Huolestuttava ilmiö leviää: punkit ovat arkipäivää myös kaupungeissa – city-punkeilla erityisen paljon Borrelia-bakteeria

Julkaistu:

Punkit viihtyvät etenkin metsäisissä puistoissa.
Puutiaiset eli arkikielellä punkit ovat levittäytyneet myös kaupunkilaisten riesaksi. Esikaupunki- ja kaupunkialueiden puutiaiset kantavat erityisen runsaasti Borrelia-bakteereita.

Tieto käy ilmi Turun yliopiston puutiaistutkimuksen punkkitutkija Jani Sormusen viime joulukuussa julkaistusta väitöstutkimuksesta. Asiasta kertoi ensimmäisenä Iltalehti.

Sormusen väitöskirjan tutkimusaineisto kerättiin eri puolilta Varsinais-Suomea. Kaupunkialueisiin liittyvät punkkitutkimukset tehtiin Turussa. Sormunen arvioi, että ilmiö on tuttu myös muissa suurissa kaupungeissa: ainakin Helsingin puistoista puutiaisia on löytynyt.

– Käymme tutkijaryhmän kanssa kesän aikana läpi Helsingin puistoja ja metsiköitä. Punkkipopulaatioita on löytynyt lähes kaikista kohteista. Vain erittäin hyvin hoidetut puistot, jossa nurmi pidetään lyhyenä, vaikuttavat säästyvän niiltä, Sormunen kertoo Ilta-Sanomille.

Kovin suuria punkkipopulaatioita ei kuitenkaan ole löytynyt.

– Määrät eivät ole suuria, mutta kyllä niitä on. En usko, että Turun ja Helsingin tilanne on kovinkaan erilainen verrattuina muihin isoihin kaupunkeihin, hän sanoo.

Puutiaisten isäntäeläimet asettuvat sellaisille alueille, missä on niille sopivia elinympäristöjä.

– Tästä taas seuraa luonnollisesti se, että myös puutiaiset keskittyvät kyseisille alueille, Sormunen kertoo.

Kantavat kahdenlaista vaarallista tartuntaa

Sormunen suosittelee paljon ulkoilevia tekemään säännöllisen punkkitarkastuksen. Paniikkia hän ei halua lietsoa.

– Hoidetut nurmikkoalueet ovat ihan turvallisia paikkoja liikkua ja olla. Esimerkiksi Helsingin Kaivopuisto ja Tähtitorninmäki, joissa kävin myös tarkistamassa tilanteen, ovat paikkoja, joissa ei ole puutiaisille sopivia elinalueita.

– Sen sijaan metsäisemmissä ympäristöissä ja sellaisilla alueilla, missä kasvillisuus on päässyt venähtämään pidemmäksi ja maassa on lehtikariketta, puutiaiset viihtyvät. Silloin kannattaa tehdä huolellinen puutiaissyyni pian kotiin päästyään.

Punkit levittävät kahta ihmiselle vaarallista tautia, puutiaisaivotulehdusta (TBE) ja borrelioosia. Borrelia-bakteerin aiheuttama borrelioosi on näistä huomattavasti yleisempi.

Borrelioosiin ei ole rokotetta, mutta sitä voi hoitaa antibiooteilla. Harvinaisempaa puutiaisaivotulehdusta vastaan taas on olemassa rokote, mutta antibiootit eivät siihen tehoa.

Väitöskirjaa varten tehdyissä tutkimuksissa havaittiin punkeista TBE:n ja Borrelia-bakteerien lisäksi kuutta muuta mahdollista taudinaiheuttajaa. Niistä valtaosa oli Suomessa uusia lajeja.

Borrelioosin ja puutiaisaivotulehdusten määristä ei ole kuluvalta vuodelta tai tältä kesältäkään vielä kattavaa tietoa, sillä punkkikausi jatkuu myöhään syksyyn.

Tähän mennessä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tartuntatautirekisteriin on kirjattu tänä vuonna 642 borrelioositapausta ja yhdeksän TBE-vasta-ainelöydöstä.

Jos punkki tarttuu, toimi pian

THL muistuttaa, että puutiaisaivotulehdus voi olla kohtalokas ja borrelioosiin liittyä merkittäviä jälkioireita. Kaikesta huolimatta riski saada punkin aiheuttama tauti on pieni. Riskiä ei pidä vähätellä, muttei suurennellakaan.

Punkkien pääsy iholle on helpointa estää vaatteiden avulla. Punkkialueilla luonnossa liikkuvan kannattaakin käyttää pitkähihaisia ja -lahkeisia vaatteita. Myös hyönteiskarkote voi suojata punkeilta.

Jos punkki kuitenkin pääsee pureutumaan ihoon, se pitää poistaa mahdollisimman pian, jotta välttäisi sairastumisen. Mitä pidempään punkki on ihossa kiinni, sitä suurempi on tartuntariski.

Punkkiin tartutaan mahdollisimman läheltä ihoa esimerkiksi pinseteillä tai apteekista saatavalla punkinpoimijalla. Punkki vedetään ihosta irti suoraan, ei kiertäen. Alue tulee tarkistaa huolella, sillä punkin suuosat saattavat jäädä ihoon.

Haava puhdistetaan desinfiointiaineella. Käsien pesuun riittää vesi ja saippua.

Jos haava-alue kaikesta huolimatta ärtyy, siihen puhkeaa ihottumaa tai ilmenee muita yleisoireita, on käännyttävä terveydenhuollon puoleen.
TBE-rokotetta THL suosittelee niille, jotka liikkuvat aktiivisesti taudin riskialueilla. Jos tautiriski on pieni, rokotus ei ole tarpeen.
Lähde: THL