8-vuotiaat pojat kävelivät joenrannalla, kun he näkivät mudassa jotain pelottavaa – isän ripeä toiminta pelasti naisen hengen

Julkaistu:

katoamistapaus
Järvenpääläinen perheenisä löysi poikansa ja tämän kaverin kanssa jo yli vuorokauden kateissa olleen naishenkilön juuttuneena vaarallisesti mutaiseen joenpohjaan.
Järvenpäässä rauhallisella omakotitaloalueella asuva lapsiperhe pelasti ripeällä toiminnallaan 72-vuotiaan naisen hengen. Nainen oli ilmoitettu edellisenä päivänä kadonneeksi. Tapaus sattui kesäkuun viimeisenä viikonloppuna.

Järvenpääläinen perheenisä Joonas Nieminen oli juuri palannut perheensä kanssa matkalta, kun hän päätti lähteä poikansa kanssa tarkistamaan katiskaa läheiselle joelle. Perheellä on ollut harrastuksena kalastaa kotitalon vieressä sijaitsevan Keravanjoen rannalla.

Isä lähti 8-vuotiaan poikansa Oliverin ja tämän ystävän Aaron kanssa noin kello neljän aikaan sunnuntaina iltapäivällä katiskalle.

Joella lapsia odotti pelottava yllätys.

– Pojat kävelivät minua muutaman askeleen edellä, joten he huomasivat sen ensin. Pojat tulivat kertomaan, että tuolla vedessä on kuollut mummo, Nieminen sanoo.


Kun Nieminen riensi paikalle, hän huomasi, että matalassa vedessä oli selällään iäkäs naisihminen, jonka vartalo oli vedessä ja jalat olivat uponneet mutaan. Naisen toinen jalka oli uponnut mutaan polvea myöten.

– Huomasin, että hän oli ainakin jollain lailla tajuissaan ja sai pari sanaa sanottua. Soitimme hätäkeskukseen ja ambulanssi saapui paikalle hakemaan hänet pois. Veljeni oli samaan aikaan käymässä meidän luonamme, ja hänkin tuli auttamaan pelastustoimissa, Nieminen kertoo.

Keravanjoki on 65 kilometriä pitkä joki, jonka virtaama ja syvyys vaihtelevat paljon. Kymmenen vuotta alueella asunut Nieminen kertoo, että joki on tähän aikaan vuodesta heidän kotinsa kohdalla itäisessä Järvenpäässä todella matala. Siellä on paikoittain vain noin 60 senttimetriä syvää.

Jos jokea ei tunne, yllätyksenä saattaa tulla, että sen pohja on tuossa kohtaa mutainen ja pehmeän upottava.

– Kun ryntäsin pelastamaan sitä naista, omatkin jalkani upposivat polvea myöten mutaan, Nieminen sanoo.

– Siinä rannassa kaatui jokin aika sitten puu, minkä takia joenpenkka on sortunut ja muuttunut löysäksi maaksi.

Kotiin päästyään Nieminen huomasi, että Itä-Uudenmaan poliisi oli ilmoittanut edellisenä päivänä kadonneeksi 72-vuotiaan naisen, jonka tuntomerkit sopivat heidän löytämäänsä naiseen.

Järvenpäästä kateissa 72v. muistisairas nainen. TM: pituus 160-170cm, hoikka, viininpunainen puuvillatakki vetoketjulla, silmälasit, siniset tummahkot farkut, mustat kengät ja sininen Fjällräven -merkkinen reppu. Kaikki havainnot pyydetään ilmoittamaan hätäkeskukseen, kuuluu poliisin Twitterissä julkaisema ilmoitus.
Tapaus herätti jonkin verran keskustelua naapurustossa. Rauhallisella omakotitaloalueella naapurit tuntevat toinen toisensa hyvin.

– Tietenkin se jäi vaivaamaan, että mikä juttu se oli ja mistä se nainen oli sinne joutunut, Nieminen pohtii.

Jälkikäteen selvisi, että jokeen juuttunut nainen oli käynyt perjantaina Niemisen naapurissa soittamassa ovikelloa ja pyytämässä vettä. Naapuri ei ollut kuitenkaan osannut aavistaa, että naisella olisi mikään hätänä.

Nieminen kertoo, että pelottavan löydön tehneet pojat miettivät edelleen, onko löydetyllä naisella kaikki kunnossa.

– Kävimme heti seuraavana päivänä katsomassa uudelleen katiskaa, ettei tästä jäisi mitään pelkotiloja päälle. Mutta totta kai pojat miettivät tätä asiaa yhä.

Nieminen päätti katsoa varmuuden vuoksi oman kotitalonsa turvakameratallenteet läpi, jos siellä näkyisi merkkejä naisen liikkeistä.

– Siellä näkyy, että tämä nainen on kävellyt ympäri pihaa vailla päämäärää perjantai-iltana. Puoli yhden aikaan aamuyöllä hän on lähtenyt joen suuntaan. Sitten kamerassa ei ole enempää havaintoja hänestä.

Vaikuttaakin siltä, että nainen ehti olla jopa puolitoista vuorokautta avuttomassa tilassa mutaisessa joessa. Niemisen ja poikien sattuminen paikalle pelasti suurella todennäköisyydellä hänen henkensä.

– Seuraavana päivänä olisi varmasti ollut jo liian myöhäistä, Nieminen sanoo hiljaa.

Itä-Uudenmaan poliisista vahvistetaan Ilta-Sanomille, että kyseisestä naisesta tehtiin katoamisilmoitus lauantaina 29. kesäkuuta, ja hänet löydettiin 30. kesäkuuta sunnuntaina.

Poliisin mukaan kyseessä oli 72-vuotias omillaan asuva nainen, joka oli ollut ulkoilemassa yksinään. Ulkoilun jälkeen häneen ei oltu saatu enää yhteyttä.

Mitä tehdä, jos läheinen katoaa?

Jos läheinen on kadonnut aiemmin, tarkista paikka, josta hän löytyi viimeksi. Tarkista myös, että hän ei ole mennyt ystäville tai sukulaisille tai vaikka mökille.

Etsi kadonnutta lähialueelta. Jos mahdollista, pyydä etsintöihin apua sukulaisiltasi tai ystäviltäsi. Ota yhteyttä lähimpään sairaalaan ja terveyskeskukseen ja selvitä, onko läheisesi tullut tai tuotu sinne.

Jos et löydä itse läheistäsi nopeasti, tee virallinen katoamisilmoitus lähimmällä poliisiasemalla.

Etsintöjä auttaa, jos sinulla on tuore valokuva kadonneesta henkilöstä.

Kerro poliisille mahdollisimman tarkat tuntomerkit kadonneesta: ulkonäkö, pituus, paino, ruumiinrakenne, vaatetuksen värit ja merkit, laukut, kulkuväline ja muut erityistuntomerkit nopeuttavat etsintöjä.

Lähde: Poliisi.fi

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt