Matkailualalla havahduttiin kasvavaan ilmiöön: Turistit tulevat nyt Suomeen pakoon hirmuhelteitä

Viileästä kesäsäästä näyttää tulleen myyntivaltti, joka houkuttelee turisteja Suomeen.

Intian Delhistä kotoisin oleva Puja nautti viileästä säästä Helsingin Esplanadin puistossa tiistaina.

3.7.2019 6:22

– Valitsimme Helsingin matkakohteeksi nimenomaan siksi, että täällä on niin viileää. On ihanaa vain istuskella tässä ja nauttia ympäristöstä. Kuunnella, kun joku soittaa musiikkia ja katsella lokkeja, kertoo Intian Delhistä kotoisin oleva Puja viettäessään tiistai-iltaa Esplanadin puistossa.

Delhissä lämpötila lähenteli tiistaina 40 astetta, joten ero tihkusateessa kylpeneen Helsingin noin 15 asteeseen oli huomattava. Viileydestä nauttiva Puja ei ole yksin, sillä yhä useampi turisti näyttäisi matkustavan Suomeen nimenomaan kuumuutta paetakseen.

Ilmiö on huomattu myös suomalaisen matkailuteollisuuden toimijoiden keskuudessa. Suomeen suuntautuvan matkailun edistämiseksi työskentelevän Visit Finlandin johtaja Paavo Virkkunen kertoo Ilta-Sanomille, että jopa viime aikoina Manner-Eurooppaa korventanut helleaalto näyttää aiheuttaneen viime hetken kysyntäpiikin Suomeen suuntautuvassa matkailussa.

– Kyllä markkinoilta on sellaista viestiä tullut. Samanlaista ilmiötähän nähtiin jo viime kesänä, kun Keski-Euroopassa oli kuumat kelit. Kyllä se oli yhtenä syynä matkustaa Suomeen, vaikka täälläkin oli silloin lämmintä. Joka tapauksessa se on kohtuullista verrattuna siihen lämpötilaan, mikä tuolla Välimeren ympäristössä ja Keski-Euroopassa on, Virkkunen sanoo.

Myös Saimaalla toimivan matkailun markkinointiyhtiön GoSaimaan johtaja Juha Sorjonen kertoo kuulleensa samansuuntaisia viestejä yrittäjien taholta.

– Muun muassa intialaisten jättämässä palautteessa on kehuttu sitä, kuinka ihanan viileää täällä on. Myös puhdasta ilmaa ja vettä kiitellään. Meidän kannalta huono kesä voikin olla muualla se kesä, jota täältä lähdetään hakemaan, Sorjonen sanoo.

Raikas sää miellyttää myös helteen keskeltä Japanista Suomeen matkustaneita Kouhei ja Kanane Yatsudaa.

Hän muistuttaa, että kaikki eivät suunnittele matkojaan puoli vuotta etukäteen, vaan moni alkaa miettimään matkakohdettaan vasta loma-aikojen lähestyessä. Osaltaan viime hetken kysyntäpiikkiä edesauttavat myös halvat lennot, joilla esimerkiksi Berliinistä, Milanosta ja muutamasta Kreikan kohteesta pääsee suoraan Saimaalle Lappeenrannan kautta.

– Eivät kaikki siellä Euroopassakaan tykkää yli 30 asteen lämpötiloista. Aurinkoa löytyy kyllä maailmalta. Mutta täällä voi olla ulkona ja vaikka soudella, pyöräillä tai lähteä kävelylle, mikä ei monessa muussa maassa välttämättä ole mahdollista lämpötilojen vuoksi.

Turisteja vetää Saimaalle Sorjosen mukaan viileän ilmaston, puhtaan ilman ja veden sekä vihreän ympäristön lisäksi myös oma rauha ja turvallisuuden tunne. Kotimaa on ollut Saimaan matkailun pääasiallinen markkina-alue ja Pietari tärkeä sellainen, mutta nyt kysyntä on kasvanut myös muualla Euroopassa.

Virkkunen puolestaan mainitsee Persianlahden maat kuten Arabiemiraatit, joissa lämpötilat nousevat kesäisin vielä huomattavasti Eurooppaa korkeammalle.

Elena ja Eran ovat Uudesta-Seelannista, jonka kevätsäätä Suomen tämänhetkinen sää heidän mukaansa muistuttaa.–Synnyin Israelissa, ja vihaan sitä kuumuutta, Eran kertoo.

– Pari vuotta sitten havaittiin, että tällainen ilmiö voisi olla hyödynnettävissä. Silloin olimme ensimmäistä kertaa keväällä Arabian Travel Market -matkailumessuilla muutaman suomalaisen matkailuyrittäjän kanssa. Ja tänä keväänä uudestaan. Suomi on selvästi tuolla Arabiemiraateissa ja muissa arabimaissa kasvavan kiinnostuksen kohteena nimenomaan kesämatkailussa, koska täällä on miellyttävä sää verrattuna siihen, mitä siellä on, Virkkunen sanoo.

Pelkkä ilmaston viileys ei ole johtanut Suomeen suuntautuvan kesämatkailun kasvuun. Virkkunen painottaa, että asian eteen on tehty paljon töitä parin viime vuoden kuluessa muun muassa kampanjoimalla.

– Järvi-Suomi on kasvava tuote. Jos katsoo toukokuun lukuja ja yöpymiskehitystä, ollaan toistakymmentä prosenttia plussalla. Se kertoo siitä, että Suomen kesäkin alkaa ihan mainiosti kehittymään aikaisempiin vuosiin verrattuna.

Myös Sorjonen mainitsee markkinointityön ja kertoo positiivisen kehityksen näkyneen noin vuoden ajan. Hän toivoo Saimaasta seuraavaa matkailun vetonaulaa Helsingin ja Lapin rinnalle.

– Ennakkotiedot näyttävät lupaavilta, ja toukokuussa matkailu pompahti mielenkiintoisiin lukemiin. Ero on nähtävissä, vaikka Saimaata ei vielä kunnolla tunneta maailmalla.

Romanialaiset Tudor Cosana ja Miu Razvan nauttivat Helsingin säästä, mutta kertovat palelleensa Lapissa. Kotimaan helteet eivät kaksikkoa haittaa.

Ilmastonmuutoksen edetessä helleaallot eivät ole ainakaan vähenemään päin maailmalla. Virkkusen mukaan tämä näkyy siinä, että matkailijat hakeutuvat pohjoiseen, jossa on vielä viileää.

– Syy on ihmiskunnan kannalta ikävä. Ilmiö tuottaa kuitenkin Suomen matkailuun kysyntää, mikä on tietysti hyvä asia Suomen kansantaloudelle.

Hellettä Suomeen pakenevista turisteista kertoi aiemmin Yle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?