Hyvästi, hyytävä heinäkuu! Lämmin ilmamassa saapuu Suomeen – jopa helle on mahdollinen - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Hyvästi, hyytävä heinäkuu! Lämmin ilmamassa saapuu Suomeen – jopa helle on mahdollinen

Julkaistu: 11.7.2019 23:34

Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi kertoo, että ensi viikolla lämpötila kohoaa selvästi viime päiviä ylemmäs.

Monet lomailevat suomalaiset ovat odottaneet kuumeisesti, että lämpömittarissa voisi komeilla edes hitusen korkeampi lukema. Heinäkuussa ympäri Suomea on värjötelty poikkeuksellisen viileässä kesäsäässä.

Nyt näyttää siltä, että hyytävälle heinäkuulle voisi viimeinkin lausua hyvästit.

Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Tuomas Bergman kertoo Ilta-Sanomille, että ensi viikon puolivälissä lämmin ilmamassa saapuu tosiaankin myös tänne pohjolaan.

– Kyllä tämä nyt näyttää siltä, että lähtisi lämpenemään. Ensi viikolla on selvä trendi, että viikon puolivälistä lämpötila lähtee nousemaan ylöspäin, Bergman aloittaa.

Ilmavirtauksien ennustaminen on tällä hetkellä Bergmanin mukaan haastavaa, sillä lämmintä ilmamassaa on tarjolla sekä idästä että lännestä.

– Lämmintä ilmaa olisi tarjolla sekä idästä että lännestä päin. Toivotaan, että se virtaus ei sitten käänny tuonne pohjoiseen päin. Tilanne on hyvin huonosti ennustettava, hän toteaa.

– Suurempi todennäköisyys on, että se lämpö tuolta idästä meille koukkaisi.

Lämmin ilmamassa ei sulje pois sateen mahdollisuutta. Bergmanin mukaan lämmön mukana voikin seurata jonkin verran matalapainetta. Pieni kesäsade saattaa ropsahtaa niskaan.

– Pohjoisvirtaussyöttö näyttäisi joka tapauksessa hellittävän, hän lupaa.

Entä päästäänkö vihdoin nauttimaan myös helteistä? Bergmanin mukaan helle on täysin mahdollinen varsinkin maan etelä- ja keskiosissa.

– Kyllä ensi viikon puolivälin jälkeen on ihan mahdollista, että hellekin tulee. Tähän vuodenaikaan on muutenkin varsin todennäköistä, että kyllä se helle sieltä tulee.

Ilmatieteen laitos ennustaa tällä hetkellä, että Helsingissä olisi ensi viikolla keskiviikosta sunnuntaihin päivisin lämmintä noin 20-22 astetta ja puolipilvistä. Samanlaista lämpötilaa luvataan myös Tampereelle. Turkuun luvataan loppuviikolle tällä hetkellä jopa 22–23 astetta.

Maan pohjoisissa osissa vaikuttaisi olevan hieman viileämpää. Ilmatieteen laitos ja Foreca ennustavat molemmat, että esimerkiksi Rovaniemellä olisi loppuviikosta noin 18 astetta lämmintä ja pilvistä.

Tuoreimmat osastosta