28-vuotias mies saalisti Instagramissa teini­tyttöjä ja raiskasi – keksi käsittämättömiä selityksiä teoilleen - Kotimaa - Ilta-Sanomat

28-vuotias mies saalisti Instagramissa teini­tyttöjä ja raiskasi – keksi käsittämättömiä selityksiä teoilleen

28-vuotias Frank Emanuel tuomittiin Länsi-Uudenmaan käräjäoikeudessa kuuden ja puolen vuoden vankeuteen lukuisista lapsiin kohdistuneista seksuaalirikoksista.

3.7.2019 10:42

Tätä nykyä 28-vuotiaan ghanalaissyntyisen Frank Emanuelin toimintatapa oli aina sama: hän etsi Instagramista teini-ikäisiä tyttöjä, otti näihin yhteyttä, jatkoi yhteydenpitoa Snapchatissa ja houkutteli lapsia luokseen luvaten tarjota alkoholia, tupakkaa ja kannabista.

Syyskuun 2017 ja joulukuun 2018 välisenä aikana hän ehti syyllistyä Espoossa kahteen törkeään raiskaukseen, kolmeen törkeään lapsen seksuaaliseen hyväksikäyttöön, yhteen perusmuotoiseen raiskaukseen, yhteen perusmuotoiseen lapsen seksuaaliseen hyväksikäyttöön ja huumausainerikokseen.

Miehen piittaamattomuudesta kertoo se, että sen jälkeen, kun hän oli ollut jo kertaalleen poliisin kuulusteltavana ja tutkintavankeudessa, hän jatkoi vapauduttuaan toimintaansa ja syyllistyi uusiin rikoksiin.

”Kohtelisi kuin prinsessaa”

Miehen uhrit olivat teini-ikäisiä tyttöjä, nuorin 12-vuotias. He kertoivat poliisille hyvin samansuuntaisesti siitä, kuinka Emanuel toimi.

Kun mies oli ottanut ensikontaktin Instagramissa, hän alkoi kehua tyttöjä ja pyydellä näiltä kuvia. Viestit muuttuivat nopeasti rohkeammiksi ja mies lähetti tytöille kuvia peniksestään ja pyysi vastineeksi tytöiltä alastonkuvia ja -videoita.

Sitten mies alkoi houkutella teinejä asunnolleen Espooseen. Hän kertoi uhreilleen, että ”tarjoaisi driksuja ja kohtelisi kuin prinsessaa”. Vaikka mies oli tekojen ajankohtana 26–27-vuotias, hän valehteli tytöille olevansa 19- tai 20-vuotias.

Ne tytöt, jotka menivät asunnolle, mies juotti rajuun humalaan väkevällä viinalla, kuten Leijonalla ja vodkalla. Lähes sammumistilassa olleet tytöt olivat kykenemättömiä puolustamaan itseään ja heidän muistikuvansa asunnon tapahtumista olivat katkonaisia.

Eräs uhreista kertoi, kuinka mies vei hänet puoliväkisin makuuhuoneeseen ja seuraavan kerran hän havahtui siihen, että hän oli alasti ja mies nuoli hänen alapäätään. Vaikka tyttö huusi ”stop”, mies ei lopettanut.

Lopulta tyttö oli päässyt vessaan. Sieltä tultuaan hän oli huomannut, että hänen mukanaan asunnolle tullut ystävä makasi makuuhuoneen lattialla alastomana kuin huumattuna, ja mies oli tämän vierellä.

Väitti, ettei tiennyt suojaikärajasta

Emanuel kiisti oikeudessa kaikki rikokset paitsi huumausainerikoksen. Hän myönsi pitäneensä hallussaan ja käyttäneensä kannabista.

Emanuel myönsi olleensa sukupuoliyhteydessä joidenkin tyttöjen kanssa, mutta sanoi, ettei ensinnäkään tiennyt tyttöjen ikää ja toiseksi, ettei tiennyt Suomen suojaikärajasta.

Hänen mukaansa tytöt olivat ottaneet yhteyttä häneen. Tytöt olivat yllättäen pyytäneet kuvia hänen peniksestään ja lähettäneet itse pyytämättä alastonkuvia itsestään. Tytöt olivat kutsuneet itsensä hänen asunnolleen ja alkaneet juoda hänen viinojaan.

Käräjäoikeus ei pitänyt Emanuelin kertomusta millään muotoa uskottavana. Useat uhrit kuitenkin kertoivat yhdensuuntaisesti siitä, että olivat kertoneet Emanuelille ikänsä ja Emanuel oli vastannut, että tytöt ”näyttivät ikäistään vanhemmilta”.

– [Emanuelin] kertomukselle on leimaa-antavaa se, että hänen mukaansa aloite kuvien lähettelyyn, seksuaalissävytteiseen viestittelyyn, asianomistajien vierailuun vastaajan luona, alkoholin hankkimiseen ja juomiseen sekä seksuaaliseen kanssakäymiseen on tullut asianomistajilta ja vastaaja on ollut ikään kuin tahdottomana välikappaleena, huomioi käräjäoikeus Emanuelin vastauksista.

Kuusi ja puoli vuotta ehdotonta

Käräjäoikeus piti epäuskottavana Emanuelin väitettä siitä, että teinitytöt olisivat olleet aloitteellisia viestittelyssä tai siinä, että he olisivat omasta aloitteestaan menneet yli 10 vuotta vanhemman, entuudestaan tuntemattoman miehen asunnolle harrastamaan seksiä.

Käräjäoikeus totesi, että Emanuelin toiminta on ollut suunnitelmallista, ja että hän on teoillaan vahingoittanut nuorten uhrien kehitystä vakavasti.

– Rikoksiin ei ole liittynyt mitään moitittavuutta lieventäviä seikkoja, totesi käräjäoikeus.

Emanuel tuomittiin kuuden ja puolen vuoden ehdottomaan vankeuteen. Hänet passitetaan Vantaan vankilaan.

Hänet velvoitettiin lisäksi maksamaan uhreilleen yli 40 000 euroa muun muassa kärsimyksestä ja mielenterveyden häiriöinä ilmenneistä tilapäisistä haitoista. Suurin yksittäinen korvaussumma on 12 000 euroa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?