Markku kohtasi suositun luontopolun vierestä 105-millisen kranaatin – ”ohi on varmasti kävellyt satoja ihmisiä”

Julkaistu:

Puolustusvoimat aikoo raivata kranaatin ensi viikolla.
Raaseporin Jussaaressa ystäviensä kanssa kalastamassa ja kävelemässä ollut Markku Rajama hämmästyi, kun lähes luontopolun vierestä, noin viiden metrin päässä merenrannasta löytyi 105-millinen kranaatti. Rajaman mukaan ruosteinen kranaatti löytyi keskiviikkona kello neljän maissa rantasorasta.

– Olemme kaikki käyneet armeijan ja tiesimme heti, mistä on kyse ja, että se saattaa olla vielä vaarallinen, mies kertoo.


Porukka soitti heti viranomaisille ja jäi vahtimaan, ettei kukaan koskisi kranaattiin. Paikalle tulleet rajavartiolaitoksen työntekijät tutkivat kranaattia. Poliisi on tehnyt kranaatin siirtämisestä virka-apupyynnön Puolustusvoimille.

Jussaari on suosittu retkikohde ja Rajaman ottamassa kuvassakin näkyy ihmisiä ottamassa aurinkoa lähellä kranaatin löytöpaikkaa.

– Minua huolestuttaa se, että sen ohi on varmasti kävellyt satoja ihmisiä, mutta kukaan ei ole ilmoittanut siitä. Lisäksi sorassa näkyi jälkiä, että sitä oli siirretty. Se on vaarallista, sillä se voi tulla silmille ja silloin käy huonosti myös muille alueella oleville.

Tietoa ei ole siitä, mistä kranaatti on rannalle tullut. Rajaman mukaan on mahdollista, että esimerkiksi jäät olisivat nostaneet sen rannalle. Varmuutta ei myöskään ole siitä, miltä ajalta kranaatti on peräisin.


Jussaari, ruotsalaisittain Jussarö, on entinen kaivos- ja sotilassaari ja oli pitkään yleisöltä suljettu. Toisen maailmansodan jälkeen Jussaari toimi Hangon rannikkopatteriston vartiolinnakkeena vuoteen 1987 asti. Saarelle vuonna 1930 perustettu merivartioasema lopetettiin vuonna 2011, saaren sivuilla kerrotaan.

Merivoimien tiedotuspäällikkö Annele Apajakari vahvistaa, että Jussaaresta on löydetty kranaatti.

– Sitä ei ole vielä raivattu, se on kirjattu ei-kiireellisenä eikä aiheuta välitöntä vaaraa.

Apajakari kertoo, että kranaatti raivataan pois ensi viikolla.


Hän sanoo, että kranaatti- ja ammuslöydökset ovat Suomessa edelleen arkipäivää.

– Kukaan ei pysty edes arvioimaan, kuinka paljon Suomessa on vielä vesistöissä ja maassa toisen maailmansodan aikaisia tai muita löydöksiä. Joka viikko merivoimissa on joku raivaus, ja maavoimat raivaavat varmasti vielä enemmän.

– Raivauksia tehdään satoja vuodessa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt