Kenguruhyppyjä Kuussa – Apollo 11 -astronauttien Kuu-kävely alkoi loikkimisharjoituksilla - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Kenguruhyppyjä Kuussa – Apollo 11 -astronauttien kuukävely alkoi loikkimisharjoituksilla

Julkaistu: 20.7. 5:05

Neil Armstrong ja Buzz Aldrin hyppivät ja loikkivat Kuun pinnalla. Vasta sen jälkeen oli aika pystyttää Yhdysvaltain lippu ja kerätä näytteet.

Apollo 11 -lennon komentaja Neil Armstrong ja kuumoduulin pilotti Buzz Aldrin liikkuivat Kuun pinnalla kuin hyppivät kengurut. Näin arvioivat useat aikalaislehdet heinäkuussa 1969, kun ne kuvailivat kuukävelyä Apollo 11 -lennon laskeutumista seuranneina päivinä.

  • Artikkelin videolla astronautti Buzz Aldrin pomppii kuin kenguru.

Armstrongin ja Aldrinin oli otettava nopeasti tuntumaa liikkumiseen Kuun pinnalla. Pystyssä pysyminen oli välttämätöntä, sillä edessä oli testauslaitteiden asennusta ja erilaisten näytteiden keräämistä.

Tuntuma liikkumiseen kömpelössä avaruuspuvussa ja Kuun heikossa painovoimassa oli opittava ennen kuin kuumoduulin luota voitiin lähteä kauemmas.

Armstrong arvioi liikkumisen olevan Kuun pinnalla jopa helpompaa kuin lentoa edeltäneissä simulaatioissa. Muun muassa vesi- ja happivarastoja sisältäneet selkäreput saivat kuitenkin astronautit horjahtelemaan helposti taaksepäin. Kuu-pöly tuntui saappaiden alla liukkaalta.

Armstrong ja Aldrin arvioivat, että liikkumista piti suunnitella useita askeleita tai hyppyjä eteenpäin, mutta suuria ongelmia pomppiminen ei aiheuttanut.

Lisää aiheesta