Yhdysvallat ja Venäjä lämmittävät välejään kaikessa hiljaisuudessa Helsingissä – ”Suomi tarjoaa paikan ja virvokkeet” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Yhdysvallat ja Venäjä lämmittävät välejään kaikessa hiljaisuudessa Helsingissä – ”Suomi tarjoaa paikan ja virvokkeet”

Yhdysvallat ja Venäjä haluavat lämmitellä välejään. Lämmittely alkaa David Halen ja Sergei Rjabkovin tapaamisella Helsingissä.

USA:n apulaisulkoministeri David Hale tapaa venäläisen kollegansa Sergei Rjabkovin Helsingissä.

10.7.2019 10:39

Yhdysvaltain apulaisulkoministeri David Hale tapaa tänään Helsingissä venäläisen kollegansa Sergei Rjabkovin.

– Me ei olla tapaamisesta vastuussa, mutta Suomi tarjoaa tapaamiseen paikan ja virvokkeet ja ollaan tyytyväisiä, että tapaaminen tapahtuu Helsingissä, kertoo viestintäpäivystäjä Piritta Kaartio ulkoministeriöstä.

Ulkoministeriö ei kommentoi tapaamisen paikkaa, aikaa tai sitä, miten ja milloin tapaamisesta on päätetty.

– Ehdottomasti hieno juttu, että tapaavat täällä.

Eilen julkaistun tiedotteen mukaan Yhdysvallat käynnistää Venäjän kanssa kahdenvälisen dialogin maiden suhteiden parantamiseksi. Laajojen strategisten neuvottelujen valmistelu käynnistyy nimenomaan nyt Helsingissä.

Varaulkoministeri Rjabkov on vahvistanut vierailun venäläisuutistoimisto Ria Novostille.

Ylikomisario Heikki Porola Helsingin poliisista kertoo, että poliisi varmistaa apulais- ja varaulkoministerien tapaamisen turvallisuuden kuten aina diplomaattisissa neuvotteluissa.

Erityistä liikennesoppaa tapaamisesta ei Helsinkiin hänen mukaansa aiheudu, koska Helsingin Finlandia-taloon tänään saapuvat EU:n ympäristöministerit aiheuttavat joka tapauksessa kattavia erityisliikennejärjestelyitä pääkaupunkiin.

– Sitä [Halen ja Rjabkobvin tapaamista] ei tänään kukaan tule huomaamaan, Porola tuumaa.

EU:n epävirallinen ympäristöministerikokous järjestetään huomenna, mutta osallistujat saapuvat tänään iltapäivällä.

Yhdysvaltain ulkoministeriön tiedotteessa kerrotaan, että David Hale tapaa Suomessa EU-maiden johtajia sekä suomalaisia virkailijoita. Tarkempaa tietoa suomalaisvirkailijoista ei ole.

Ulkoministeriö Pekka Haavisto on tällä hetkellä Afrikassa Sudaniin ja Etiopiaan kohdistuvalla matkalla eikä näin ollen tapaa apulaisulkoministerejä Helsingissä, kerrotaan ulkoministerin kabinetista.

Konsuli Ethan Tabor Yhdysvaltain Helsingin-suurlähetystöstä kertoo, ettei apulaisulkoministerillä ole tällä kertaa aikaa vierailla suurlähetystössä.

Hän kertoo olevansa pääosin eilisen tiedotteen tietojen varassa, eikä hänellä ole antaa tarkempia tietoja tapaamisen paikasta tai osallistujista.

David Hale aloittaa Helsingistä Euroopan-matkansa, joka jatkuu keskiviikkona Tallinnaan ja sieltä Prahaan. Tallinnassa Hale tapaa Viron ulkoministeri Urmas Reinsalun.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?