Aleksis Kiven muistopatsas töhrittiin Helsingissä – patsaiden tärvely on kaupungille yleinen ongelma

Julkaistu:

Ydinkeskustassa sijaitsevan patsaan puhdistukselle on tilattu urakoitsija.
Helsingin rautatientorilla sijaitseva Aleksis Kiven muistopatsas on joutunut ilkivallan kohteeksi.

Kansallisteatterin edustalla sijaitsevan pronssipatsaan jalustaa on töhritty ilmeisesti valkoisella spraymaalilla. IS:n lukijan mukaan muistomerkki on ollut töhrittynä ainakin maanantaista asti.
Myös Helsingin kaupunki on tietoinen muistopatsaan tärvelystä.

– Tästä on ilmoitettu tällä viikolla, ja puhdistus on tilattu urakoitsijalta. Heillä on tällä hetkellä niin paljon töitä, etteivät he ole ehtineet vielä paikalle, kertoo Jorgen Andreasen kaupunkiympäristön ylläpidosta.

Aleksi Kiven muistopatsaan, ja monia muita helsinkiläisiä patsaita, omistaa Helsingin taidemuseo (HAM). Kaupunki ja museo tekevät yhteistyötä ilkivaltatapauksissa: kaupunki vastaa jalustasta ja HAM itse patsaasta.

Maamerkkeinäkin toimivien patsaiden ja taideteosten tärvely on Andreasenin mukaan ollut tasaisen yleistä jo vuosien ajan.

– Niitä sotketaan aika paljonkin eri puolilla kaupunkia.

Viime viikkoina ilkivallan kohteeksi ovat joutuneet ainakin Myllypurossa sijaitseva Sirenan kielet -patsas, Arabianrannassa sijaitseva Arabian hevoset sekä Savelan pyöräilijäpatsas.

Minkäänlainen ilkivalta-aalto ei Andreasenin mukaan ole kuitenkaan kyseessä. Kaupungilla ei ole tiedossa, että muita patsaita olisi tällä hetkellä tärvelty.

– Se on aika samanlaista vuodesta toiseen.

2000-luvulla ilkivallan kohteena ovat olleet myös muun muassa Carl Gustaf Emil Mannerheimin, Pehr Evind Svinhufvudin ja Jari Litmasen patsaat.