Ohikulkijat hämmästyivät – Tapio Rautavaaran haudalta löytyi yllättävä varoituskyltti

Ylipuutarhurin mukaan useat hautausmaavieraat ovat kyselleet hautakiven perään.

Laulajalegenda Tapio Rautavaaran haudalle ilmestyi kyltti, jossa pyydetään omaisia kunnostamaan hautakivi.

11.7.2019 6:05

Laulajalegenda Tapio Rautavaaran haudalle ilmestyi kesäkuussa kyltti, jossa kerrotaan muistomerkin olevan vaarallinen. Ohikulkijat ovat hämmästelleet kylttiä legendan haudalla. Kyltti on päivätty 7. kesäkuuta, ja siinä pyydetään omaisia huolehtimaan hautakiven kunnostuksesta heinäkuun loppuun mennessä.

Rautavaaran Leena-tytär vahvistaa asian. Kyltistä hän ei ole kuullut, mutta oli itse huomannut kädestä pitäen hautakiven huonon kunnon jo talvella haudalla käydessään.

– Otin kädellä kivestä kiinni ja hups – se kaatui, Leena Rautavaara kertoo.

Tapio Rautavaaran hautakivi Malmin hautausmaalla Helsingissä kesäkuussa 2019.

Rautavaara oli pyytänyt poikansa paikalle nostamaan kiven takaisin pystyyn, ja päätti lumien sulettua tarkastaa kiven kunnon ja tilata mahdollisen kunnostuksen. Toukokuussa hän suuntasi hautausmaalla sijaitsevaan hautakiviliikkeeseen.

– Sovittiin, että kun Tapion nimipäivä oli 18. kesäkuuta, niin sen jälkeen kiven voi hakea pois, Rautavaara sanoo.

Malmin hautausmaan ylipuutarhuri Paula Niemelä kertoo, että kivi on tällä hetkellä poissa haudalta. Useat hautausmaavieraat ovat myös kysyneet kiven perään.

– Normaalitilanteessahan me ei tiedetä paljonko siellä käy väkeä, mutta nyt kun kiveä ei ole haudalla, niin tosi moni kysyy, että missä se on, Niemelä sanoo.

Niemelän mukaan hautausmaan työturvallisuudesta vastaava taho vaatii, että hautausmaan jokaisen hautakiven turvallisuus varmistetaan käymällä kaikki hautakivet kerran vuodessa läpi. Vaaralliset hautakivet merkitään, kuten Rautavaarankin haudalla oli tehty.

– Hautakivi on aina omaisten vastuulla. He laittavat ja omistavat sen, ja heidän vastuullaan on huolehtia, että se pysyy suorassa ja on turvallinen. Tämä voi jollekin omaiselle tulla yllätyksenä.

Niemelän mukaan merkki laitetaan kaikille haudoille, joiden muistomerkki ei ole turvallinen. Oli kyseessä kuuluisa henkilö tai ei. Jos omaiset eivät reagoi huoltopyyntöön, kivi käännetään makuulleen niin sanotuksi ”tyynykiveksi”.

Rautavaaran hautakivi on tällä hetkellä kiviliikkeessä kunnostettavana. Leena Rautavaaran mukaan kivi on muutaman viikon poissa hautausmaalta.

Kivi puhdistetaan, haalistuneet kirjaimet mustataan ja kiveen lisätään nykyisten vaatimusten mukainen tappi, joka pitää sen pystyssä. Vanhoissa hautakivissä tällaista ei Rautavaaran mukaan ole.

Rautavaara kertoo, että hautakiven kunnostus maksaa 900 euroa. Hän hämmästeli kovaa hintaa, mutta tyytyi siihen.

– Lupasivat, että kivi on sen jälkeen kuin uusi, Rautavaara sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?