Inari, 38, jätti päivätyönsä ja keskittyi YouTube-kanavaansa – näin perhe elää nyt Sodankylässä

Viime jouluna Lapissa Inari Fernández, 38, sen keksi. Hänellä on aina ollut hyvä ja rauhallinen olo Pohjois-Suomessa. Entäpä jos heidän nelihenkinen perheensä pakkaisi kamat ja muuttaisi koko vuodeksi Lappiin.

Viime jouluna Lapissa Inari Fernández, 38, sen keksi: entäpä jos heidän nelihenkinen perheensä pakkaisi kamat ja muuttaisi koko vuodeksi Lappiin.

13.7.2019 18:05

Äidin puheenvuoro -perhe-lifestyle-kanavaa pyörittävä Inari heitti ajatuksen miehelleen Estebanille. Hän pohti, jos saisi tehtyä yhteistyösopimuksen jonkun kunnan kanssa. Pyörä lähti pyörimään, ja alkuvuoden matkamessuilla Inari neuvotteli vaihtovuodesta Lapissa neljän kunnan kanssa. Niistä Sodankylä nousi ykköseksi. Kun opettajana työskentelevä mies sai vielä vuoden sijaisuuden kunnasta ja lapsetkin innostuivat, iso elämänmuutos oli tapahtumassa.

Elokuussa helsinkiläinen Fernándezin perhe muuttaa sata vuotta vanhaan maalaistaloon 40 kilometrin päähän Sodankylän keskustasta. Asuinpaikan valinnassa painoi se, että lapset Lucia ja Ronja pääsevät kyläkouluun.

– Tämä on eka kerta meidän elämässämme, kun muutamme paikkakunnalle, jossa meillä ei ole mitään verkostoja. Lapset menevät Torvisen kyläkouluun, jossa on 40 oppilasta. Tällä hetkellä he ovat olleet Suomen suurimmalla ala-asteella Lauttasaaressa, jossa on vajaa tuhat oppilasta.

Inari haluaa katsojiensa kokevan heidän kauttaan elämyksen, josta niin monet muutkin unelmoivat.

– Elämme Vaihtovuosi Sodankylässä -sarjassamme Lapin unelman todeksi myös meidän katsojien puolesta ja näytetään arki iloineen ja suruineen, hän lupaa.

Inari on somevaikuttaja, joka jätti muutama vuosi sitten nelosella alkavan kuukausipalkkansa keskittyäkseen Äidin puheenvuoro -YouTube-kanavaansa. Inari julkaisee kanavallaan neljä #Vaihtovuosisodankylässä-aiheista videota kuukaudessa sekä Lapin arjesta kertovaa Instagram-sisältöä, minkä lisäksi hän työskentelee kunnan markkinoinnille päivän viikossa. Hän saa kunnalta korvausta yhteistyöstä 2 500 euroa kuukaudessa. Asumisen perhe maksaa itse.

Inari tekee yhteistyötä vlogissaan myös Reiman ja MTK:n kanssa. Vuosikumppanit maksavat könttäsumman ja niillä on määrätty näkyvyys Äidin puheenvuoron sisällöissä. Lisäksi projektilla on muita pienempiä kumppaneita.

– Meillä on monipuolinen yhteistyökumppanikokonaisuus. Muun muassa MTK:n avulla pääsen tutustumaan pohjoisen maaseudun arkeen, maanviljelijän työhön ja metsänhoitoon, Inari selittää.

Tubettaja iloisee siitä, että hänellä on mahdollisuus työskennellä vuosi yksien kumppanien kanssa. Se on vielä harvinaista vaikuttajakentässä. Kumppanuuksien konseptoinnissa ja myynnissä apuna on ollut vaikuttajasuhdetoimisto PING Helsinki, joka myös toimii vuosikumppaneiden tukena sisältöjen hyödyntämisessä koko vuoden ajan.

– Vuoden ajan ei tarvitse huolehtia toimeentulosta, vaan toimeentulo tulee kumppaneilta, jotka ovat sitoutuneet sisältööni. Lisäksi on paljon helpompi tuottaa sisältöä samojen kumppaneiden kanssa, kun on yhteiset arvot ja sisältösuunnitelma.

Oma kolmio Lauttasaaressa menee vuokralle. Perhe joutuu ottamaan toisen auton, mikä nostaa hiilijalanjälkeä. Sähkölaskut nousevat noin viiteensataan euroon.

– Usein Helsingin viherkuplassa ajatellaan, että on tosi helppoa elää vähähiilijalanjälkisesti, kun voidaan käyttää julkisia ja syödä lähiruokaa. Kun muuttaa ulkopaikkakunnalle, missä ei enää ole julkista liikennettä ja lähikauppaa siinä vieressä, se on ihan erilainen näkökulma. Haluan oppia ymmärtämään niitä ihmisiä. Olen aina asunut kaupungeissa, joissa on vaikeampi ymmärtää, miksei muutoksen tekeminen ole niin helppoa.

Lapset ovat innoissaan muutosta. Yhdeksänvuotiasta Ronjaa mietityttää, saako hän ystäviä uudelta paikkakunnalta. Viisivuotias Lucia taas pohtii, näkeekö hän poroja ikkunasta joka aamu.

Inari kuvailee elämän olevan tällä hetkellä ruuhkavuosihelvettiä ja suorittamista aamusta iltaan. Hän toivoo, että Lapin luonnon ja värien keskellä arjen hektisyys vihdoin helpottaisi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?