Oopperatorilla grillilaivan savupiippujen häkää hengittävät kauppiaat käyvät kuumina – laivan omistava osuuskauppa: ”Ongelma ratkaistaan heti, kun joku keksii miten”

Julkaistu:

Maankuululla oopperajuhlakauden kauppatorilla Savonlinnassa osa kauppiaista käy kuumina.
He ovat sitä mieltä, että maakunnallinen osuuskauppa savustaa heidät pois torilta, kirjaimellisesti savustaa.

Torin rannassa vuosikausia ollut kelluva ravintola siirtyi Osuuskauppa Suur-Savolle kolme kesää sitten. Ravintolan erikoisuutena on puuhiiligrilli, edellisen omistajan aikana rannassa toimi liekkilohiravintola.

Ravintolan savupiippujen tuntumassa torikauppaa harjoittavat Katri Kaljunen ja Inka Lylymäki ovat tuskastuneet jatkuvaan savuhaittaan, joka grillistä torille tupruaa.

– Savua, häkää ja hiukkasia tulee kolmesta piipusta, emmekä ole saaneet apua mistään. Sitä olemme nyt kolme kesää hengittäneet. Terveys tässä menee. Olemme täysin suojattomia, naiset sanovat.

He ovat valittaneet savuhaitasta muun muassa Savonlinnan kaupungille, terveysviranomaisille, Eviraan (nykyinen Ruokavirasto) ja jopa Valviraan sekä tietysti osuuskaupalle itselleen.

– Rakennusvalvonnasta ovat luvanneet käydä paikan päällä, mutta eipähän noita ole meille asti näkynyt. Taitaa olla osuuskauppa olla sellainen maailmanmahti, että kukaan ei uskalla sille mitään. Jos ravintola olisi jokin pienemmän yrittäjän, viranomaiset olisivat reagoineet ja se olisi pantu kiinni jo ajat sitten.

Kaljunen kauppaa torilla kenkiä, Lylymäki tyylivaatteita. Kaljunen tulee Savonlinnaan Parikkalasta, Lylymäki Ähtäristä saakka. Molemmat ovat käyneet oopperatorilla vuosikausia, mutta nyt mitta alkaa olla täysi.

– Asiakkaatkin kaikkoavat. Myytäviä vaatteita on suojattava savulta ja noelta, kojun grillin puoleinen seinä on pidettävä suojattuna kokonaan. Sen puolen käytävällä ei voi tehdä kauppaa ollenkaan, Lylymäki sanoo.


Naiset ovat aloittaneet kauppiaiden keskuudessa nimien keruun, että ne yhdessä kävisivät boikotoimaan Savonlinnan toria.

– Jo nyt kauppiaiden määrä torilla on vähentynyt. Vähänkään arvokkaamman tavaran kauppiaat kaikkoavat täältä. Tätä menoa Savonlinnan torilla ei ooppera-aikaan ole kohta kuin kirpputorikauppiaita.

Torivalvoja Tuomo Manninen tietää ja tuntee kauppiaiden tuskastumisen. Hän ei kuitenkaan voi asialle paljonkaan, sillä kelluva ravintola ei ole toritoimintaa.

Hän muistaa, että myös edellisen liekkilohiravintolan savuhaitat aiheuttivat aikanaan polemiikkia.

– Tuprutti se savua torille sekin, mutta ongelma väheni, kun sen paikkaa vaihdettiin ja piippua jatkettiin. Nyt ongelma on uusi ja kauppiaiden vieteri taitaa olla aika tiukalla.


Osuuskauppa Suur-Savon kiinteistöpäällikkö Rauno Hämäläinen lupaa savuongelmaan ratkaisun "heti kun joku keksii idean" miten ongelma hoidetaan.

– Viimeksi olin viime viikolla yhteydessä torivalvojaan. Hänen kanssaan puhuimme, että pitäisi kehittää joku idea, mitä siinä olisi tehtävissä. Viime kesänä jo jatkoimme piippuja, mutta on siellä yksi onneton vielä.

Naisten epäilyille siitä, että viranomaiset eivät ole puuttuneet ongelmaan topakammin, koska ravintolan omistaa maakunnallinen osuuskauppa, Hämäläinen naurahtaa.

– Heh, heh. En minä tuollaiseen usko. Eiköhän se valvonta ole sama osuuskaupalle kuin muillekin.

Ilta-Sanomat yritti tavoittaa myös Osuuskauppa Suur-Savon matkailu- ja ravitsemiskaupan johtaja Kai Nurmea, mutta puhelinvastaaja ilmoitti hänen olevan kesälomalla.

Kaljunen ja Lylymäki arvelevat, että kun asiaa taas vielä pari viikkoa vatvotaan, niin ongelma poistuu tältä kesältä itsestään. Oopperajuhlien jälkeen Savonlinnan tori hiljenee.