Tapani Kansan ikuistama Kalajoen hiekkasärkkien lomaidylli särkyi – kuollut hylje kellui uivien turistien eteen

Julkaistu:

”Jotkut uimarit sen siellä näkivät.”
Rantavedessä kellunut hylje hätkähdytti uimareita Suomen kuuluisimmaksi luonnehditulla rantakohteella Kalajoen Hiekkasärkillä.

Osasyyllinen on Tapani Kansa, joka lauloi 1970-luvulla Kalajoen hiekoista. ”Edessäni puhdas meri on, lämpö auringon” ei tällä kertaa vastannut todellisuutta.

Lämpötila oli 13 astetta eikä hiekka polttanut, kun lauantaina hieman ennen kello 14 Kalajoen hiekkojen lomaidylli särkyi.

– Siinä se oli uimarannassa, tai hiekkarantaahan täällä riittää, se oli siinä hotellin kohdilla, missä myös uidaan, kertoo päivystävä palomestari Esa Ihalainen Jokilaaksojen pelastuslaitokselta.

– Jotkut uimarit sen siellä näkivät, Ihalainen lisää.

– Ihme kyllä turistit käyvät uimassa, vaikka vesi on niin kylmää, Ihalainen lisää.

Hylkeen hyväksi ei ollut tehtävissä enää mitään. Se oli kuollut. Ja se lähestyi rantaa, eikä syynä ollut maannousema, josta Perämeren rannikkoseutu myös tunnetaan.

– Aika tuli täyteen, Ihalainen pohtii kuolinsyytä.

Hylkeen kuolemaan ei Ihalaisen mukaan liittynyt mitään ulospäin näkyviä erityispiirteitä. Niinpä eläinlääkäri antoi puhelinkonsultaation jälkeen luvan hävittää ruho.

– Jos olisi pitänyt epäillä jotain joukkokuolemia, se olisi tutkittu, Ihalainen sanoo.

Kalajoen hylkeestä ensimmäisenä kertoneen Kalevan mukaan hylje toimitettiin ongelmajätteisiin. Ei kuitenkaan mihin tahansa keräyspisteeseen akkujen, loistelamppujen tai paristojen seuraksi, mihin se olisi ollut sitä paitsi aika iso.

– Alunperin piti ottaa se paloasemalle, mutta kun tuli lupa hävittää, niin soitettiin ongelmajätefirmaan ja he hakivat sen pois välisäilytykseen. Ouluun se varmaankin menee hävitettäväksi, Ihalainen arvelee.

Toinen vaihtoehto olisi Iisalmi, mutta sinne on pitempi matka.

Ihalaisella ei ole tarkkaa tietoa, oliko hylje norppa vai halli ja minkä ikäinen se oli tai paljonko se painoi.

Suomen merialueilla esiintyy kaksi hyljelajia. Yleisempää harmaahyljettä eli hallia tavataan Perämeren pohjukasta aina Suomenlahdelle saakka. Itämeren norppakanta on runsain Perämeren alueella, mutta se esiintyy vähälukuisena myös Saaristomerellä ja Suomenlahdella.

Tapani Kansan Kalajoen hiekat oli cover-versio. Alkuperäisen California Dreamin’ esitti The Mamas & The Papas. Kaliforniassa tavataan hylkeiden lisäksi myös merinorsuja, joka ei kuulu Kalajoen faunaan.