Nyt se alkaa: Uusi jäljittävä peltipoliisi alkaa tänään räpsyä – näin ”kaahaajien kauhu” toimii - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Nyt se alkaa: Uusi jäljittävä peltipoliisi alkaa tänään räpsyä – näin ”kaahaajien kauhu” toimii

Poliisin uusien liikennekameroiden tutkat toimivat tracking radar -tekniikalla, mikä mahdollistaa ajoneuvojen seuraamisen noin 150 metrin päästä.

11.7.2019 9:58

Tänään torstaina otetaan käyttöön ensimmäinen uuden sukupolven liikenteen valvontakamera. Peltipoliisin neitsyträpsähdys voi tapahtua jo aamupäivän aikana Kouvolan Korian ABC:lla.

Sakkosalama saattaa välähtää siis jo tämän päivän aikana.

– Nyt ei ole enää koekäytöstä kysymys. Tästä päivästä alkaa seuraamukset normaalilla tavalla, Poliisihallituksen poliisitarkastaja Heikki Ihalainen kertoo.

Uudet valvontakamerat erottaa paitsi ulkonäöstä myös huipputarkasta kuvan laadusta. Salaman räpsähdyksen erottaa selvästi päiväsaikaankin.

Peltipoliisitulokkaat ovat myös hoikempia kuin vanhemmat kuutiomaisemmat mallit. Lisäksi uusissa ”ruotsalaismallisissa” automaattikameroissa on ominaisuuksia, joita nykyisistä tolppakameroista ei löydy.

Vanhat peltipoliisit toimivat tiehen asennettaviin ilmaisinsilmukoihin perustuen. Puolestaan uusien kameratolppien tracking radar -tutkatekniikan avulla liikennekamerat voidaan säätää seuraamaan ajoneuvon aikaa, nopeutta, etäisyyttä, ja suuntaa. Peltipoliisien pitäisi osata myös tunnistaa väärällä ajokaistalla ajavat.

Tiedonsiirto on ollut viimeinen asia, mitä poliisi on testannut uudessa järjestelmässä. Uudet kamerat ja reitittimet ovat viimeisten kahden viikon testiajoissa siirtäneet kuvan onnistuneesti Liikenneturvallisuuskeskukselle.

– Kaiken pitäisi toimia. Reilun pelin hengessä haluttiin ilmoittaa tästä käyttöönotosta, mutta seuraavista kameroista ei tulla tiedottamaan tämän ensimmäisen jälkeen, poliisitarkastaja kertoo.

– Voi olla, että seuraavana päivänäkin otetaan kameroita jo lisää käyttöön.

Kaikki uudet peltipoliisit tulevat Ihalaisen mukaan käyttöön heinä-elokuun aikana. Todennäköisesti joka tolpassa ei alkuun ole kuitenkaan kameraa.

– Haluamme laittaa kameroita sinne, missä sattuu eniten onnettomuuksia. Tietenkin kameroita on paljon, joten voi olla, että joka tolpassa onkin kamera.

Uusia kameroita tulee yhteensä 42 kappaletta. Niistä valtaosa, eli runsaat 23, tulee Nelostielle ja loput 16 Kuutostien varrelle. Yksi kameratolppa on asennettu Oulun keskustan vanhan poliisiaseman viereen ja kaksi Helsinkiin Mechelininkadulle.

Kamerat tulevat osuuksille, joilla ei ole ollut aiemmin kameravalvontaa.

Nelostie eli valtatie 4 kulkee Helsingistä Lahden, Jyväskylän, Oulun ja Rovaniemen kautta Utsjoelle. Kuutostie eli valtatie 6 kulkee Koskenkylästä Kouvolan, Lappeenrannan, Imatran ja Joensuun kautta Kajaaniin.

Suomessa on yhteensä runsaat 970 kameratolppaa. Kaikissa tolpissa ei ole kameraa. Kaikkiaan ylinopeuksien automaattivalvonta kirjasi viime vuonna Suomen maanteiltä yhteensä lähes 609 000 huomautusta, rikesakkoa ja sakkoa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?