Emeritusprofessori tyrmistyi nähdessään ihmisten käytöksen hotellin aamiais­buffetissa: ”Oli järkyttävää katsoa”

Lääkärin mukaan buffetissa mässäilevät kahdenlaiset ihmiset.

Laivan buffetpöytä notkuu herkkuja.

Lääkäri Olavi Ylikorkala kehotti Helsingin Sanomien mielipide­kirjoituksessa lopettamaan laivojen ja hotellien mässäilybuffetit, koska ne lihottavat kansalaisia.

– On hengenvaarallista ahtaa sisäänsä hotellien tarjoamia lounaan veroisia aamupaloja, kirjoittaa Ylikorkala.

Ajatus buffettien lopettamisesta syntyi Ylikorkalalle hänen yöpyessä hotellissa Kuopiossa.

– Oli järkyttävää katsoa, kun ihmiset vetivät aamukahdeksalta naamaansa suuria ruoka-annoksia. Ei kellään ihmisellä voi olla tarve syödä aamulla sellaisia määriä, Ylikorkala kertoo IS:lle.

Emeritusprofessori Ylikorkala kuvailee näkyä järkyttäväksi. Hänen mukaansa buffetissa mässäilevät kahdenlaiset ihmiset. Toiset mässäilevät, koska heiltä puuttuu kyky kontrolloida omaa syömistään. Toiset taas lappavat ruokaa suuhunsa ahneuttaan.

– Osalla syömisenhalu on niin vahva, että he syövät ruokaa liikaa. Osa taas ajattelee, että olen maksanut tästä niin minun täytyy vetää maha täyteen, jotta varmasti tulee syötyä rahan edestä.

Ylikorkala kertoo itse inhoavansa lounasbuffetteja juuri kiusauksen takia.

– Syön aina kun mahdollista listalta juuri sen vuoksi, etten joudu itse valitsemaan annoksen kokoa.

– Buffetissa uteliaisuus herää, kun haluaa kokeilla eri ruokia. Tällöin lautanen tulee helposti liian täyteen.

Ylikorkalan mukaan ravintoloiden tulisi siirtyä mässäilybuffeteista keskieurooppalaiseen malliin, jossa aamupalalla tarjoillaan mehua, sämpylä, kananmuna ja kahvi tai tee. Jos näin suuren muutoksen tekeminen pelottaa, Ylikorkala ehdottaa, että aluksi kokeillaan kahden buffetin mallia.

– Tällöin ylensyöjille olisi tarjolla suurempi ja normisyöjille pienempi vaihtoehto.

– Kontrolloidaanhan meillä viinanjuontiakin. Jos ravintolassa rupeaa oikein dokaamaan, niin hovimies sanoo, että nyt ei enää tarjoilla. Ruuan kohdalla ei ole sellaista rajaa.

Monelle tuttua lausahdusta ”aamupala on päivän tärkein ateria” lääkäri pitää suomalaisen ravintofilosofian myyttinä.

– Aamupala saisi olla melko kevyt. Idea on, että syödään silloin kun on nälkä. Harvalla aikuisella on kova nälkä aamulla.

Ylikorkala pohtii, että buffetien kieltämistä olisi vaikea alkaa lainsäädännöllä rajoittaa, mutta varustamot ja ravintola-ala voisivat olla itse vastuullisia ja harkita niiden lopettamista kansanterveyden vuoksi.

Ylikorkala kirjoitti mielipidekirjoituksensa aiemmin julkaistun lääkäri Pertti Mustajoen mielipidekirjoituksen innoittamana. Mustajoki toivoi HS:ssä julkaistussa kirjoituksessaan, että valtio ottaisi enemmän vastuuta kansalaisten painonhallinnasta säätämällä lakeja ja säädöksiä, jotka rajoittavat lihottavien elintarvikkeiden kulutusta.

– Ylipainon yleistyminen ei johdu moraalisesta heikkoudesta vaan valtavasti lisääntyneestä ruokatarjonnasta ja lihottavien elintarvikkeiden kulutuksen lisääntymisestä, kirjoitti Mustajoki.

Hotelleissa ja laivoissa luotetaan ihmisten kykyyn syödä terveellisesti

Tallink Silja Oy:n viestintäjohtaja Marika Nöjd oudoksuu lääkäri Olavi Ylikorkalan kehotusta lopettaa laivojen ja hotellien mässäilybuffetit.

Nöjdin mielestä ruokailijalla itsellään on ensisijainen vastuu siitä, mitä hän laivan buffetissa syö.

– Uskon jokaisen kyllä kykenevän itse valitsemaan, millaista ruokaa syö ja paljonko hän sitä syö. Tätähän ihmiset tekevät arjessaan jatkuvasti, kun he esimerkiksi käyvät kaupassa ja laittavat ruokaa kotona.

Nöjd ei näe sillä olevan merkittävää vaikutusta kansanterveyteen, jos suomalaiset käyvät laivaristeilyllä muutaman kerran vuodessa ja syövät laivabuffetissa. Hän myös huomauttaa, ettei Tallink Siljan buffeteissa tarjolla oleva ruoka ole mitenkään säännönmukaisesti epäterveellistä.

– Meillä on runsaasti erilaisia ruokailuvaihtoehtoja tarjolla, Nöjd sanoo.

– Näkisin, että Tallink Silja vuosien saatossa lähinnä rikastuttanut suomalaisten ruokailutottumuksia. Buffet-valikoimissa on usein sellaisia raaka-aineita, kuten kalaa ja katkarapuja sekä monipuolisesti vihanneksia, joihin moni ei välttämättä kotiruokailussa edes satsaa.

Scandicin viestintäpäällikkö Johanna Uimonen kertoo hotelliketjun jatkuvasti kehittävän buffet-tarjoilujaan.

– Pyrimme koko ajan enemmän nostamaan esille terveellisiä vaihtoehtoja. Aamiaisbuffetissa lautasen voi yhtä hyvin täyttää tuoreilla vihanneksilla, kasviksilla ja hedelmillä.

– Lisäksi yritämme huomioida erilaisia syömisen tapoja. Hotelleissa käy ja yöpyy ulkomailta tulevia ihmisiä, joilla kaikilla on omat erilaiset ruokavalionsa. Niinpä buffetin on nykyisin oltava riittävän monipuolinen kaikille.

Myös Uimonen toteaa, että hotellivieraan lautaselleen ottama ruoka on kuitenkin hänen oma valintansa.

– Scandic ei voi tehdä valintoja asiakkaan puolesta. Se taas, mitä voimme tehdä, on tarjota mahdollisuus kevyempään syömiseen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?