Mökkipihaan kaartavia vieraita odotti alasti kekkuloiva isäntä – nakuilun asian­tuntija ehdottaa tilanteeseen räväkkää ratkaisua

Julkaistu:

Mökillä voi sattua vastaan tilanne, jossa kanssamökkeilijä yllättää tepastelemalla ilkosillaan saunahetkien ulkopuolellakin. Ilta-Sanomat kysyi naturistiliiton puheenjohtajalta ja tapakouluttajalta, mitä mieltä he ovat nakuilusta mökkivieraiden seurassa.
Kesä, mökki, sauna ja paljaat pakarat. Kesäkeleillä suomalaisten vaatetus kevenee, ja jotkut tykkäävät viettää aikaa mökillä täysin ilkosillaan. Toiset taas eivät ole nakuilevaa sorttia tai suorastaan pahastuvat kelteisillään käyskentelevästä kanssamökkeilijästä.

Mutta mitä tehdä, jos erilaiset käsitykset alastomuudesta ja sen soveliaisuudesta tömähtävät vastakkain yhteisellä mökkireissulla, ja nakuilu jatkuu saunahetkistä myös muuhun oleskeluun?

Ilta-Sanomat kirjoitti viime viikolla ihmisten erilaisista saunomistavoista mökkisaunassa, ja aihe kirvoitti myös runsaasti keskustelua jutun kommenttikentässä.

Eräs lukijoista kertoi kommenttikentässä nauttivansa synnyinasussaan oleskelusta muuallakin kuin saunassa:

Me olemme tottuneet alastomuuteen. Olemme mökillä aina alasti vaimoni ja lasteni kanssa, jos ilma sallii. Olen itse monta kertaa ottanut vieraat vastaan alasti, kun tulevat autolla. Saunavuorot on niin, että saunomme vuorotellen, jottei sauna tule liian täyteen. Sekasauna. Aina, IS:n lukija kirjoittaa.

Toinen lukija hämmästeli kyseisen kommentoijan tapaa tepastella vieraita vastaan vailla rihman kiertämää:

Kyllä jotain käyttäytymistapoja pitäisi olla..kunnioittaa vieraita, eikä ottaa alasti heitä vastaan. Se on ainakin minusta vastenmielistä ja kiusallista. Jos näin kävisi, kun menisin mökille vierailulle, lähtisin takaisin ääntä nopeammin. Katsella siinä sitten isäntäperhettä, joka kekkuloi alasti. Ei kiitos..

Ilta-Sanomat kysyi, mitä mieltä nakuilusta muiden mökillä olijoiden edessä ovat tapakouluttaja ja Suomen naturistiliiton puheenjohtaja.

”Pitkälti vieraan ongelma”

Suomen naturistiliiton hallituksen puheenjohtaja Juha Jonsson uskoo, että lämpimillä kesäsäillä alastomuus kuuluu monella suomalaisella jollain tapaa kesämökkeilyyn.

– Kun suomalaiset menevät mökeilleen, niin moni kaipaa omaa rauhaa, ja siihen liittyy se, että voi keventää sitä vaatetustakin. Alastomuus mökillä sään salliessa on käsittääkseni aika yleistä.


Jonssonin mukaan osa ilkosillaan viihtyvistä mökkeilijöistä pukeutuu, kun kylään tulee vieraita, mutta jotkut haluavat nauttia vaatteettomuudesta myös vieraiden läsnä ollessa.

– Joidenkin kohdalla tilanne on se, että pistetään sitten vaatteita päälle. Mutta kaikki eivät laita välttämättä silloinkaan. Jokainenhan on isäntä omassa kodissaan ja tontillaan. Riippuu myös tietysti, että millaisia vieraita on.
Jonsson näkee, että mikäli emäntä tai isäntä haluaa mökillään oleskella nimenomaan alasti, ei vierailla ole siihen nokan koputtamista.

– Jos isäntäväki tykkää olla mökillä alasti, ja vieraalle ei sovi, että ollaan alasti, niin näkisin, että se on pitkälti vieraan ongelma. Että hänen täytyy sopeutua joko niin, että hän on vaatteet päällä ja isäntä ja emäntä ilman vaatteita, tai sitten menevät siihen niin sanotusti mukaan. Tai kolmas vaihtoehto on, että ei heidän ole siellä pakko olla.

– En ole koskaan kuullut, että olisi esimerkiksi nostettu meteliä, jos vieraat eivät ota vaatteita pois. Yleensä jokainen osaa miettiä sitä tilannetta järkevästi.

Entä jos isäntä- tai emäntäväen sijaan vieras tahtoisi temmeltää muiden mökillä alasti?

– Silloin on korrektia kysyä isäntäväeltä, että miten teillä on tapana olla täällä. Että ollaanko aina vaatteet päällä, ja miten saunatilanteessa toimitaan, ja keskustellaan siitä.

Jonssonin mukaan suomalaisten suhtautuminen alastomuuteen on kaksijakoista. Jonssonin käsityksen mukaan esimerkiksi suuri osa suomalaisista kuitenkin kokee, että saunassa voi käydä alasti vieraidenkin seurassa.

– Toiset ihmiset hyväksyvät alastomuutta hyvin paljon, eivätkä he tee asiasta minkäänlaista meteliä, mutta sitten on sellaisia ihmisiä, joiden mielestä kaikenlainen alastomuus on pahasta. Siinä voi olla joskus myös uskonnollisia näkemyksiäkin taustalla, mutta ei välttämättä, hän pohtii.

Jonssonin tietoon ei juuri ole tullut tapauksia, joissa mökin isäntä- tai emäntäväen ja vieraiden välillä olisi tullut hämminkiä tai kiistaa alastomuudesta. Tyypillisempiä mökeillä ovat tapaukset, joissa naapuri ärsyyntyy mökkitontilla kuljeskelevasta nakuilijasta.

– Näitä tilanteita on, että naapuri ei ole tykännyt, jos toinen on alasti omalla pihallaan. Itse ajattelen, että jokainen olkoot omalla tontilla kuten haluaa, kunhan ei naapureita tarkoituksella häiritse. Mutta en katso, että alastomuus sinänsä olisi tarkoituksellista häirintää.

Tapakouluttaja: ”Vaatteet päälle, kun tulee vieraita”

Tapakouluttaja, tietokirjailija Helena Valonen sanoo, että mökkikulttuuri ja myös siihen liittyvä alastomuus ovat asioita, jotka askarruttavat monia suomalaisia kesästä toiseen. Hänelle tuli kysymyksiä aiheesta jälleen juhannuksen tienoilla.

Kun kyseessä on alastomuus, asia on Valosen mukaan hyvin yksinkertainen.


– Perhepiirissä toimitaan perheen tavoilla ja säännöt ovat selvät, joten asiaa ei tarvitse edes pohtia. Jos tulee kaukaisempia sukulaisia ja tuttavia, niin silloin laitetaan vaatteet päälle. Kun ei tunneta toisia hyvin, eikä olla ehdottoman varmoja, että miten ihmiset viihtyvät keskenään, kun on alastomuutta.

Valosen mukaan tapakulttuuriin kuuluu, ettei alastomuudella aiheuta turhia jännitteitä tai hämminkiä, ja tämä pätee myös mökillä.

– Se on kohteliaisuutta vieraita kohtaan. Luodaan luontevaa ja viihtyisää tunnelmaa, jottei henkilöiden välillä ole jännitteitä. Etteivät ihmiset joudu teeskentelemään ja selviämään siinä tilanteessa.

Mitä tehdä, jos mökin isäntä tai emäntä kuitenkin yllättää liihottelemalla mökillä alasti vieraiden edessä? Onko vierailla oikeutta huomauttaa ikäväksi koetusta nakuilusta toisten mökillä?

– Kun mennään vierailulle, niin noudatetaan sanontaa, ”talossa talon tavalla.” Enhän voi mennä isäntäväkeä määräämään, mutta silloin isäntäväen alastomuus vaikuttaa viihtyisyyteeni. Pitää vaan nieleskellä ja ihmetellä. Tai sitten voi kiittää ja lähteä, jos isäntäväki ei pukeudu.

Entä sitten saunassa. Minkälaista alastomuusetikettiä tulee noudattaa muiden kanssa saunoessa?

Valonen muistuttaa, että ihmiset ovat yksilöitä, ja esimerkiksi saunatilanteissa persoonallisuus ja opitut tavat vaikuttavat siihen, miten kukin tykkää saunoa.

– Jos on sellainen olo, että haluaa mennä saunomaan alasti, niin menee. Mutta jos tuntuu, että ei viihdy muiden seurassa alasti, niin voi kysyä, että voisinko mennä myöhemmin saunomaan yksin. Tai sitten voi mennä uimapuvussa tai pyyheliinassa toisten kanssa.
Jos lauteilla on ihmisiä vieraista kulttuureista, tulisi kulttuuritausta ottaa huomioon ja pitää vaatteet päällä.

– Ja kun mennään saunaan, jossa on miehiä ja naisia, on kohteliasta kääriä pyyheliina ympärille, ettei saada vieraita häkellyksiin. Jos ollaan niin läheisiä, että tuntuu luontevalta, niin sitten otetaan saunassa vaatteet pois.

Valosen mukaan oleellista on tiedostaa muiden henkilökohtainen reviiri, ja myös kunnioittaa sitä. Tämä on sosiaalista taitoa ja muiden huomioon ottamista, hän korostaa.

Etenkin yksi paikka on sellainen, jossa mökilläkään ei Valosen mukaan sovi olla kelteisillään.

– Ruokapöytään on kohteliasta pukeutua, ettei ole ateriointitilanteessa alastomana.

Mitä omalla pihalla saa tehdä?

Ilta-Sanomat on aiemmin kertonut mökkinaapurusten välisistä riidoista ja jännitteistä. Joskus ärsyttää voi juuri alaston mökkinaapuri. Mutta saako mökkitontillaan touhuilla vailla rihman kiertämää?

Lain mukaan mökki on yksityisaluetta. Periaatteessa omalla mökkitontilla saa siis oleskella alastomana, jos niin haluaa.

– Jos alastomuuteen ei liity mitään seksuaaliperäistä, toisen ärsyttämistä ja rienaamista, sitä ei voi oikein kieltää, kodin ja asumisen lakiasioihin erikoistunut asianajaja ja varatuomari Mika Talviaro kommentoi IS:lle vuonna 2018.

Omalla pihallaan saa esimerkiksi ottaa rajatonta rusketusta, kunhan tarkoitus ei ole esitellä itseään muille.

– Lähtökohtaisesti kaikki, mikä liittyy normaaliin olemiseen tai elämiseen on sallittua. Omalla mökkipihallaan tai laiturilla voi olla ja kävellä alasti, jos katsotaan, että tarkoituksenhakuisesti ei yritä esitellä itseään tai aiheuttaa pahennusta, laamanni, asianajaja Harri Kontturi kertoi IS:lle vuonna 2017.

Asian luonne muuttuu, jos tarkoituksella esittelee itseään muille tai aiheuttaa pahennusta. Sukupuolisiveellisyyden julkiseen loukkaamiseen voi lain mukaan syyllistyä, jos tekee julkisesti sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan teon siten, että se aiheuttaa pahennusta.

Onko sinulla kokemuksia omasta tai muiden nakuilusta kesämökillä? Keskustele asiasta jutun alla kommenttikentässä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt