Varusmiesliitto esittää kaikille pakollista asevelvollisuutta: ”Nykyjärjestelmä ei kuulu tähän päivään”

Varusmiesliiton puheenjohtajan mukaan moni nuori näkee epätasa-arvoisuuden ongelmana – ja tämä on liiton mukaan merkittävä syy maanpuolustusinnon laskemiseen.

8.7.2019 10:58

Varusmiesliitto esittää, että Suomen asevelvollisuusjärjestelmää uudistetaan niin, että se kohtelee kumpaakin sukupuolta tasa-arvoisesti. Yhdistys julkaisi asiasta linjauksen maanantaiaamuna.

Liitto esittää olevansa huolissaan, koska nuorten maanpuolustustahto on notkahtanut viimeisimmissä kyselyissä.

  • Katso yllä olevalta videolta, miltä näytti alokkaiden ensimmäinen aamu tammikuussa 2019.

Varusmiesliiton puheenjohtajan Matias Pajulan mukaan yksi syy tälle on, että nykyisen kaltainen epätasa-arvoinen asevelvollisuus nähdään epäoikeudenmukaisena.

– Tasa-arvo koetaan äärimmäisen tärkeänä asiana yhteiskunnassa, mutta asepalvelus on enää ainoa lakiin kirjattu miehet ja naiset erotteleva asia, Pajula sanoo.

– Nykyjärjestelmä ei kuulu tähän päivään, ja sille ei ole muutaman kymmenen vuoden päästä enää oikeutusta.

Varusmiespalveluksen aloittaa tänään yli 12 000 asevelvollista.

Varusmiesliiton linjaus ei kuitenkaan ehdota, että asevelvollisten määrää nostettaisiin. Sama määrä alokkaita puolestaan valikoituisi koko ikäluokasta.

– Meillä on paljon miehiä, jotka tulevat asepalvelukseen vastentahtoisesti. Minkälainen hyöty heistä on maanpuolustukselle? Meillä olisi koko ikäluokka käytettävissä, jolloin meillä olisi paljon motivoituneempia ihmisiä palveluksessa, Pajula esittää.

Pajulan mukaan puolustusvoimilla tulisi edelleen olla oikeus määrätä asepalvelukseen ihmisiä, mikäli vapaaehtoisia ja motivoituneita ihmisiä ei saada kasaan tarpeeksi.

Liiton kanta kuitenkin on, että linjauksen mukainen uudistus nostaisi varusmiesten motivoituneisuutta.

Uudistus voisi liiton mukaan jättää historiaan myös vastahakoisesti asevelvollisuuttaan B-luokassa suorittavat varusmiehet.

– Olisi paljon fiksumpaa, että meillä olisi sen sijaan motivoituneita A-luokan naisia. Maanpuolustuksen kannalta olisi parempi kouluttaa kaikista parhaiten hommaan soveltuvia henkilöitä.

Lue lisää: 12 kysymystä, joihin intin käynyt osaa vastata – testaa tietosi

Asepalveluksen nykyisestä mallista on käyty viime aikoina runsaasti keskustelua.

Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan (MTS) viime vuoden lopulla julkaistusta kyselystä selvisi, että kansalaisten maanpuolustustahto ja kannatus nykymuotoiselle asevelvollisuudelle ovat laskeneet erityisesti nuoremmissa ikäluokissa.

Alle 25-vuotiaiden maanpuolustustahto on romahtanut niukasti alle 49 prosenttiin edeltävän vuoden 66 prosentista. Edellisen kerran maanpuolustustahto jäi kyselyssä alle 70 prosentin vuonna 1989.

Muutoksia asepalvelukseen onkin esitetty tänä vuonna jo aiemmin.

Elisabeth Rehn – Bank of Ideas -ajatushautomo julkaisi toukokuussa selvityksen, jonka mukaan nykymuotoinen asevelvollisuus tulisi korvata kansalaispalveluksella, johon velvoitettaisiin myös naiset, ahvenanmaalaiset ja Jehovan todistajat.

Itsenäisesti toteutettu selvitys ehdottaa, että kansalaispalveluksen voisi suorittaa asepalveluksena tai uudenlaisena varautumispalveluksena, joka korvaisi siviilipalveluksen.

Puolustusvoimien komentaja Jarmo Lindberg sanoi tammikuisessa puheessaan maanpuolustuskurssin avajaisissa, että sekä naisia että miehiä koskeva ja valikointiin perustuva järjestelmä ei olisi yhdenvertaisuuden näkökulmasta ongelmaton.

– Kuinka valita ne henkilöt, jotka suorittavat palveluksen, syrjimättä ketään, Lindberg kysyi tuolloin puheessaan.

Lindbergin mukaan naisten velvoittaminen kutsuntoihin vaatisi muutoksia lainsäädäntöön ja samalla se lisäisi kuluja. Laskelmien mukaan naisikäluokan osallistuminen nykyisenkaltaisiin kutsuntoihin, joihin kuuluu ennakkolääkärintarkastus, aiheuttaisi yli 3,5 miljoonan euron lisämenot vuodessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?