Rakennusporukka Korian ABC:llä lyö tiskiin mielipiteensä vieressä nököttävistä uusista peltipoliiseista: ”Kysy vaan monetko ylinopeussakot olen saanut” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Rakennusporukka Korian ABC:llä lyö tiskiin mielipiteensä vieressä nököttävistä uusista peltipoliiseista: ”Kysy vaan monetko ylinopeussakot olen saanut”

Uudet peltipoliisit herättävät Korian ABC-aseman asiakkaissa tuntoja sekä puolesta että vastaan.

Julkaistu: 6.7.2019 7:51

Korian ABC-asemalla Kuutostien uudet liikenteen valvontakamerat herättävät ajatuksia laidasta laitaan.

Kuutostiellä Kouvolassa, Korian ABC-aseman luona, seisovat käyttövalmiina uusinta huutoa olevat peltipoliisit.

Ne ovat tracking radar -tutkatekniikkaa käyttävistä valvontakameroista ensimmäiset, jotka otetaan käyttöön Suomen teillä. Korian peltipoliisit alkavat välähdellä ensi viikon torstaina.

Uudet peltipoliisit voivat tunnistaa ajoneuvon jo 150 metrin päästä ja seuraavat sen nopeutta, etäisyyttä, suuntaa ja ajokaistaa. Kamerat ovat entistä tarkempia, ja kuvien perusteella tulee myöhemmin mahdolliseksi sakottaa esimerkiksi matkapuhelimessa puhumisesta ja turvavyön käyttämättömyydestä.

Uudenlaisia valvontakameroita on yhteensä 42, ja ne tulevat Nelostielle, Kuutostielle ja Oulun keskustaan.

Peltipoliisi Kouvolan Korian ABC-aseman lähellä.

Uudet peltipoliisit herättävät Korian ABC-aseman asiakkaissa tuntoja sekä puolesta että vastaan. Seitsemän helsinkiläisen rakennusmiehen porukka on yksituumainen: kameravalvonnan lisääminen on syvältä.

– Tästä aiheesta puhutaan täällä paljon. Jollakulla meistä välähtää kamera päivittäin. Vähempikin valvonta riittäisi, puuskahtaa Tommi Pyykkö ja saa muulta seurueelta täyden tuen.

Jo nykyisetkin peltipoliisit saavat jatkuvasti matkatyötä tekevien miesten pinnan kiristymään.

– Kysy vaan monetko ylinopeussakot olen saanut, virnistää Pasi Anttonen.

Kouvolan asuntomessualueella rakennustöissä olevat ja jatkuvasti matkatyötä tekevät helsinkiläiset rakennusmiehet ovat peltipoliisivalvonnan lisäämistä vastaan.

Seitsikko viettää viikot Kouvolassa rakentaen ensi viikolla avautuvien asuntomessujen alueelle muun muassa näyttelypaviljonkeja.

– Tulee halvemmaksi asua hotellissa ja vaikka istua baarissa pilkkuun asti kuin ajaa Helsinkiin yöksi, koska matkalla kuitenkin saisi ylinopeussakot, he vitsailevat.

Seurue kuitenkin korostaa, ettei kukaan heistä ole kaahaaja.

– Kyse on siitä, että sakottamisessa pitäisi olla joku järki mukana, sanoo Anttonen.

Sakkojen napsahtaminen vain muutaman kilometrin ylinopeudesta tai lyhytkestoisesta ylinopeudesta ohitustilanteessa tuntuu heistä kohtuuttomalta. He eivät myöskään pidä reiluna sitä, että valvontakameroita asennetaan paikkoihin, joissa esimerkiksi 80 kilometrin tuntinopeusrajoitus on juuri vaihtunut 60 kilometriin.

Todellisten kaahareiden kiinni saamista ja rankaisemista vastaan miehillä sen sijaan ei ole mitään.

Tuija Nieminen (vas.), Heikki Anttonen ja Marina Savin-Anttonen pitävät uuden sukupolven peltipoliiseja tervetulleena uudistuksena.

Lounaalle ABC-asemalle tulleet kouvolalaiset Riitta ja Hannu Savolainen sen sijaan suhtautuvat myönteisesti uusiin tarkkoihin peltipoliiseihin.

– Meillä ei ole mitään niitä vastaan, sillä kaahareita on aina. Nopeusrajoituksia pitäisi kaikkien noudattaa, sillä viime kädessä kyse on kaikkien tiellä liikkuvien turvallisuudesta, he sanovat.

Samaa mieltä on ikkunapöydässä ruokaileva kolmikko. Puumalalaisilla Heikki Anttosella ja Marina Savin-Anttosella on kyydissään kyläilemässä ollut Tuija Nieminen, jota he vievät takaisin kotiin Vantaalle.

– Uudet peltipoliisit on hyvä juttu. Itse noudatan nopeusrajoituksia ja ärsyttää, että olen normaalivauhdilla aina toisten jaloissa, sanoo Heikki Anttonen.

Hän on nyt eläkkeellä, mutta teki matkatöitä vuosikymmenet ja oppi sinä aikana jämptiksi ajajaksi.

– Ei tarvitse hermoilla mahdollisista ylinopeuksista ja kameroista, kun ajaa rajoitusten mukaan.

Heikki Anttonen arvelee, että peltipoliiseilla on myös ajokäyttäytymistä ja liikennekulttuuria parantava merkitys.

– Meillä on siinä vielä oppimista esimerkiksi Keski-Eurooppaan verrattuna, hän sanoo.