Minnan oudot oireet paljastuivat borrelioosiksi, epäilee saaneensa tartunnan kirpuista – asiantuntija: ”Kaikista verta imevistä hyönteisistä voi saada tartunnan”

Riski saada borrelioosi muilta verta imeviltä hyönteisiltä kuin punkeilta on erittäin pieni.

14.7.2019 6:05

Ensin alkoi väsyttää. Sitten tulivat säryt. Lopuksi liikkuminenkin oli vaikeaa.

Suomalainen Minna Välimäki kärsi vuoden verran kummallisista oireista tietämättä niiden aiheuttajaa.

– Syksyllä tuntui, että oli ihan veto pois. Vaikka kuinka olin levännyt, niin energiaa ei tuntunut riittävän, Välimäki kertoo.

Välimäki hakeutui väsymyksen takia lääkäriin, jossa häneltä otettiin verikokeet. Koetulokset eivät kuitenkaan paljastaneet mitään tavallisesta poikkeavaa. Välimäki arveli väsymyksen johtuvan liian yksipuolisesta ruokavaliosta, ja hän alkoikin syödä säännöllisesti vitamiineja.

Alkuvuodesta Välimäki hakeutui jälleen lääkäriin, kun väsymyksen rinnalle tulivat kehoa vaivanneet säryt.

– Tuntui, että vähän joka paikkaa kolotti, eniten ehkä selkää.

Lääkäri totesi Välimäen liikkuvan liian vähän. Hän määräsi tälle kävelyä ja särkylääkkeitä. Oireet eivät kuitenkaan kadonneet.

Lopulta kesäkuussa Välimäen oli jo vaikea kävellä. Jopa portaissa kulkeminen tuotti vaikeuksia.

– Ei tehnyt edes mieli liikkua kun se oli niin tahmeaa, hän kertoo.

– Yhtenä päivänä huomasin, että vasen polveni on turvonnut.

Ensin Välimäki ajatteli turvotuksen johtuvan liiasta jumppaamisesta, mutta pian myös toisen käden keskisormi turposi. Välimäki hakeutui jälleen lääkäriin, jossa hänelle määrättiin tulehduskipulääkkeitä. Lääkkeiden avulla turvotus saatiin laskemaan, mutta muut oireet pysyivät.

– Tässä kohtaa pyöri jo mielessä aika paljon kauhuskenaarioita. Aloin tulla hulluksi oireiden kanssa, Välimäki kertoo.

Viime perjantaina oireiden syy viimein selvisi. Välimäellä todettiin borrelioosi, vaikkei punkki ole koskaan hänen tietääkseen purrut häntä. Sen sijaan kirput ovat.

– Viime kesänä sain Unkarissa jalat aivan täyteen kirpunpuremia. Puremajälkiä meni vatsaan asti. Paukamat jaloissa olivat aika rajun näköiset, Välimäki kertoo.

Välimäki uskoo saaneensa borrelioosin kirpuista. Terveystieteen tohtorin Soile Juvosen mukaan tämä on mahdollista.

– Kirjallisuudessa sanotaan, että kaikista verta imevistä hyönteisistä voi saada borrelioosin, Juvonen kertoo.

– Niihin lukeutuvat muun muassa täit, paarmat, kirput ja hyttyset.

Juvonen ei kuitenkaan tunne tapausta, jossa ihminen olisi sairastunut borrelioosiin kirpun puremasta. Sen sijaan hän tietää paarman aiheuttaneen tautia.

– Kirppujen aiheuttamaa borrelioosia ei ole juuri tutkittu, Juvonen huomauttaa.

Juvosen mukaan riski saada borrelioosi muilta verta imeviltä hyönteisiltä kuin punkeilta on erittäin pieni. Hän muistuttaa, että kyseessä saattaa olla punkin purema siitä huolimatta, ettei ihminen ole huomannut punkkia.

– Suurin osa borrelioosiin sairastuneista ei ole koskaan nähnyt punkkia itsessään. Pienimmillään punkki on musta piste paperilla. Tällöin se imee verta niin pienen määrän, että jopa ollessaan täynnä verta, se on erittäin pieni.

Borrelioosi eli Lymen tauti on bakteeriperäinen infektiotauti. Arviolta 6 000 suomalaista saa tartunnan vuosittain. Pahimmillaan moninaiset systeemioireet voivat jatkua vuosien, jopa vuosikymmenten ajan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?