Maksettu hautapaikka ei aina tarkoita ikuista lepoa – seurakunnat muistuttavat omaisia, osa närkästyy lapusta hautakivellä

Julkaistu:

Helsingin seurakuntayhtymä ottaa yhteyttä hautapaikan yhteyshenkilöön hyvissä ajoin ennen haudan hallinta-ajan päättymistä. Tapa ei kuitenkaan miellytä kaikkia.
Helsingin Malmin hautausmaalla on hautakivi, jossa on kaksi nimeä. Alempi niistä on elokuvatähti Ansa Ikosen. IS kertoi maanantaina, että näyttelijälegendan tytär hämmentyi kuultuaan seurakunnan haudalle jättämästä ilmoituksesta. Siinä kerrottiin, että haudan hallinta-aika päättyy 31. joulukuuta tänä vuonna.
Haudan hallinta-ajan päättyminen ei tullut Ikosen kahdelle tyttärelle yllätyksenä. He eivät kuitenkaan ole vielä ehtineet tehdä jatkosopimusta haudalle.

Kyseessä on vakiintunut tapa, jolla Helsingin seurakuntayhtymä muistuttaa omaisia haudan hallinta-ajan päättymisestä, hautaustoimen päällikkö Risto Lehto seurakuntayhtymästä kertoo.

– Hautaoikeudet ovat kestoltaan joko ainaisia tai määräaikaisia. Helsingissä päättyviä hautaoikeuksia on vuosittain reilut pari tuhatta, sanoo Lehto.

Helsingissä myönnettävä hallinta-aika on pisimmillään 25 vuotta, kuten Lehdon tietojen mukaan suurimmassa osassa muutakin Suomea.

– Omaiset jatkavat niistä suurinta osaa. Vain pieni osa, noin 300 hautaa, palautuu takaisin seurakuntayhtymälle. Ne voidaan taas aikanaan antaa eteenpäin.

Lehto muistuttaa, että Helsingissä on kaikkiaan kuusi hautausmaata ja Kallion kirkossa sijaitseva uurnaholvi eli kolumbaario. Hautoja on yhteensä satoja tuhansia.

– Haudan hallintaoikeuden päättymisestä tiedotetaan reilua vuotta aiemmin. Meillä Helsingissä se tapahtuu sekä kirjeitse että haudan viereen kiinnitettävällä tiedotteella.

Aina omaisten osoitetietoja ei kuitenkaan ole saatavilla. Siksi seurakunnat muistuttavat asiasta myös haudoille jätetyillä ilmoituslapuilla. Maanantain jutussa mainitulle Ansa Ikosen haudalle ilmoitus on laitettu viime vuoden lokakuun lopulla, ennen pyhäinpäivää.

– Kun asiasta ilmoitetaan hyvissä ajoin, omaisilla on aikaa tehdä ratkaisunsa jatkon suhteen. Yleensä hautojen hallinta-aikaa halutaan jatkaa. Siitä ilmoitetaan meille, ja asiasta tehdään uusi sopimus. Hauta-ajan pidennys astuu meidän puoleltamme voimaan siinä vaiheessa, kun seurakunnan lähettämä tarjousmuotoinen lasku on maksettuna kirjautunut järjestelmäämme, Lehto sanoo.

Hallinta-aikaa jatketaan automaattisesti aina, kun samaan hautaan haudataan uusi vainaja. Hallinta-aikaa on tällöin aina jäljellä 25 vuotta viimeisimmästä hautauksesta.

Aiemmin hautoja on luovutettu esimerkiksi 50 mittaiseksi määräajaksi ja jossain jopa niin kutsutuiksi ainaishaudoiksi.

Uusi hauta taas lunastetaan aina 25 vuodeksi.

Hauta-ajan päättymisestä ilmoittaminen on seurakunnan kannalta ensisijaisesti tiedottamista, Lehdon mukaan myös hyvää hallintatapaa ja asiakaspalvelua.

– Ihmiset suhtautuvat asiaan kahdella tavalla. On niitä, jotka kiittelevät, että hienoa, kun muistutetaan. Osa taas närkästyy, kun haudalla on lappu, Lehto sanoo.

Hän ymmärtää myös närkästymisen, etenkin niissä tapauksissa, kun asia on jo hoidettu. Silloin ilmoituksen näkeminen voi tuntua ikävältä.

Haudan hallintamaksu on monen tekijän summa.

Vaikka arkkuhaudat ovat kooltaan hyvin erilaisia, tyypillisin on ehkä kahden arkkusijan hauta.

– Sellaisen hautapaikan hallintamaksu on meillä Helsingissä 16 euroa vuotta kohden, Lehto laskee.