Sarjakuristaja Michael Penttilälle jo neljäs mielentilatutkimus – tällaisia ovat hänen diagnoosinsa

Julkaistu:

Tuskin kenenkään suomalaisen pääkoppaa on tutkittu yhtä tarkoin kuin sarjakuristaja Michael Penttilän.
Helsingin hovioikeus määräsi perjantaina, että murhasta syytetty sarjakuristaja Michael Penttilä lähetetään jälleen kerran mielentilatutkimukseen. Se on hänelle jo neljäs mielentilatutkimus.

Määrä saattaa olla jopa Suomen ennätys. Kolme mielentilatutkimusta on tehty joillekin muillekin suomalaisille.

Penttilän aiemmat mielentilalausunnot on annettu eri vuosikymmenillä vuosina 1986, 1993 ja 2010. Näiden lisäksi Penttilälle on tehty useita psykiatrisia vaarallisuusarviointeja, kun on mietitty hänen päästämistään vapauteen.

IS selvitti eri lähteistä, millaisia havaintoja ja johtopäätöksiä Penttilästä on tähänastisissa tutkimuksissa tehty.

IS julkaisee tiedot, koska Penttilä on toistuvasti osoittautunut erittäin vaaralliseksi toisten ihmisten hengelle ja terveydelle. Psykiatristen tutkimusten löydökset ovat keskeisessä asemassa, kun pohditaan syitä Penttilän rikoksiin ja keinoja puuttua niihin.

1. mielentilatutkimus 1986

Tutkimus tehtiin, kun 21-vuotiasta Penttilää syytettiin Oulun raastuvanoikeudessa oman äitinsä törkeästä kuolemantuottamuksesta ja 12-vuotiaan tytön taposta, kahdesta väkisinmakaamisen yrityksestä ja lapseen kohdistuvasta haureudesta.

Tutkiva psykiatri oli sitä mieltä, että Penttilä oli teot tehdessään täydessä ymmärryksessä, joskin rajatapauksena lähellä täyttä ymmärrystä vailla olevaa. Lääkintöhallitus muutti johtopäätöksen loppulausunnossaan ja katsoi, että Penttilä oli täyttä ymmärrystä vailla eli nykytermein alentuneesti syyntakeinen.

Tutkiva lääkäri kuvaili, että sairaalan osastolla ollessaan Penttilä oli ”pelottavan kireä”, esitti tappouhkauksia ja sanoi olevansa pitkävihainen ja kostonhaluinen. Hänellä oli hankaluuksia muiden vankien kanssa ja tutkimuksen aikana lääkäri määräsi hänet väkivaltaisen käyttäytymisen takia eristykseen.

Penttilässä havaittiin hermostuneisuutta ja myös selviä somaattisia häiriöitä muun muassa aivokäyrissä. Tutkimuksen mukaan Penttilä – joka tuolloin oli nimeltään Jukka Lindholm – oli ylimielinen ja uhkaileva. Hän puhui teoistaan hymyssä suin, vältellen ja rehvastellen.

Syyllisyydentunteita ei ollut ja empatiakyky puuttui lähes täysin. Penttilä itse sanoi surmanneensa äitinsä äkkipikaisuuttaan ja 12-vuotiaille tytöille hän muisteli raivostuneensa, kun ei saanut olla yhdynnässä.

Tutkimuksen mukaan Penttilä usein itse katsoi aggressiivisuutensa oikeutetuksi. Syntyi käsitys, että hän itse hyväksyi häikäilemättömyytensä ja tuhoavuutensa luonnollisena asiana.

Penttilä tuntui lääkäreiden mukaan ajoittain vain vaivoin hillitsevän itsensä. Hän kuvaili hymyillen rikokseen liittyvää jännitystä.

Syyttäjänä toiminut kaupunginviskaali Mauri Lähde esitti oikeudelle kantanaan, että Penttilän mielentila olisi pitänyt tutkia jo 1982, jolloin 16-vuotias nuorukainen oli kuristanut 15-vuotiasta tyttöä kerrostalon rappukäytävässä. Tyttö pääsi pakoon ja Penttilä tuomittiin törkeästä pahoinpitelystä. ”Nämä kuristamiset (...) jatkuvat edelleen, mikäli siihen annetaan tilaisuus,” Lähde lausui enteellisesti.


2. mielentilatutkimus 1993

Toisen mielentilatutkimuksen määräsi Oulujoen kihlakunnanoikeus, jossa 28-vuotiasta Penttilää syytettiin 42-vuotiaan naisen taposta. Tällä kertaa hänen todettiin olleen täydessä ymmärryksessä.

Turun vankimielisairaalassa Penttilä havaintojen mukaan sopeutui heti luontevalla määrätietoisuudella laitosoloihin ja valikoi kanssapotilaista seurakseen ammattirikollisia.

Tutkimuksen mukaan Penttilä oli humalassa aggressiivinen, äkkipikainen ja arvaamaton. Rikokset hän teki yleensä humalassa. Häntä kuvailtiin mielialaltaan vaihtelevaksi, kiivaaksi, herkäksi, alakuloiseksi, yksinäiseksi, itsekkääksi, epäluuloiseksi, epärehellisyyteen taipuvaiseksi ja huvittelunhaluiseksi.

Psykologinen tutkimus viittasi persoonallisuuden häiriöön, jolle ominaisia piirteitä olivat alhainen frustraatiotoleranssi ja aggressiivisuus. Persoonallisuustestissä Penttilä tuotti hyvin primitiivissisältöisiä vastauksia, joissa aggressiivisuus purkautui hallitsemattomana. Se saattoi purkautua nimenomaan maskuliinisuuden alueella koettujen loukkausten yhteydessä.

”Ahdistuneisuuden painopiste on seksualiteetin ongelmissa ja häntä itseään vanhempi nainen on hänelle itsetunnon kannalta arka asia,” lausunnossa todettiin. Penttilä oli kertonut, että hänellä oli ollut itseään vanhempaan naiseen pidempiaikainen suhde, jota hän häpesi.

Johtopäätökset olivat, että Penttilässä korostui väkivallan ja alkukantaisen miehuuden ihannointi, jotka piirteet olivat kiteytyneet pitäviksi luonteenpiirteiksi antisosiaalisen samaistuksen ja elämänmuodon ympärille. Hän ilmaisi selvästi hyväksyvänsä vihamielisimmätkin hallintapyrkimyksensä.

Tämä luonteenpiirre tutkimuksen mukaan salli sen, että vihamielisyys helposti johti tekoihin. Tutkimuksen mukaan Penttilää oli syytä pitää lain tarkoittamassa mielessä erittäin vaarallisena toisen hengelle ja terveydelle.

Vaarallisuusarvio 2007

Turun psykiatrisessa vankisairaalassa tehdyssä arviossa katsottiin, että 41-vuotias Penttilä – tässä vaiheessa nimeltään Michael Pentholm – oli epäsosiaalinen persoonallisuus, jolla oli narsistisia piirteitä. Hän oli tunne-elämältään epävakaa ja hänellä todettiin määrittämätön psykoseksuaalisen kehityksen häiriö.

Aivojen magneettikuvauksissa ei havaittu poikkeavuuksia. Vankilassa ollessaan hän alkoi pukeutua naisten alusvaatteisiin ja meikata. Useissa yhteyksissä hän väitti olevansa transseksuaalinen ja haluavansa sukupuolenkorjausleikkaukseen. Hän jopa kanteli oikeusasiamiehelle, kun vankilanjohtaja kielsi häneltä naisten vaatteet ja meikit.

Kun lääkärit ottivat transseksuaalisuuden esille, Penttilä kuitenkin kiisti asian ja väitti, että kyse on vain pitkitetystä vitsistä, protestista ahdistavaa vankilajärjestelmää kohtaan.

Penttilän selitykset rikostensa syistä muuttuivat kerta toisensa jälkeen. Pinnallisesti hän oli kohtelias ja sanoi tulleensa äskettäin uskoon.

Penttilä kiisti ja piti naurettavana ajatusta siitä, että hänellä olisi jotain aggressiivisia tunteita naisia kohtaan. Hänhän ihaili naisia niin paljon.

Vankilassa ollessaan Penttilä oli lyhyen aikaa naimisissa murhatuomiota istuneen naisen kanssa. Nainen oli samanikäinen kuin Penttilän äiti kuollessaan.

Turun psykiatrisessa vankisairaalassa tehdyssä tutkimuksessa Pentilällä todettiin psykopatiaan viittaavia oireita, joita alkoholin käyttö vahvisti. Psykopaattisuutta mittaavassa PCL-R-testissä (Psychopathy Checklist Revised) hän sai 34/40 pistettä, mikä on erittäin korkea lukema.

Rorschach-testi viittasi lapsuuden traumaan. Seksuaalirikosten uusimisriski arvioitiin erittäin korkeaksi.

Penttilä täytti niin epäsosiaalisen, narsistisen kuin epävakaan persoonallisuushäiriön kriteerit. Lausunnon mukaan Penttilä oli erittäin vaarallinen toisten hengelle ja terveydelle.

3. mielentilatutkimus 2010

Tällä kertaa 44-vuotiasta Penttilää syytettiin Oulun käräjäoikeudessa muun muassa tapon yrityksistä, jotka kuitenkin hovioikeudessa lievenivät törkeiksi pahoinpitelyiksi. Myöhemmin tuli toinen tuomio muun muassa törkeästä raiskauksesta ja vapaudenriistosta.

Penttilä todettiin Niuvanniemen sairaalassa tehdyssä tutkimuksessa fyysisesti terveeksi ja älyllisesti normaaliksi. Persoonallisuudeltaan hän kuitenkin oli vahvasti poikkeava.

Penttilää pidettiin erittäin vaarallisena toisten hengelle, terveydelle ja vapaudelle.

Vaarallisuusarvio 2015

Tutkimus tehtiin Turun psykiatrisessa vankisairaalassa. Tutkimuksen mukaan 50-vuotiaalla Penttilällä oli vaikeuksia ymmärtää oman väkivaltaisuutensa vakavuutta ja laajuutta. Mitään syyntakeettomuuteen viittaavaa ei tullut esille.

Jälleen kerran johtopäätös oli, että Penttilä on erittäin vaarallinen toisten ihmisten hengelle ja terveydelle.

4. mielentilatutkimus 2019

Nyt Penttilä on syytteessä 52-vuotiaan naisen murhasta. Helsingin hovioikeuden mukaan on syytä jälleen selvittää, miten 54 vuotta kohta täyttävän Penttilän persoonallisuudessa todetut tai hänellä muutoin havaitut piirteet vaikuttavat hänen kykyynsä säädellä käyttäytymistään ja ymmärtää tekonsa tosiasiallinen luonne ja oikeudenvastaisuus.

Mielentilatutkimus valmistuu muutaman kuukauden sisällä.