Yhdysvaltain ja Venäjän apulaisulkoministerit tapasivat Helsingissä – Kanerva: Kertoo luottamuksesta ja kunnioituksesta Suomea kohtaan - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Yhdysvaltain ja Venäjän apulais­ulko­ministerit tapasivat Helsingissä – Kanerva: Kertoo luottamuksesta ja kunnioituksesta Suomea kohtaan

Helsinki on aina ollut suosittu diplomatian kaupunki, toteavat Ilkka Kanerva ja Pertti Salolainen. Hovimestarina toimiva Suomi saa myönteistä julkisuutta.

10.7.2019 18:28

Yhdysvaltain apulaisulkoministeri David Hale tapasi tänään Helsingissä venäläisen kollegansa Sergei Rjabkovin.

– Tässä on aavistuksenomainen vuorovaikutuksen itu. Toivottavasti sitä voidaan viedä eteenpäin, kommentoi kansanedustaja Ilkka Kanerva (kok) tapaamista.

Yhdysvaltain ulkoministeriö tiedotti, että maat aloittavat laajan strategisen ja poliittisen dialogin.

Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva sai kuulla tapaamisesta viime viikolla. Se oli myönteinen yllätys, hän kertoo.

Helsinki on noussut kansainvälisen politiikan areenaksi useaan otteeseen. Kanerva kuvailee Suomen roolia hovimestarin rooliksi: tarjotaan keskustelulle fasiliteetit, mutta ei osallistuta neuvotteluihin. Tehtävä kertoo luottamuksesta ja kunnioituksesta.

Suomi saa myönteistä mainetta ulkopolitiikassa ja julkisuutta ympäri maailmaa.

– Kansainvälinen myönteinen rakentava näkyvyys on pienelle maalle eduksi.

Viime heinäkuussa presidentit Vladimir Putin ja Donald Trump tapasivat Helsingissä. Mukana seurasi noin 1 800 kansainvälistä toimittajaa.

Vuosi sitten kesäkuussa maamme pääkaupungissa tapasivat Yhdysvaltojen asevoimien komentaja Joseph F. Dunford Jr ja Venäjän asevoimien komentaja Valeri Gerasimov.

Ulkoministerinä myös toiminut, tänä vuonna eduskunnasta jättäytynyt Pertti Salolainen pitää apulaisulkoministerien tapaamista uutena helmenä helsinkiläisten diplomaattitapaamisten pitkässä helminauhassa:

– Tämä ei ole sinänsä mitään dramaattisesti uutta. Suomi on ollut monien neuvottelujen paikkana, kaikkein korkeimmankin tason.

Sveitsin kaltaisena liittoutumattomuuden symbolina Kanerva ei Suomea näe.

– Genevessä ja Wienissä on myös monien kansainvälisten poliittisten organisaatioiden päämajat. Niitä näkisin mielelläni Suomessakin.

Suomalaisen diplomatian tärkeä hetki oli kylmän sodan välejä lämmitellyt Etyk-kokous vuonna 1975. Ilkka Kanerva sanoo, että toimiva vuorovaikutus itään ja länteen on tänä päivänäkin tärkeä valtti Suomelle.

Suomen rooli on selkeä:

– Emme ole idän ja lännen välissä vaan selkeästi osa länttä ja Euroopan unionia.

Suomi on tällä hetkellä EU:n puheenjohtajamaa, ja tänään järjestetään Finlandia-talolla epävirallinen ympäristöministeritapaaminen. David Hale oli aikeissa tavata myös eurooppalaispäättäjiä. Kyseessä on Kanervan mukaan hyvä sattuman kauppa, joka tuskin vaikutti Halen ja Rjabkovin tapaamispaikkaan.

Valtaosa diplomatiasta tapahtui suljettujen ovien takana, minkä takia Kanerva on mielissään siitä, että apulaisulkoministerien tapaaminen julkistettiin.

Salolainen ja Kanerva molemmat pitävät Yhdysvaltojen ja Venäjän välisten suhteiden parantamista äärimmäisen tärkeänä.

– Maiden välillä on auki isoja ja vakavia asioita, kuten asejärjestelmäkysymykset, Salolainen sanoo.

Ohjuskysymykset ovat hänen mukaan yksi tärkeistä asioista, joista maiden olisi hyvä päästä yhteisymmärrykseen. Keskimatkan ohjuksia rajoittava INF-sopimus on raukeamassa 2. elokuuta.

Lue lisää: Pääkirjoitus: Keskimatkan ohjusten rajoitussopimus raukeaa, eikä se tiedä Euroopalle hyvää

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?