HS: SS-miesten läheiset paheksuvat Kansallis­arkiston selvitystä ja vaativat oikaisua – oikeus­juttukin vireillä

Julkaistu:

Toinen maailmansota
Kansallisarkisto pahoittelee mielipahaa mutta kieltäytyy korjauksista.
Entisten suomalaisten SS-miesten omaiset vaativat Kansallisarkistoa korjaamaan helmikuussa julkistamaansa selvitystä, kirjoittaa Helsingin Sanomat. Omaiset ovat lähestyneet Kansallisarkistoa asiassa kirjeellä.

Lehden tietojen mukaan vireillä on lisäksi ainakin yksi oikeusjuttu Kansallisarkistoa kohtaan.

Valtioneuvoston kanslian tilaamassa selvityksessä todettiin, että suomalaiset vapaaehtoiset osallistuivat hyvin todennäköisesti juutalaisten, muiden siviilien ja sotavankien surmaamiseen osana saksalaista SS-sotilasjoukko-osastoa.

Lue lisää: SS-selvitys löysi uutta tietoa suomalaisten osallisuudesta julmuuksiin: ”Useita savuavia aseita”

Omaiset pitävät päätelmää yleistävänä. Heidän mielestään tätä korosti se, että uutisoinnissa jäi pienemmälle huomiolle selvityksen virke, jonka mukaan käytössä ollut lähdeaineisto ei anna riittävän yksityiskohtaisia tietoja yksittäisten tapahtumien tarkaksi arvioimiseksi.

Kansallisarkisto pahoittelee vastauksessaan mielipahaa mutta kieltäytyy korjaamasta selvitystä. Se kirjoittaa, että selvitys ei ota juridista tai moraalista kantaa yksittäisten henkilöiden toimintaan. Vastauskirjeessä huomautetaan myös, että lähteet osoittavat suomalaisten osallistuneen väkivallantekoihin.

Lue lisää: Kansallisarkiston selvitys: ”Hyvin todennäköistä”, että suomalaiset SS-miehet osallistuivat surmatöihin

Juttua korjattu 14.7.2019 kello 21.39: Jutun kuvituksena oleva kuva on otettu SS-miesten paluuparaatista ei lähtöparaatista, kuten kuvatekstiin oli alun perin kirjoitettu.