Jokelan vankilan apulaisjohtaja Jarmo Salminen ei saanut syytettä –  virasta pidättäminen jatkuu silti

Julkaistu:

Jokelan vankilan apulaisjohtajan Jarmo Salmisen virasta pidättäminen jatkuu, vaikka syyttäjä ei nostanut häntä vastaan syytteitä.
Jokelan vankilan apulaisjohtajaa Jarmo Salmista epäiltiin virkavelvollisuuden rikkomisesta ja virkasalaisuuden rikkomisesta. Valtionsyyttäjä Mikko Männikkö päätti eilen tiistaina, ettei hän nosta Salmista vastaan syytteitä.

Salminen on ollut prosessin aikana virasta pidätettynä.

Etelä-Suomen rikosseuraamusalueen aluejohtaja Katri Järvinen kertoo IS:lle, että virasta pidättäminen jatkuu syyttäjän päätöksestä huolimatta. Viranomaiset aikovat tutustua tarkemmin syyttäjän ratkaisun perusteluihin, jonka jälkeen lopullinen päätös Salmisen osalta tehdään.

Järvinen arvioi, että päätös Salmisen jatkosta syntyy tämän kuun aikana.

– Mietimme sitä, miten tätä pitää laitoksen sisällä arvioida ja siihen menee jonkin aikaa, Järvinen sanoo IS:lle.

Rikosepäilyn taustalla oli se, että Salmisen epäiltiin antaneen lainvastaisesti Helsingin entiselle huumepoliisipäällikölle Jari Aarniolle salaisia tietoja poliisin tietolähteenä toimineesta Raine Sievälästä, joka on tuomittu niin sanotusta tynnyrijutusta. Tiedot liittyivät muun muassa Sievälän vankila-aikaiseen sijoituspaikkaan ja lomien järjestämiseen. Epäiltyjen tietojen antamisen aikaan Aarnio oli saanut poliisista jo potkut. Tietojen antaminen tapahtui vuoden 2016 syksyllä.

Helsingin hovioikeus totesi viime viikolla antamassaan ratkaisussaan, ettei Salminen syyllistynyt silloinkaan rikokseen, kun hän luovutti Sievälästä tietoja Aarniolle, kun Aarnio oli vielä Helsingin huumepoliisin päällikkö. Hovioikeuden mukaan Salmisella oli tähän virkatehtäviin liittyvät perusteet.

Syyttäjä Männikkö moitti Salmisen toimintaa kuitenkin kovin sanoin tiistaina tekemässään ratkaisussaan. Männikön mukaan Salmisen toiminta on ollut haitallista viranomaistoiminnan yleiselle luottamukselle.

– Ei ole asianmukaista viranhoitoa, kun Salminen vankeinhoidon virkamiehenä on vastoin virkavelvollisuuksiaan ryhtynyt salassa junailemaan kyseisen vangin ja Aarnion yhteisiä asioita olosuhteissa, joissa Aarnio oli syytettynä huumausainerikoksista, jotka vielä ovat kytkeytyneet kyseisen vangin rikoksiin. Konkreettista vahinkoa tästä ei kuitenkaan ole aiheutunut, Männikkö muun muassa totesi.

Helsingin hovioikeus totesi viime viikolla antamassaan ratkaisussaan, että Aarnio oli Sievälän rikostoveri suuressa hasistynnyreiden salakuljetuksessa, josta Aarnio sai aiemman kolmen vuoden Trevoc-tuomion lisäksi 10 vuoden vankeustuomion.

Myös Aarniota epäiltiin tässä Salmiseen liittyvässä asiassa yllytyksestä virkavelvollisuuden rikkomiseen. Syyttäjä päätti, ettei Aarniotakaan vastaan nosteta syytteitä. Aarniota koskevat yllytysepäilyt kaatuivat siihen, kun itse päärikoksesta ei nostettu syytettä.

Syyttäjän ratkaisusta uutisoi ensin Helsingin Sanomat.