Kaksi naista kiersi ovelta ovelle ympäri Suomea – varastivat avuttomilta vanhuksilta rahaa ja koruja katalalla lakana­kikalla

Julkaistu:

Naiset anastivat tuhansia euroja puolustuskyvyttömiltä vanhuksilta kaupustelulla hämäten. Teot tapahtuivat viime talvena ympäri Suomea.
Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus on tuominnut Angelica Koiviston, 24, ja Carmen Långströmin, 46, useasta törkeästä varkaudesta, useasta törkeän varkauden yrityksestä, yhdestä ryöstön yrityksestä sekä kulkuneuvon kuljettamisesta ilman ajo-oikeutta ehdottomaan vankeuteen.

Långström tuomittiin myös identiteettivarkaudesta ja useista maksuhäiriöpetoksista. Hän nosti yli 15 000 euron pikavipit uhrin nimissä.

Valtaosa teoista sijoittui alkutalveen 2019, jolloin naiset tunkeutuivat yhteensä yhdeksäntoista vanhuksen asuntoon ja yrittivät viedä vanhuksilta rahaa ja arvoesineitä.

Uhrit olivat iältään 68–94-vuotiaita.

Lakana näköesteenä

Naiset tunkeutuivat itsenäisesti asuvien vanhusten asuntoihin erilaisilla tekosyillä. Usein heistä toinen tekeytyi hieromaan tekstiilikauppaa. Hän esitteli suurta kangasta kuten lakanaa siten, ettei uhri nähnyt kankaan takaa oviaukolle, kun toinen sujahti asuntoon ja etsi toisesta huoneesta anastettavaa.

Joissain tapauksissa toinen esiintyi terveydenhuollon ammattilaisena – kotihoitajana, palvelutalon tai terveyskeskuksen henkilökuntana – ja jututti vanhusta keittiössä tai sohvalla samalla, kun toinen keräsi käsilaukusta tai piirongista varastettavaa.

Kikka toimi pääosin, joskin kerran ulko-ovi oli mennyt lukkoon ja kerran uhrin puoliso huomasi liikkeet kankaan takaa. Yhdessä tapauksessa naiset telkesivät vanhuksen väkivalloin wc:hen, josta tämä hälytti hätäpainikkeella apua ja ryöstäjät lähtivät.

Kahdesti rikos keskeytyi, kun kolmas osapuoli sattumalta tuli paikalle. Kerran naiset lähtivät asunnolta oma-aloitteisesti hätäpainikkeen huomattuaan. Nuorin uhreista, 68-vuotias, huomasi itse naisten aikeet, jolloin he poistuivat.


Tuhansia euroja

Långström ja Koivisto saivat vanhuksilta huomattavia määriä käteistä, yhteensä lähes 7 000 euroa ja lisäksi satojen eurojen arvosta koruja. Kerran he varastivat kaksi pankkikorttia tunnuslukuineen ja nostivat kortilta 400 euroa.

Käräjäoikeuden tuomiosta käy ilmi, että vanhukset järkyttyivät tapauksista syvästi. Eräs vanhuksista sai infarktin heti tekojen jälkeen.

Käräjäoikeus katsoi, että anastusrikokset ovat törkeitä, koska ne kohdistuivat avuttomiin tai hädänalaisessa asemassa oleviin ja ovat myös kokonaisuutena arvostellen törkeitä johtuen suunnitelmallisuudesta. Naiset ovat ilmeisesti ennakkoon selvittäneet, missä asuu vanhoja tai muutoin heikkokuntoisia uhreja.

Osalla uhreista oli muistisairauksia ja usealla eriasteisia liikuntarajoitteita.

Rikossarja oli käräjäoikeuden mukaan systemaattinen ja noudatti samaa kaavaa.

Naiset tuomittiin myös viime heinäkuussa Pohjanmaalla tehdystä vastaavanlaisesta törkeästä varkaudesta.

Aiempaa rikostaustaa

Käräjäoikeus tuomitsi Långströmin kolmeksi vuodeksi ja Koiviston kahdeksi vuodeksi ja 10 kuukaudeksi vankeusrangaistukseen. Syyttäjä vaati kummallekin tuomion koventamista aiemman rikostaustan perusteella, mutta käräjäoikeus hylkäsi vaatimuksen.

Koivisto teki rikokset ehdollisen vankeusrangaistuksen koeajalla. Syyttäjä haki edellisen ehdollisen rangaistuksen täytäntöönpanoa, mutta oikeus päätti, että se olisi kohtuutonta.

Naiset määrättiin korvaamaan rikossarjan uhreille yhteisvastuullisesti 6 490 euroa.

Långströmin on myös maksettava kolmannen osapuolen nimissä ottamansa pikavipit kertyneine korkoineen ja muine maksuineen. Kokonaissumma on noin 19 000 euroa.

Långströmin maksettavana on myös identiteettivarkauden kohteeksi joutuneelle miehelle korvauksia noin 1 500 euroa sekä tämän oikeuskuluja 1 200 euron edestä.

Yhdessä varkauksista syytteet hylättiin Långströmin osalta. Tästä Koivisto on määrätty yksin korvaamaan tuhannen euron arvokorut.

Naiset kiistivät varkaudet ja niiden yritykset mutta myönsivät pienemmät teot. Koivisto ei halunnut tulla oikeudessa kuulluksi.

Tuomio ei ole lainvoimainen, vaan siitä voidaan valittaa hovioikeuteen.