Lohduton kuvapari paljastaa totuuden keskikesän lämpötiloista – meteorologilta lohdulliset sanat tulevasta viikosta - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Lohduton kuvapari paljastaa totuuden keskikesän lämpötiloista – meteorologilta lohdulliset sanat tulevasta viikosta

Heinäkuu on ollut lähes viisi astetta kesäkuuta viileämpi.

Heinäkuu on ollut lähes viisi astetta kesäkuuta viileämpi.

Julkaistu: 14.7.2019 21:16

Meteorologi Ari Mustalan mukaan lämpötila nousee varovasti, mutta hellelukemia ei ole näkyvissä.

Ilmatieteen laitos julkaisi sunnuntaina Twitterissä kuvaparin, joka näyttää karun totuuden kesän lämpötiloista. Heinäkuu on ollut lähes viisi astetta kesäkuuta viileämpi. Karttakuvassa näytetään mitattujen päivälämpötilojen keskiarvot kesäkuulta ja heinäkuun alusta.

– Vanhan kansan keskikesä oli eilen 13.7, tänä vuonna se ei näkynyt lämpötiloissa, twiitissä sanotaan.

Meteorologi Ari Mustala Ilmatieteen laitokselta sanoo lohdullisesti, että sää on lämpenemään päin. Helteitä saadaan kuitenkin vielä odottaa. Alkuviikon sää on Mustalan luonnehdinnan mukaan sekavan epävakainen.

Maanantaina kuurosateita ilmenee koko maassa. Lämpötila on maan etelä- ja keskiosissa 15–20 astetta ja Lapissa 10–15 astetta.

Tiistaina maan keskiosa on aurinkoinen, mutta Etelä-Suomessa ja Lapissa pilvisyys ja sadekuurot jatkuvat. Lämpötiloissa tapahtuu pientä nousua.

– Etelässä päästään vähän yli 20 asteen ja idässä lähelle sitä. Pohjoisessa on viileämpää. Oulun korkeudella on vielä 18 astetta, mutta Pohjois-Lapissa pysytellään edelleen vähän yli kymmenessä asteessa, Mustala sanoo.

Keskiviikkona Etelä- ja Itä-Suomi on enimmäkseen poutainen, mutta Pohjanmaalla, Kainuussa ja Lapin eteläosissa saadaan sadekuuroja. Lämpötilojen varovainen nousu jatkuu.

– Etelässä ja idässä lämpötilat ovat luokkaa 22 astetta. Muuallakin päästään 15–20 asteeseen pohjoisinta Lappia lukuun ottamatta. Helteitä saadaan vielä odottaa, Mustala sanoo.

Loppuviikosta Suomen itäpuolelta kiertää matalapaine, joka ulottunee ainakin Itä-Suomeen. Tässä vaiheessa on Mustalan mukaan vielä hankala ennustaa, kuinka laajalle matalapaine ulottuu. Hän kuitenkin antaa pienen toivon pilkahduksen tulevasta.

– Matalapaineet pyörivät ympärillä ensi viikonkin ajan, mutta kyllähän tämä alkaisi näyttää vähän paremmalta kuin nämä edeltävät kaksi viikkoa.

Heinäkuun loppu on Mustalan mukaan tilastollisesti vuoden lämpimintä aikaa. Hänen mukaansa helteiden kannalta alkaa olla ratkaiseva aika.

– Pian nähdään, miten se onnistuu tänä vuonna.

Jos heinäkuu on ollut tänä vuonna kesäkuuta viileämpi, niin se on ollut myös selvästi vuoden takaista kylmempi. Vuosi sitten tänä päivänä Suomessa nautittiin lähes 30 asteen lämpötiloista, ja sää oli lämpenemään päin.

– 17.7.2018 oli Suomen kaikkien aikojen lämpimin päivä, kun otetaan koko maan lämpötilat huomioon. Ei siis tehty mitään ennätyksiä. Se oli Trumpin ja Putinin tapaamista seuraava päivä, Mustala muistelee.

Kommentoi: Millainen on mielestäsi paras kesäsää?

Lisää aiheesta

Tuoreimmat osastosta