21 kiinnostavaa faktaa Kuusta - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Tiesitkö, että Kuussa on kuolemanhiljaista? 21 kiinnostavaa faktaa Kuusta

Tiesitkö, että varjot ovat Kuussa huomattavasti tummempia kuin Maassa? Ja astronautin paino putoaa siellä jopa sata kiloa?

15.7.2019 5:52

1. Kuu on kiertänyt Maata noin 4,5 miljardia vuotta.

2. Kuun koko on noin 30 prosenttia Maan halkaisijasta, mutta sen massa on vain 1/80-osa Maan vastaavasta.

3. Kuun painovoima on vain noin kuudesosan Maan painovoimasta. Astronautti painaa maassa avaruuspukunsa kanssa 135 kiloa, mutta Kuussa hän painaa vain 23 kiloa.

Kuun painovoima on vain noin kuudesosan Maan painovoimasta.

4. Vaikka Kuu näyttää kirkkaalta se on pinnaltaan hyvin tumma. Kirkkaus johtuu sen pienestä etäisyydestä. Kuu ei itse tuota valoa. Me näemme Kuun siksi, että se heijastaa Auringon valoa.

5. Kuulla ei ole ilmakehää eikä siten myöskään tuulta. Siksi Kuun pintaan pystytetyt liput jouduttiin jäykistämään rautalangalla, jotta ne eivät roikkuisi löysänä myttynä.

Kuun pintaa pystytetyt liput on jäykistetty rautalangalla, koska kuussa ei tuule. Ilman rautalankaa ne roikkuisivat löysänä myttynä.

6. Samasta syystä varjot ovat Kuussa huomattavasti tummempia kuin Maassa. Se johtuu siitä, että maapallon ilmakehä sirottelee valoa.

Varjot ovat Kuussa huomattavasti tummempia kuin Maassa.

7. Koska Kuussa ei ole ilmaa, myöskään ääniaallot eivät voi kulkea siellä. Siellä on siis hiirenhiljaista.

8. Kuun pinnan lämpötilat vaihtelevat Kuun vuorokauden aikana +130 ja −200 celsiusasteen välillä.

9. Kuun synnystä ei voida vieläkään olla täysin varmoja. Useimmat tieteilijät ovat kuitenkin sitä mieltä, että Kuu syntyi, kun maapallo törmäsi toiseen suureen taivaankappaleeseen. Kuun muodostuminen kesti ehkä satoja miljoonia vuosia.

10. Kuu on kivinen ja kuoppainen. Sen tummat tasangot ovat pääasiassa rautapitoista basalttia, laavaa, ja niitä kutsutaan Kuun meriksi. Nimitys johtuu siitä, että Kuussa arveltiin menneinä vuosisatoina olevan vettä.

Kuu on kivinen ja kuoppainen.

11. Vaaleat ylängöt ovat puolestaan alumiinipitoista anortosiittia. Samoja kivilajeja löytyy Maastakin.

12. Kuussa on 1 940 nimettyä pinnanmuotoa, joista 1 545 on kraattereita. Ne ovat pääosin asteroidien aiheuttamia.

13. Kuun suurin varsinainen kraatteri on nimeltään Hertzsprung ja sen läpimitta on 591 km.

14. Kun Kuu kiertää Maata, se näyttää meille aina saman puolen. Sen toista puolta kutsutaan usein Kuun pimeäksi puoleksi, vaikka todellisuudessa sekin on valoisa.

15. Ensimmäiset valokuvat Kuun kääntöpuolelta ovat vuodelta 1959. Ne otettiin Neuvostoliiton lähettämällä Luna-luotaimella. Ensimmäinen ihmisen tekemä laite laskeutui pehmeästi Kuun kamaralle helmikuussa 1966. Se oli myös Neuvostoliiton aikaansaannoksia.

16. Kuussa on kävellyt yhteensä 12 ihmistä. Näistä ensimmäinen oli amerikkalainen Neil Armstrong vuonna 1969 ja viimeisin amerikkalainen Eugene Cernan vuonna 1972.

Kuussa on kävellyt yhteensä 12 ihmistä.

17. Viimeisin kuulento, Apollo 17, toi Kuusta Maahan melkein puoli tonnia kiveä ja irtoainesta. Samalla se jätti Kuuhun tutkimusantureita, jotka toimivat edelleen. Lento tehtiin joulukuussa 1972.

Viimeisin kuulento, Apollo 17, tehtiin joulukuussa 1972.

18. Pisin Kuussa vietetty aika on 74 tuntia ja 59 minuuttia. Sen teki Apollo 17 -lennon miehistö vuonna 1972.

19. Kuuhun matkustaminen ei ole nykyajan keksintö, vaan idea ilmeni länsimaisessa kirjallisuudessa jo toisella vuosisadalla. Todelliseen kukoistukseen ajatus puhkesi renessanssikaudella.

Idea Kuuhun lentämisestä ilmeni länsimaisessa kirjallisuudessa jo toisella vuosisadalla.

20. Kuu on liitetty erilaisiin taruihin ja uskomuksiin muinaisista ajoista alkaen. Täydenkuun on ajateltu muun muassa muuttavan ihmisiä eläimiksi tai ajavan ihmisiä hulluuden partaalle. Kuu on aina toiminut myös luovan ja rakastuneen mielen innoittajana.

21. Kuu on toiminut ajanlaskun oppaana jo iät ja ajat. Kuunkiertoa on pidetty pohjana vuoden täsmälliseksi laskemiseksi ja kuukalentereita on käytetty kaikissa suurissa kulttuureissa.Lähteet: Ursa, Avaruuden ennätystieto (Tammi), Ihmeellinen avaruus (Sanoma Magazines Finland), Kuu – Maan kiehtova seuralainen (Tammi)

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?