Yevhen ja Svitlana tienaavat Suomessa 12 000 euroa yhden kesän aikana – tekevät suomalaisten karttamaa työtä hymyssä suin

rac

Julkaistu:

is mansikkatilalla
Ukrainalaiset ja venäläiset keräävät mansikoita jopa 17 kiloa tunnissa, mikä tietää hyvää tienestiä kesän aikana.
Vihreät mansikkapensaat kasvavat siisteissä jonoissa kumpuilevassa peltomaastossa.

Jonojen väleistä pilkistää eri värisiä ihmishahmoja selkä kumarassa. Marjojen poiminta on täydessä vauhdissa aurinkoisena heinäkuisena päivänä.

Tuusulassa sijaitsevalla Myllykylän ja Juhmon mansikkatiloilla on töissä yhteensä noin kahdeksankymmentä suomalaista ja kymmenisen ulkomaalaista poimijaa.

Työntekijöiden joukossa on paljon suomalaisia teini-ikäisiä.

Nuoret tekevät töitä säästääkseen rahaa ikäisilleen tavanomaisiin juttuihin: uusiin vaatteisiin, festarilippuihin ja vaikka ensimmäisiin itsenäisiin ulkomaan matkoihin.
  • Yllä olevalla videolla esimies Johanna Matilainen antaa toimittajalle pikaperehdytyksen mansikoiden poimimiseen.

Työstä saatu palkka on iso raha suomalaiselle teinille, mutta vielä isompi se on tänne saapuville perheellisille ukrainalaisille ja venäläisille aikuisille.

Kesätyön palkka merkitsee heille jopa neljä kertaa isompaa summaa kuin oma palkka kotimaassa.


Svitlana ja Yevhen Babenko, 45 ja 46 vuotta, saapuivat kotikaupungistaan Kiovasta tänä vuonna ensimmäistä kertaa Suomeen poimimaan koko kesäksi mansikoita.

Pariskunta ei juuri puhu englantia eikä ainakaan suomea, mutta he tuntuvat nauttivan olostaan.

Molemmat hymyilevät hyvin ystävällisesti kertoessaan tilanteestaan vuorotellen venäjäksi ja englanniksi.

– Olen ammatiltani rakennusmies. Rakennan siis taloja, teen töitä työmaalla ja teen remontteja. Tienaan sillä parhaimmillaan noin 500 euroa kuussa, Yevhen kertoo.

Svitlana on ollut töissä muun muassa Porschen autotehtaalla. Hänen palkkansa on samaa luokkaa.


Poimijoille maksetaan urakkapalkkaa. Mitä enemmän marjoja poimii, sitä enemmän saa palkkaa. Urakkapalkka myös vaihtelee päivän mukaan: Jos marjat ovat isoja ja kypsiä, palkka kiloa kohden on hitusen pienempi. Jos marjat ovat pienikokoisia ja niitä on kypsynyt vain vähän, voi urakkapalkka olla paljonkin isompi.

Yevhen ja Svitlana ovat mansikkatilan nopeimpiin kuuluvia poimijoita. He ehtivät molemmat poimia yli 17 kiloa mansikoita tunnissa. Se tarkoittaa noin 17 euron tuntipalkkaa.

Kun pariskunta poimii marjoja koko kesän, heidän yhteenlaskettu bruttopalkkansa kesän ajalta saattaa olla jopa 12 000 euroa.

Ukrainalaisen keskipalkka on vajaat 400 euroa kuukaudessa eli noin 4 800 euroa vuodessa. Summat puhuvat puolestaan.


Tuusulalainen mansikkatila majoittaa ulkomaalaiset poimijat perinteisessä suomalaisessa maalaistalossa pellon laidalla ilmaiseksi.

Järjestelystä on hyötyä työnantajalle. Työnantaja Johanna Matilainen kertoo, että hyvä esimerkki tästä on tilanne, kun aamupäivällä alkaa sataa kaatamalla.

– Suomalaiset työntekijät lähtevät siinä vaiheessa kotiin, eivätkä he tule enää sinä päivänä takaisin töihin. Ulkomaalaisille voimme sen sijaan laittaa sateen loputtua viestin, että haluatteko jatkaa töitä. Totta kai he haluavat, Matilainen selittää.


Matilaisen mukaan poimijat saavat kokoon keskimäärin sata kiloa päivässä. Se tarkoittaa noin 12,5 kiloa tunnissa.

– Siinä on aika paljon eroja, minkä verran työntekijät poimivat. Osa voi poimia sen verran, että he tienaavat noin 10 euroa tunnissa, mutta parhaat poimijat poimivat niin paljon, että saavat joka päivä vähintään 17 euroa tunnissa.

Matilaisen mielestä on harhaluulo, että suomalaiset poimijat olisivat hitaampia kuin muualta tulevat.

Monet suomalaiset nuoret ovat osoittautuneet tänäkin kesänä todella nopeiksi poimijoiksi. Parempi palkka houkuttelee.

– Minun mielestäni se on perehdyttämisestä ja motivoimisesta kiinni, että saadaan suomalaisetkin tekemään innostuneena töitä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt