Kouvolalainen hammaslääkäri kuvasi Kainuussa aivan käsittämättömän karhuvideon – metsän kuninkaita lyllersi tantereelle yhteensä 30

rac

Julkaistu:

Kaikki karhut eivät edes mahtuneet kuvaan.
Karhu poikineen. Ja toinenkin karhu poikineen. Ja aika monta karhua ilman poikia.

Ömer Acar kuvasi juuri häkellyttävän videon. Paikka on Martinselkosen erämaa Kainuussa, lähellä Suomen ja Venäjän välistä valtakunnanrajaa.

– Laskin, että siinä näkyisi 19 karhua, Ömer sanoo.

– Joku muu laski 20. Joten kyllä niitä varmaankin ainakin se 19 on.

Ja silloin puhutaan videolle mahtuneista karhuista.

– Siinä oli sivummalla vielä lisää. Yhteensä niitä oli varmaankin noin 30, Ömer arvelee.

Eli karhuja oli kontioita eli mesikämmeniä eli metsän omenia eli otsoja eli nalleja eli metsän kuninkaita oli tantereella yhtä paljon kuin ihmisellä on hampaita suussa. Hampaita on suussa 28–32.

Vertaus saattaa tuntua oudolta ellei tiedä, että Ömer on ammatiltaan hammaslääkäri. Karhuja hän kuvaa ja tarkkailee Kainuussa, hampaita Kouvolassa. Sattumalta yksi karhun kansannimistä on kouvo.

Ömer tuli Suomeen yksivuotiaana Turkista. Luontoa hän alkoi kuvata yläasteella.

– Nyt on karhuvaihe päällä. Olen löytänyt oman toteemieläimeni, 30-vuotias Ömer naurahtaa.Jääkarhuja hän on käynyt kuvaamassa Huippuvuorilla, ja seuraava matka sinne on ohjelmassa ensi vuonna. Silloin on tarkoitus keskittyä jääkarhuihin oikein kunnolla.

– Edelliset retket olivat enemmän vaelluksia.

Ömerin mukaan karhujen suurta määrää Martinselkosen kuvauspaikalla selittää se, että niitä ruokitaan kuivamuonalla. Paikka on kaupallinen eräkeskus, jossa on tarjolla piilokojuja karhukuvaajille ja tavallisille tarkkailijoille.

– Opas vie kojulle illalla ja hakee aamulla pois. Karhuja ei häiritä.

Kaikki videon karhut ovat joko naaraita, poikasia tai nuoria karhuja.

– Aikuisia uroksia ei ole yhtään, siksikin tämä on mahdollista.

Isot uroskarhut vaikuttaisivat läsnäolollaan ja käytöksellään tunnelmaan, joka nyt on kuin pastoraalinen idylli. Sopu antaa sijaa monelle, jopa ällistyttävän monelle.

IS:n haastatellessa Ömeriä tämä oli – missäpä muualla kuin karhukojussa.

Martinselkonen on Suomussalmella. Heti rajan takana asuvat Venäjän karhut. Karhu on Venäjän tunnuseläin. Suomessa se on leijona.

– Suomi on aliarvostettu luontokuvauksessa. Täällä on hienoja paikkoja, Ömer kehuu.

Hän on itse saanut kuvattua karhun, suden ja ahman. Suurpedoista puuttuu vielä ilves.Ömer lataa kuvaamian karhu- ja muita luontokuvia Instagramiin, josta hänet löytää nimimerkillä @omeragraph!

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt