Näyttelijälegenda Ansa Ikosen haudalla odottaa viheliäinen yllätys – tytär järkyttyi seurakunnan teosta

Seurakunta on pystyttänyt näyttelijä Ansa Ikosen haudalle kuulutusilmoituksen, vaikka edesmenneen tähden tyttäret ovat jo olleet yhteydessä asiasta.

Ansa Ikosen hauta on kauniisti hoidettu, siisti hauta. Nyt sen vierelle on pystytetty hallintaoikeuden päättymisestä kertova kuulutusilmoitus.

9.7.2019 6:04

Aikansa tunnetuimman filmitähden Ansa Ikosen viimeinen leposija sijaitsee Helsingissä, Malmin hautausmaalla.

Haudasta huomaa ensi silmäyksellä, että se on huolellisesti hoidettu ja rakastettu hauta. Vihreä nurmi on leikattu tasaisesti, ja hautakiven eteen on istutettu vaaleanpunaisia kesäbegonioita. Kiven päällä lepää kimppu itse poimittuja kurjenkelloja.

Kauniisti hoidetun haudan kylkeen on kuitenkin ilmestynyt yllättävä kyltti: nimittäin seurakunnan asettama kuulutusilmoitus siitä, että haudan hallinta-aika on päättymässä.

Kyltin mukaan Ansa Ikosen haudan hallintaoikeus päättyisi 31. joulukuuta 2019.

Mikäli haudan haltija haluaa jatkaa hallintaoikeuttaan, hän voi kesäkuun 30. päivään 2020 mennessä tehdä uuden sopimuksen Helsingin ev. -lut. seurakuntien hautapalveluissa, kyltissä lukee.

Ikosen kuolemasta tuli 23. toukokuuta kuluneeksi tasan 30 vuotta.

Ansa Ikonen oli suomalaisen elokuvataiteen suurimpia tähtiä 30-luvun alusta 60-luvun alkuun.

Ikosen tytär Marjatta Rinne, 74 vuotta, vastaa puhelimeen kesämökiltä. Hän hämmentyy suuresti kuullessaan, millainen yllätys hänen äitinsä haudalta löytyy.

– Totta kai olimme tietoisia, että äidin haudan hallinta-aika päättyy. Se on jo sovittu juttu. Se taitaa olla jokin heidän byrokratiansa, että he käyvät laittamassa sinne sen lapun, Rinne aloittaa.

Rinteen mukaan hän ja hänen isosiskonsa Katriina Rinne, 79, ovat jo vuosi sitten sopineet seurakunnan kanssa, että haudan hallinta-aikaa jatketaan.

– On hyvin valitettavaa, että se merkki on ehtinyt sinne. Ihmettelen, että sitä ei ole sieltä poistettu. Miksi se merkki on viety sinne, kun tästä on sovittu jo vuosi sitten?

– Ihan käsittämätön juttu, että siellä on sellainen, Rinne jatkaa surullisena.

Ansa Ikonen on haudattu Malmin hautausmaalle.

Malmin hautausmaan sivuilla tiedotettiin marraskuussa 2018, että Helsingin seurakuntayhtymä on kuuluttanut kaikki määräaikaishaudat, joiden hallinta-aika päättyy vuoden 2019 loppuun.

Päättyville haudoille asetetaan kuulutusilmoitus, minkä perusteella haudalla käyvät omaiset ymmärtävät ottaa yhteyttä seurakuntaan hallinta-ajan jatkamiseksi.

Seurakunnan ilmoittaman kuulutuskäytännön mukaan omaiset voivat itse samalla poistaa kuulutusilmoituksen haudalta, kun ottavat asian hoitaakseen tai tietävät, että hallinta-aikaa on jo jatkettu.

Ansa Ikosen tyttärien perheineen oli tarkoitus sopia tämän vuoden aikana, kuinka monta vuotta ”jatkoaikaa” sukuhaudalle ostetaan. Ainaishautoja ei ole myönnetty enää 1970-luvun jälkeen.

– Tässä ei pitänyt olla mitään hätää, koska olemme jo kerran olleet sinne yhteydessä ja aikaa on vuoden loppuun. Meidän oli tarkoitus syksyllä päättää se, kuinka moneksi vuodeksi otamme sen tällä kertaa.

– Meidän pitää miettiä, mikä on se oikea ratkaisu, kun se haudan hoitaminen jää kuitenkin perikunnallemme. Meillä on siskoni kanssa jo ikää.

Kuulutusilmoitus on ilmestynyt haudalle kaikessa hiljaisuudessa.

Tähän mennessä Ansa Ikosen kaksi tytärtä ovat hoitaneet kumpikin hautaa omalla vuorollaan.

Marjatta Rinne kertoo, että hän kävi istuttamassa kukat ja koristelemassa haudan omalla vuorollaan itse, mutta koska hänen siskollaan ei ole autoa, tämä päätyi maksamaan ulkopuoliselle taholle haudan säännöllisestä hoitamisesta.

Näin ollen sisko ei luultavasti ole kuulutuskylttiä haudalla nähnyt.

Siskosten äiti oli eläessään ja vielä nytkin niin tunnettu henkilö, että hänen haudallaan vierailee silloin tällöin faneja ja muita kiinnostuneita. Siksikin on ikävää, että haudalle on asetettu yllättäen kuulutusilmoitus.

– Äidin haudalle ilmestyy silloin tällöin kukkia, joita me emme ole laittaneet. Hänen kuolemastaan on nyt juuri jo 30 vuotta. Hän lopetti ne työt mistä kansa muistaa hänet jo pitkään ennen kuolemaansa. Meillä ei ole tietoa, kuka siellä haudalla käy laittamassa niitä kukkia, itsekin uran näyttelijänä tehnyt Marjatta Rinne pohtii.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?