Venäläislähteet: Pekka Haavisto tapasi Sergei Lavrovin – Venäjän ulkoministeri kiitteli Suomen hallitusohjelmaa - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Venäläislähteet: Pekka Haavisto tapasi Sergei Lavrovin – Venäjän ulkoministeri kiitteli Suomen hallitusohjelmaa

Lavrov kertoi Haavistolle olevansa tyytyväinen siihen, että Suomen ja Venäjän suhteissa näyttää säilyvän jatkuvuus, Venäjän media kertoo.

Etyjin epävirallisen ulkoministerikokouksen ”perhepotretissa” näkyy, kuinka Sergei Lavrov kävelee viimeisten joukossa paikalleen vasemmalta. Pekka Haavisto (vihr) on jo paikallaan kuvan oikeassa reunassa toisessa rivissä.

9.7.2019 20:34

Venäjän tiedotusvälineet kertovat, että ulkoministeri Sergei Lavrov on tavannut tiistaina ensi kertaa Suomen uuden ulkoministerin Pekka Haaviston.

Tapaaminen järjestyi Etyjin epävirallisessa ulkoministerikokouksessa, joka pidettiin Slovakiassa.

– Ulkoministerit keskustelivat Venäjän ja Euroopan unionin yhteistyöstä liittyen Suomen EU-puheenjohtajuuteen, vaihtoivat mielipiteitä Etyjin työskentelystä, Euroopan neuvoston asioista ja Ukrainan tilanteesta, Venäjän ulkoministeriö tiedottaa.

– Keskusteltiin myös kahdenvälisten suhteiden erityisistä kysymyksistä, kuten poliittisten kontaktien aikatauluista.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov.

Uutistoimisto Ria Novostin mukaan Lavrov onnitteli Haavistoa ministerin tehtävästä.

– Onnittelen teitä nimityksestä. Olemme lukeneet (hallitus)ohjelman, jossa meidän käsittääksemme on tuotu julki Venäjän ja Suomen suhteiden jatkuvuus. Me olemme tyytyväisiä siitä, Lavrov sanoi tapaamisen aluksi.

Suomen ulkoministeriö ei ole tiedottanut erikseen Haaviston ja Lavrovin toteutuneesta tapaamisesta. Etukäteen ulkoministeriö kertoi, että Haavisto osallistuu Slovakian Tatravuorilla 9. heinäkuuta järjestettävään Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön (Etyj) epäviralliseen ministerikokoukseen.

Suomen ulkoministeri Pekka Haavisto.

Kokouksen pääteemana oli konfliktinehkäisy. Ministerit keskustelivat mahdollisuuksista edistää vakautta ja turvallisuutta Etyjin alueella ja siihen liittyen myös Ukrainan tilanteesta.

– Ukrainan tulevaisuus vaikuttaa koko Euroopan turvallisuuteen. Keskeistä on saada Itä-Ukrainan konflikti loppumaan. Alueella on vakava humanitaarinen kriisi, ulkoministeri Pekka Haavisto kirjoitti Ministerin kynästä -kolumnisarjassa aiemmin heinäkuussa.

Venäjän mediassa ei kerrottu, pohjustivatko Lavrov ja Haavisto myös keskiviikkona Helsingissä tapahtuvaa neuvottelua, jossa kohtaavat Venäjän varaulkoministeri Sergei Rjabkov ja Yhdysvaltain apulaisulkoministeri David Hale.

Lue lisää: Yllätysvierailu: USA:n apulaisulkoministeri tulee tänään Suomeen – tapaa venäläisen kollegansa jo huomenna Helsingissä

Yhdysvaltain ulkoministeriö tiedotti tiistaina, että Yhdysvallat aikoo käynnistää Venäjän kanssa kahdenvälisen dialogin useista eri teemoista maiden suhteiden parantamiseksi. Laajojen strategisten neuvottelujen valmistelu käynnistyy nimenomaan nyt keskiviikkona Helsingissä molempien maiden apulais- ja varaulkoministeritasolla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?