Isis-naisten omaisilta tunteikas kirjoitus HS:ssä – arvostelevat hallituksen toimintaa, ovat valmiit maksamaan matkat Syyrian leiriltä

rac

Julkaistu: , Päivitetty:

Omaisten mukaan kalifaattiin liittyneet naiset houkuteltiin lähtemään Syyriaan monenlaisilla menetelmillä.
Syyriaan al-Holin leirillä elävien suomalaisten naisten ja lasten omaiset arvostelevat Suomen hallitusta ja kertovat oman kantansa sukulaistensa tilanteeseen mielipidekirjoituksessa Helsingin Sanomissa.

Nimettömänä pysyvien omaisten mukaan kalifaattiin liittyneet naiset houkuteltiin lähtemään Syyriaan monenlaisilla menetelmillä.

– Motiiveja on ollut monenlaisia: esimerkkeinä hädänalaisten auttaminen tai eläminen valtiossa, jossa muslimit eivät kohtaa uskonnon vuoksi ennakkoluuloja ja syrjintää, omaiset toteavat lehdelle kirjoittamassaan mielipidekirjoituksessa.

– Kun todellinen tilanne on paljastunut, heillä ei ole enää ollut mahdollisuutta paeta Syyriasta, sillä heidän viestintäänsä ulkomaailmaan seurattiin ja pois yrittäminen oli kuolemalla rangaistavaa. He eivät tienneet, millainen totalitaristinen järjestelmä heitä odotti.

Omaiset kertovat olleensa koko ajan valmiita maksamaan sukulaistensa matkan pois alueelta.

– Mutta leiriltä poistuminen on laillisesti mahdotonta ilman Suomen viranomaisten myötävaikutusta siihen. Ihmettelemme, eivätkö Supolle myönnetyt merkittävät lisäresurssit ja uusi siviilitiedustelulaki mahdollistakaan 11 naisen epäilyttävän toiminnan seurantaa.

Julkisuudessa on keskusteltu viime aikoina siitä, pitäisikö Suomen hakea kansalaisensa kotiin leiriltä. Esimerkiksi terrorismintutkijoiden Juha Saarisen ja Antti Parosen mukaan naisia ei pidä hakea Suomeen. Myös leirillä olevien suomalaislasten kohtalo on herättänyt keskustelua.
IS uutisoi kesäkuun lopussa, ettei hallitus aio ryhtyä suuriin palautustoimenpiteisiin. Jos suomalaisia onnistuu pakenemaan leireiltä ja he hakeutuvat Suomen suurlähetystöön, on hallituksen mukaan Suomella velvollisuus auttaa heitä.
– Meillä omaisilla on todellinen hätä kaikkien mutta erityisesti pienimpien lasten terveydestä ja hengissä säilymisestä. Kysymme, minne yhtäkkiä katosivat oikeusvaltion periaatteet ja se kiire, josta pääministeri Rinne puhui kesäkuussa, omaiset kirjoittavat.

HS:n mukaan omaiset ovat pyytäneet apua useilta eri tahoilta, muun muassa tasavallan presidentiltä, lastensuojelulta ja ulkoministeriltä. He ovat tehneet asiasta myös kantelun oikeuskanslerille.

Oikeuskanslerin toimistosta vahvistetaan IS:lle, että tapauksesta on tehty kantelu. Kantelu tehtiin 7. kesäkuuta, ja kantelijoina on useita henkilöitä. Sen käsittelyaikataulu on auki.

Omaiset korostavat, että leirillä olleiden teot pitäisi tutkia yksilöllisesti, ja se onnistuisi parhaiten Suomessa.