Alakoulu­ikäiset lapset keräsivät yöllä pulloja festivaaleilla – virka­vallan reaktio yllätti sosiaali­työntekijän: ”Onko poliisi ihan ajan tasalla”

Julkaistu:

Sosiaalityöntekijä koki poliisipartion vähätelleen hänen huoltaan. Poliisipäällikön mukaan kynnys lastensuojeluilmoituksen tekemiselle on matala, mutta tapauskohtaista harkintaa käytetään.
Porilainen Minka, 28, todisti viikonloppuna Jyväskylän Suomipop-festareilla kummallista tapahtumaketjua.

Minka oli ystäviensä kanssa perjantaina viettämässä festareita, kun noin kello 23.30 hänen arvionsa mukaan 5–6-vuotias lapsi tuli seurueen luo keräämään pulloja.

– Olimme siinä festarialueen ulkopuolella, missä ihmiset hengaavat ja istuskelevat. Siinä pyöri paljon pullonkerääjiä, ja siihen tuli sitten yksi lapsi, joka lähestyi meitä hyvin rohkeasti ja tuli pyytämään pulloja.

– Kiinnitin huomiota, että hetkinen, mitäs se kello nyt olikaan, kun noin pieni lapsi kerää täällä pulloja, Minka kertaa tapahtumia.

Hän alkoi seurata tilannetta ja näki toisella puolella aukiota keräämässä pulloja noin 10-vuotiaan pojan, joka oli mahdollisesti pienemmän lapsen seurassa.

– Soitin hätäkeskukseen, ja sieltä neuvottiin lähestymään tapahtuman järjestyksenvalvojia.

Minka lähti järjestyksenvalvojia kohti, mutta näki matkalla tapahtuma-alueelle pysäköidyn poliisiauton ja päätti lähestyä mieluummin poliisia.

– Keskustelimme asiasta poliisin kanssa, mutta meillä oli erimielisyyttä siitä, onko tämä todellinen ongelma, jolle pitää tehdä jotain.

Minka on ammatiltaan sosiaalityöntekijä, ja hän kertookin ehdottaneensa poliisille, että paikalle kutsuttaisiin sosiaalipäivystys, sillä kyseessä oli Minkan mielestä lastensuojelullinen asia.

– Poliisit eivät arvioineet asiaa samalla tavalla, hän kertoo.

Minka ei nähnyt tapahtumassa lasten vanhempia, mutta hän sanoo, että asia olisi kuulunut lastensuojelulle siitä huolimatta, olivatko vanhemmat paikalla vai eivät.

Keskustelua vierestä kuullut järjestyksenvalvoja tuli Minkan mukaan paikalle. Minka kertoo, että järjestyksenvalvoja sanoi seuranneensa lasta koko illan ja olevansa itsekin huolissaan.

– Järjestyksenvalvoja oli kertomansa mukaan ottanut tytöltä pois lonkerotölkin, josta tyttö joi pohjia.

Minka kuvailee, että poliisi ei kuitenkaan ottanut asiaa tosissaan, ja keskustelu tyrehtyi siihen.

Minka jäi paikalle keskustelemaan asiasta järjestyksenvalvojan kanssa. Tilanne vaivasi edelleen Minkaa ja järjestyksenvalvojaa, joten järjestyksenvalvoja soitti uudelleen hätänumeroon.

Pian paikalle tuli myös festareiden vapaaehtoistyöntekijöitä, jotka kertoivat lähettäneensä lapset kotiin.

– Hetken kuluttua poliisi tuli paikalle kertomaan, että sosiaalityöntekijä on tulossa paikalle. Siinä kohtaa lapset olivat kuitenkin jo lähteneet.

Minka ei ole varma siitä, kuka sosiaalityöntekijät lopulta hälytti festareille. Hän sanoo toivoneensa, että sosiaalipäivystys olisi ehtinyt paikalle ennen kuin lapset poistuivat tapahtumasta.

Sunnuntaina Minka julkaisi tapahtuneesta useamman twiitin, jotka ovat keränneet runsaasti huomiota Twitterissä. Minka kertoo lähestyneensä asiasta sähköpostitse poliisipäällikköä sekä johtavia sosiaalityöntekijöitä.

– Halusin ilmaista huoleni poliisin ja sosiaalipäivystyksen välisestä yhteistyöstä. Mietin, että onko poliisi ihan ajan tasalla siitä, missä tilanteissa sosiaalipäivystystä konsultoidaan?

Minka sanoo, että poliisi antoi ymmärtää Minkan ylireagoineen, sillä ”ainahan ne samat lapset ovat siinä”.

– Yksi perustelu, minkä sain, oli se, että tässä on kulttuurieroja, ja että joissain kulttuureissa lapset saavat liikkua ulkona myöhään.

– En itse näe, että missä kulttuureissa on ok, että lapset keräävät yömyöhään humalaisilta pulloja ja mahdollisesti juovat niistä pohjia. Asumme Suomessa, ja täällä pelataan niillä normeilla ja laeilla, jotka on säädetty. Tämä ei ole kulttuurista riippuva asia, vaan jokaisella lapsella on Suomessa oikeus suojeluun ja lastensuojelulaki koskee kaikkia lapsia taustasta riippumatta.

Minka sanoo, että päällimmäisenä hänellä jäi tapahtuneesta mieleen se, miten voi olla mahdollista, että poliisin ja sosiaalityöntekijöiden välinen kommunikointi on niin hankalaa.

– Heillä on varmasti suorat numerot ja he tuntevat toisensa. Luulisi, ettei olisi kynnystä soittaa ja kysyä.

Hänestä on harmillista huomata, että kun resursseja kokoajan pienennetään ja yhteistyön merkitys korostuu, yhteistyötä ei silti tehdä riittävästi.

Poliisipäällikkö Timo Vuola Sisä-Suomen poliisilaitoksesta kertoo tietävänsä tapauksen, mutta ei halua eikä voi ottaa siihen yksityiskohtaisesti kantaa.

– Minulla on vain tämä yksi kirjoitus ja yksi näkemys asiasta, Vuola sanoo.

Vuola kertoo yrittäneensä tavoittaa vuorossa olleiden poliisien esimiestä keskustellakseen tapahtuneesta, mutta ei ole toistaiseksi tavoittanut häntä. Hän aikoo kuitenkin selvittää, mitä tilanteessa on tapahtunut.

Vuola korostaa, ettei tapauksesta ole tehty kantelua, joten sitä ei myöskään tutkita sellaisena. Hän kuitenkin suostuu kommentoimaan asiaa yleisellä tasolla. Vuolan mukaan poliisilla on matala kynnys tehdä lastensuojeluilmoituksia ja niitä tehdään päivittäin.

– Meillä on hyvin tiivis yhteistyö lastensuojelun kanssa myös Jyväskylässä, ja parasta aikaa ollaan tiivistämässä sitä.

Vuola vahvistaa saaneensa sähköpostia asiasta. Hän kertoo vastanneensa siihen kohteliaasti.

– Ymmärsin, että vastaukseni tyydytti. Tässä ei ollut kyse kantelusta, vaan enemmänkin tällaisesta tiedoksiannosta.

– Jos asiaa tutkitaan kanteluna, niin silloin kysytään kirjallisesti vuorossa olleiden poliisimiesten näkemys asiaan. Silloin tilanne on usein kovin toisennäköinen.

Asiasta heränneeseen keskusteluun hän suhtautuu myönteisesti.

– On positiivista, että poliisi saa palautetta, ja että kanssaihmiset pitävät silmällä myös lapsia ja heidän turvallisuuttaan, Vuola sanoo.

Poliisin tekemissä lastensuojeluilmoituksissa noudatetaan Vuolan mukaan tapauskohtaista harkintaa. Siihen vaikuttaa hänen mukaansa muun muassa lasten ikä, ovatko he yksin vai vanhempiensa seurassa, millaisessa ympäristössä lapset liikkuvat ja käyttävätkö he alkoholia.

Poliisi on Vuolan mukaan tärkeä linkki sosiaalitoimen suuntaan. Poliisi tekee ilmoituksen ja lastensuojeluviranomainen tekee päätöksen siitä, puututaanko asiaan. Lastensuojeluilmoituksia tehdään Vuolan mukaan päivittäin useita, ja suurin osa niistä on poliisin tekemiä.

– Poliisi kentällä arvioi tilanteen. Suomessa on tapana, että lapsia liikkuu kohtuullisen myöhäänkin ulkona. Tilanteet vaihtelevat, eikä siihen ole olemassa yksiselitteistä toimintaohjetta. 17-vuotiaskin on vielä lapsi, Vuola sanoo.

– Kuitenkin jos 5- tai 10-vuotias lapsi on yksin festivaalialueella, niin on selvää, että lapsi on liian pieni ja siitä pitää ilmoitus tehdä. Näin on ymmärtääkseni tässäkin tapauksessa tehty, hän jatkaa.

Vuolan mukaan kulttuurierot eivät sisälly tapauskohtaisen harkinnan piiriin. Lapsen turvallisuus arvioidaan lain ja tilanteen perusteella. Hänen mukaansa rajatapauksessa ilmoituskynnyksen tulee olla mieluummin matalampi kuin korkeampi.

– Jos harkitaan, tehdäänkö ilmoitusta vai ei, niin mieluummin tehdään kuin jätetään tekemättä. Sossulle niitä kyllä tulee paljon, ja he voivat katsoa onko heidän mielestään syytä kiinnittää huomiota ja keskustella asioista.

Asiasta kertoi aiemmin Keskisuomalainen.