Salama iski ristin Benjaminiin, 25, Kirkkonummella: ”Kuin puukko olisi tullut selkään”

Julkaistu:

25-vuotiaaseen Benjaminiin iski maanantaina salama, joka teki oudon, ristinmuotoisen jäljen selkään.
Maanantaina illalla Kirkkonummella Sarfvikin golfkentällä sattui harvinainen onnettomuus.

Benjamin, 25, oli seurueensa kanssa tutulla kentällä golfaamassa, kun säähän tuli yllättäen täyskäännös.

– Kierroksen alussa aurinko paistoi ja oli tosi hyvä keli. Sateesta tai muustakaan ei ollut mitään havaintoa, Benjamin kertoo.

– Puolivälissä kierrosta alkoi sataa tosi paljon, mutta mitään ukkosen jyrinää ei kuulunut. Pidimme pienen tauon ja totesimme, että sää näyttää siltä, ettei peliä voida enää jatkaa.

Seurue jäi kentän vieressä olevan taukotuvan katoksen alle odottelemaan, että sade lakkaisi ja he pääsisivät lähtemään kentältä. Sade kuitenkin yltyi.

Benjamin kertoo heidän seisseen katoksen alla parikymmentä minuuttia.

Yllättäen taukotuvan ylle ilmestyi ukkonen, ja Benjaminiin iski salama.

Salama iski ilmeisesti ensin taukotuvan ulkopuolella olleeseen virvoitusjuoma-automaattiin, jonka vieressä Benjamin seisoi.

Benjamin arvelee, että salama jatkoi juoma-automaatista matkaansa hänen käteensä ja siitä edelleen selkään.

– Se tuntui sähköiskulta kertaa satatuhatta. Vähän niin kuin puukko olisi tullut selkään oikein kunnolla, mies kuvailee.


Hän kertoo huutaneensa kivusta ja juosseensa yhdessä muiden kanssa sisätiloihin.

– Olin siinä vaiheessa vielä ihan tajuissani, mutta sitten iski shokki. Minulle soitettiin ambulanssi ja lähdin Jorviin.

Benjamin vietti yön Jorvin sairaalassa Espoossa, jossa häneltä testattiin veri- ja munuaisarvot. Kaikki oli Benjaminin mukaan kunnossa, ja hän pääsi sairaalasta pois tiistaina aamulla.

Benjaminin yläselkään ilmestyi salamaniskusta punainen, ristinmuotoinen merkki.


Joskus salamaniskun saaneisiin potilaisiin syntyy puuta muistuttava Lichtenbergin kuvio, mutta Benjaminin saaman jäljen kaltaista kuvioita lääkärit eivät olleet aikaisemmin nähneet.

Lue lisää: Salamaniskussa iholle voi syntyä kuvio, jota lääketiede ei pysty selittämään: ”Suurin osa lääkäreistä ei tapaa koskaan”

Noin vaaksan mittainen kuvio katosi kuitenkin yön aikana.

Tiistaina iltapäivällä Benjamin kertoi tuntevansa olonsa jo hyväksi.

– Ihan pieni lihaskipu minulla on vielä selässä, hän sanoo.

Golfliiton toiminnanjohtaja Juha Korhonen kertoo, että golffareille on olemassa selkeät ohjeistukset siihen, miten ukonilmalla täytyy toimia.

Mikäli ukkossolu tulee päälle, kentältä tulisi poistua mahdollisimman nopeasti tai hakeutua ainakin suojaan. Golfmaila on vaarallinen ukkosenjohdatin, joten golfkärry ja mailat on syytä jättää kentälle suojaan hakeuduttaessa.

Korhonen kertoo, että kaikilla golfkentillä on mahdollista antaa yleinen äänimerkki, joka varoittaa ukonilmasta ja jonka avulla pelaajat kutsutaan pois kentältä. Lisäksi kentillä on valvojia, jotka voivat varmistaa, että kaikki pelaajat ovat ymmärtäneet tilanteen.

– Ukkosen kanssa ei todellakaan ole leikkimistä, ja uskon kyllä, että ihmiset nykyisin tunnistavat tilanteen hyvin, Korhonen sanoo.

– Tässäkin tapauksessa oltiin käsittääkseni tulossa pois kentältä.


Aktiivisesti golfia pelaava Benjamin sanoo olleensa aina erittäin varovainen ukkosen kanssa.

– Tiedän, että golfkenttä on todella vaarallinen paikka ukkosella. Tämä ukkonen tuli kuitenkin ihan puskista. Siinä ei ollut oikeastaan mitään tehtävissä.

– Säikähdin tätä kyllä tosi paljon. Olen miettinyt, että tässä kävi samaan aikaan sekä hyvä että huono tuuri.

Benjaminin kokemuksista kertoi ensin MTV.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt