Osuuko kesälomasi helleviikolle? Katso oman paikkakuntasi tilastot

rac

Julkaistu:

Sää
Helteisintä on yleensä heinä-elokuun taitteessa, mutta hellepäivien lukumäärä vaihtelee rajusti paikkakunnasta riippuen.
Eurooppaa vaivasivat kesäkuun lopussa hirmuhelteet, jotka vaativat jopa ihmishenkiä.

Suomessakin oli tavallista lämpimämpi. Etelä- ja Itä-Suomessa kesäkuu oli niin lämmin, että samanlaisia keskilämpötiloja saadaan keskimäärin vain kerran kymmenessä vuodessa tai harvemmin.

Silti tilastojen valossa kunnon helteet ovat vasta tulossa. Yleensä helteisin viikko on viikko numero 31. Tänä vuonna tuo viikko on reilun parin viikon päästä, eli heinä-elokuun vaihteessa. Jopa 20 kunnassa on yleensä kaksi tai useampia hellepäiviä juuri sillä viikolla. Myös heinäkuun viimeinen viikko on yleensä lämpimimmästä päästä, eikä muilla viikoilla keskimäärin kahta hellepäivää ole – missään päin Suomea.

IS tilasi Ilmatieteen laitoksen helletilastot vuodesta 1961 saakka. Jutun lopusta voit katsoa oman kuntasi helteisimmät kesäviikot.

Suomessa on yli 20 asteen keskilämpötiloja yleensä vasta heinä-elokuussa. Aivan eteläisimmässäkin Suomessa pitkän aikavälin päivän ylin keskilämpö nousee 20 asteen paremmalle puolelle vasta heinäkuussa. Niin tänäkin vuonna on ollut. Suomen etelä- ja kaakkoisosan keskilämpötila oli kesäkuussa noin 18 ja Lapissa noin 10 astetta.

Kun katsoo keskilämpötiloja, ei ole siis yllätys, että myös hellepäiviä osuu eniten juuri heinäkuulle. Paikkakunnittain hellepäivissä on luonnollisesti suuria eroja. Lämpimimmät paikat Suomessa löytyvät lähes vuodesta toiseen itäiseltä Uudeltamaalta tai Kymenlaaksosta, ei aivan rannikolta. Helteisintä viime vuosina on ollut kolmella mittausasemalla: Kouvolan Utissa, Mikkelin lentoasemalla ja Heinolan Asemantaustassa. Näissä kaikissa on mitattu yli 40 hellepäivää vuosina 2010, 2014 ja 2018.

Kaikkien aikojen lämpöennätys Suomessa mitattiin paljon pohjoisempana, eli Liperissä, Joensuun lentoasemalla 29.7.2010. Silloin havaintoaseman mittari näytti tasan 37,2 astetta celsiusta.

Jos grafiikka ei näy alla, katso se tästäMinne helteenmetsästykseen kannattaisi suunnata, ja koska? Jos uskoo tilastoihin, kannattaa katse kääntää heinäkuun lopussa Loviisan lähelle. Lapinjärvellä, Pyhtäällä ja Myrskylässä on kaikissa keskimäärin yli 2,25 hellepäivää viikolla 31.

Katso alta oman kuntasi helteisin viikko.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt