvia ja terveystietoja, joista osa on jo lain mukaan salassa pidettäviä.

– Prosessi menee jouhevammin tällä tavalla, Velitski sanoi.

Uhrin omaiset perustelivat vaatimustaan suljetusta käsittelystä halulla turvata muun muassa uhrin alaikäisen sisaruksen yksityisyyttä ja rajoittaa rikoksen aiheuttamaa kärsimystä.

Omaisten ja uhrin yksityisyyden lisäksi suljetun käsittelyn puolesta puhuu käräjäoikeuden mukaan myös se, että henkilötodistelussa joudutaan käsittelemään syytetyn terveystietoja, jotka ovat salassa pidettävää tietoa.

Käsittelyyn on varattu vain yksi päivä. Velitski uskoo sen riittävän.

Aamupäivällä oikeus kuuli uhrin isää ja kävi läpi mielentilatutkimuksen lisäksi muun muassa kirjallista aineistoa.

Iltapäivällä kuullaan todistajia. Syytettyä itseään ei ole vielä kuultu.

Syytetty myönsi esitutkinnassa surmanneensa lapsen teräaseella. Esitutkinnan valmistuessa poliisi kertoi, että henkirikos oli impulsiivinen teko.

Mies oli tapahtumailtana viime jouluaattona ollut vieraana uhrin kodissa Helsingin Brysselinkadulla. Paikalla oli kaksi muuta aikuista ja toinen alaikäinen lapsi.

Mies hyökkäsi lapsen kimppuun yllättäen, kun lapset olivat nukkumassa ja aikuiset katsoivat televisiota. Teko keskeytyi kertaalleen, mutta mies onnistui saamaan lapsen uudelleen haltuunsa.

Lapsi oli todettu kuolleeksi jo tapahtumapaikalla.

Juttua päivitetty kello 11.56.