HS: Moni helsinkiläinen hakee tavaraa roskalavoilta ja tulee järjestäneeksi kotiinsa ikävän tuholaisongelman

Julkaistu:

Helsinki
Lutikat ovat äärettömän sitkeitä. Ne voivat olla jopa pari sataa vuorokautta syömättä.
Helsingissä on kevään ja kesän aikana ilmennyt luteisiin liittyviä ongelmatapauksia, kertoo HS. Tapauksia on sattunut, kun ihmiset ovat käyneet etsimässä käyttökelpoista tavaraa taloyhtiöiden edustalle tilatuista jätelavoista. Myöhemmin on selvinnyt, että lava onkin mahdollinen ludelava.

Isännöintiliiton Helsingin asiantuntija Hannu Puiston tietojen mukaan siitä ei ole olemassa selkeää sääntöä, kenen vastuulla on tiedottaa luteisesta lavasta ulkopuolisille. Hän kuitenkin muistuttaa, että lähtökohtaisesti lavat ovat aina tarkoitettu jätteelle.

– Ei ole tarkoitus, että kukaan ottaa sieltä mitään, hän kertoo HS:lle.

IS uutisoi viime vuonna, että seinäluteet eli lutikat ovat nykyään niin yleisiä, että Suomessakin elää oma lutikkakantansa. Lutikoiden yleistymisen pääsyy on se, että ihmiset liikkuvat, muuttavat ja matkustavat entistä enemmän.
Hyönteistutkijan, Helsingin yliopiston metsätieteiden laitoksen dosentin Lena Huldénin mukaan lutikat ovat äärettömän sitkeä.

– Lutikka voi olla jopa pari sataa vuorokautta syömättä. Sitä ei saa tapettua esimerkiksi sillä, että talon jättää tyhjilleen, Huldén sanoo.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt