Ensimmäisessä Kuun pinnalta otetussa valokuvassa pistää silmään erikoinen yksityiskohta: roskapussi - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Ensimmäisessä Kuun pinnalta otetussa valokuvassa pistää silmään erikoinen yksityiskohta: roskapussi

Kuuhun jätetyt ulostepussit kiinnostavat nyt tutkijoita kovasti. Ne ovat pullollaan arvokasta tietoa siitä, voivatko ihmisen elimistöstä poistuneet mikrobit selviytyä Kuussa.

Neil Armstrongin ensimmäisen kuukuvan asetelma ei kenties ollut loppuun asti harkittu.

16.7.2019 5:00

Yhdysvaltalainen astronautti Neil Armstrong sai kunnian olla maailmanhistorian ensimmäinen ihminen, joka sekä käveli että myös valokuvasi Kuun pinnalla 20. heinäkuuta 1969. Miehen ensimmäiset sanat Kuun kamaralla tekivät suuren vaikutuksen – ensimmäinen valokuva ei niinkään.

Armstrongin ensimmäisen kuukuvan etualalla nimittäin komeilee erikoinen yksityiskohta: valkoinen roskapussi, jonka hän oli heivannut ovesta ulos Buzz Aldrinin avustuksella vain minuutteja ennen moduulista laskeutumista. Kuvan ottamisen jälkeen mies potkaisi pussin pois tieltä kuumoduulin alle.

Törkypussin tyly kohtelu johtuu siitä, että astronauttien kulkupeli oli tyhjennettävä kaikesta ylimääräisestä painolastista ennen paluulentoa, jotta arvokkaille kuukivinäytteille olisi aluksessa tilaa. Koska muita vaihtoehtoja ei ollut, roskat oli jätettävä Kuuhun.

Legendaarisessa kuvassa näkyvä valkoinen roskasäkki on englanninkieliseltä nimeltään jettison bag. Suomeksi käännettynä se tarkoittaa laidan yli heitettävää pussia.

 Kaikki kuusi Apollo-lentoa tuottivat yhteensä jopa 96 pussia jätettä, jotka Nasan mukaan lojuvat yhä takuuvarmasti Kuun kamaralla.

Avaruuskäyttöön suunniteltu säkki on reilun metrin mittainen ja 70 senttiä leveä. Siihen kerättiin lennon aikana erilaista roskaa, kuten ruokapakkausten kääreitä ja miehistön uloste- ja virtsapusseja. Näihin aikoihin ei ollut olemassa vielä moderneja avaruusvessoja.

Se, miksi Armstrong taltioi roskapussin ihka ensimmäiseen otokseensa, on mysteeri. Moni arvelee, että kyseessä oli testikuva ennen varsinaisen kuvaustyön aloittamista.

Kuun pinnalta löytyy yhä vuosikymmeniä myöhemmin kasoittain astronauttien sinne jättämää tavaraa, jonka yhteispainon uskotaan yltävän jopa 180 000 kiloon. Tavaroihin lukeutuu ihmisen eritteiden lisäksi muun muassa muistomerkkejä, avaruusromua, kuuautoja, ruokapakkauksia, golfpalloja ja jopa Raamattu. Pelkästään Armstrong ja Aldrin jättivät jälkeensä yli 100 esinettä.

Yleisen tiedon mukaan kaikki kuusi Apollo-lentoa tuottivat yhteensä jopa 96 pussia jätettä, jotka Nasan mukaan lojuvat yhä takuuvarmasti Kuun kamaralla. Kuuhun jätettyjen roskien määrä ei kuitenkaan ole mitään verrattuna siihen, missä määrin astronautit ja kosmonautit ovat vuosikymmenien aikana heivanneet romua suoraan avaruuteen.

Osa astronauteista on kertonut jättäneensä Kuuhun myös omaa ulostettaan, mikä on saanut tutkijat innostumaan. Tutkijoiden mukaan ulostepussit ovat pullollaan arvokasta tietoa siitä, voivatko ihmisen elimistöstä poistuneet mikrobit selviytyä Kuussa.

Teoreettinen mahdollisuus on pieni, mutta se on olemassa. Ainakin olisi kiinnostavaa tietää, kuinka kauan mikrobit kestivät Kuun karuja oloja.

Jonkun vain pitäisi palata Kuuhun ja kerätä ulosteet talteen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?