Raisa Räisäsen katoaminen 1999 – tämä kaikki tiedetään 20 vuoden jälkeen - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Väkivaltavideoista viehättynyt lääkäri alkoi yllättäen kertoa naisystävälleen Raisa Räisäsestä – näitä kaikkia vaihtoehtoja poliisi on selvittänyt 20 vuoden takaisesta katoamisesta

16-vuotias Raisa Räisänen katosi Tampereella vietettyään iltaa ystävänsä kanssa. Tapauksesta tulee kuluneeksi tänä vuonna 20 vuotta.

1.7.2019 18:00

Vuoden 2006 syksyllä keskusrikospoliisi sai varteenotettavan vihjeen lokakuussa 1999 kadonneen Raisa Räisäsen kohtalosta.

Muuan nainen kertoi poliisille, että oli alkanut seurustella kolmekymppisen lääkärin kanssa vuosi Räisäsen katoamisen jälkeen.

Tampereen yliopistollisessa sairaalassa työskentelevä lääkäri oli viehättynyt väkivallasta. Eräänä iltana kun hän katsoi tapansa mukaan väkivaltavideoita, Räisäsen tapaus tuli puheeksi.

Hän kertoi naiselle tietävänsä, mitä kadonneelle tytölle tapahtui. Lääkärin mukaan katoamiseen oli sekaantunut henkilöitä, joiden ei ikinä uskoisi olevan asiassa mukana.

Hän vaikutti ylpeältä, koska tiesi tytön kohtalon.

Kun nainen kertasi poliisille kuulemaansa, hän kertoi lääkärin olleen ”maanisen seksuaalinen” ja epäili, että tämä itse on voinut surmata 16-vuotiaan koripallotytön.

Mies oli kertonut usein, kuinka halusi iskeä naisia ja näyttää, mihin pystyy.

Lääkäri omisti sitä paitsi asunnon sen reitin varrelta, jota Raisa toisinaan kulki kävellessään isänsä luo Tampereen keskustasta Petsamoon.

Poliisi piti mahdollisena, että lääkäri ja Räisänen ovat tavanneet tuolla matkalla.

Marraskuussa 2006 Tampereen käräjäoikeus myönsi keskusrikospoliisille luvan kuunnella ja valvoa lääkärin neljää liittymää.

Poliisi kuunteli lääkäriä salaa kuukauden päivät, mutta tulokset jäivät rikoksen selvittämisen kannalta laihoiksi.

Raisa Räisänen katosi vuonna 1999 ollessaan 16-vuotias.

– Hän ei ollut Tampereella enää Raisan katoamisiltana vaan pankkitietojen mukaan jo Helsingissä, kertoo keskusrikospoliisin rikoskomisario Paavo Tuominen.

Kun poliisi joutui lopulta paljastamaan kuuntelun, lääkäri kertoi Iltalehdelle, ettei hänellä ollut hajuakaan kuuntelun syystä.

– Olin pöyristynyt ja ihmettelin, että mikä ihmeen poliisivaltio tämä oikein on ja mitä muuta ne seuraa, mies hämmästeli lehdelle.

Päihdeongelmainen lääkäri kuoli muutama vuosi sitten. Siitä, mitä hän kuvitteli tietävänsä Raisan katoamisesta, ei ole tarkkaa tietoa. Tuomisella on kuitenkin vahva arvaus.

– Se on valitettava tapa joillakin, että halutaan humalapäissään tehdä vaikutus tällaisilla jutuilla. Samanlaisia tapauksia on muitakin. Niistä tulee poliisille turhaa vaivaa, mutta pakko ne on tutkia ja poissulkea.

Poissulkea. Se on sana, joka toistuu Tuomisen puheessa usein.

Kun ei ole ruumista, surma-asetta, sormenjälkiä, dna:ta, hiuksia, kuituja tai oikein mitään muutakaan konkreettista tutkittavaksi, ainoaksi vaihtoehdoksi jää vihjeiden sinnikäs tarkistaminen siihen saakka, kunnes ne osoitetaan perättömiksi tai ainakin epätodennäköisiksi.

Raisan ruumista tai merkkejä hänestä on etsitty Tammerkoskesta, Näsijärvestä, Pyhäjärvestä, Kaupin metsistä, Tampereen keskustan juhla- ja saunatiloista, Orivedeltä ja Pälkäneeltä. Kuulusteluja on tehty parisataa ja epävirallisempia puhuttamisia toinen mokoma.

Raisan katoamispäivän kulku tunnetaan hyvin iltayhteentoista asti. Sen jälkeen varmat tiedot vähentyvät ja illan kulku haarautuu useille, epävarmoille poluille.

Kerrataanpa, mitä päivästä tiedetään.

Lauantai 16. lokakuuta 1999 oli Tampereella kolea mutta poutainen päivä.

Raisa aloitti sen menemällä koripallopeliin. Hän kävi Tampereen Sammon urheilulukiota ensimmäistä vuotta ja pelasi Tampereen naisten ja A-tyttöjen joukkueessa.

Kummassakin hän oli pistetilaston kärkipaikoilla, ja vuonna 1983 syntynyttä tyttöä pidettiin tulevaisuuden maajoukkueurheilijana.

Kaupungissa oli meneillään perjantaina alkanut Euroopan unionin erityishuippukokous, jota isännöivät presidentti Martti Ahtisaari ja pääministeri Paavo Lipponen. Paljon poliiseja, mustia autoja ja miehiä italialaisissa puvuissaan.

Monessa kodissa jännitettiin EU-päätösten sijaan Malesian Grand Prixin aika-ajoja. Kesken F1-kauden jalkansa katkaissut Michael Schumacher teki sairauslomaltaan yllätyspaluun Ferrarin rattiin ja otti paalupaikan yli sekunnin erolla maailmanmestaruutta puolustavaan McLarenin Mika Häkkiseen.

Raisa teki joukkueelleen 20 pistettä.

Pelin jälkeen Raisa meni kotiinsa Tampereen Ruotulaan. Hän vietti alkuillan siellä lukiokaverinsa kanssa.

Tytöt aikoivat lähteä illalla keskustaan, ja Raisa mietti, näkisikö poikaystäväänsä jossain vaiheessa iltaa. Raisaa vanhempi poikaystävä oli juuri täyttänyt 19. Seurustelua oli takana pari kuukautta.

Iltayhdeksän aikaan tytöt lähtivät bussilla keskustaan.

Raisa oli pukeutunut säähän nähden kevyesti. Hänellä oli musta lyhyt puolihame, punainen toppi, musta paitapusero ja musta bleiseri. Punaruskean tukkansa hän oli jättänyt auki.

Suurin piirtein tältä Raisa Räisänen näytti myös katoamisiltanaan, sillä hän oli jättänyt hiuksensa auki. Oikealla poliisin kuvassa näkyy, millaiset vaatteet Raisalla oli yllään.

He menivät tanssimaan Hämeenkatu 18:ssa sijaitsevaan ravintola Casablancaan, jonka paikalla sijaitsee nykyään Bricks.

Raisa ei ollut täysi-ikäinen, mutta hän pääsi sisään täysi-ikäiseltä tutultaan lainaamillaan henkilöllisyyspapereilla.

Illan aikana Raisa tanssi iltalomalla olleen varusmiehen kanssa ja joi jonkin verran alkoholia. Ei kuitenkaan niin paljon, että olisi ollut kovassa humalassa.

Iltakymmenen jälkeen Raisa yritti soittaa poikaystävälleen, mutta tämä oli laittamassa autoaan eikä kuullut, kuinka Raisan puhelu meni lankapuhelimen vastaajaan.

Kello 23:n aikaan tytöt siirtyivät Hämeenkadun varteen Sokoksen eteen. Raisan ystävä nousi oman poikaystävänsä autoon, jossa oli muitakin nuoria. He olivat matkalla Huittisten Seurahuoneelle.

Viimeisten varmojen tietojen mukaan Raisa jäi Sokoksen tavaratalon eteen.

Sokoksen kulmalla sijaitsi muun muassa seiskabussin pysäkki.

Raisa ei mahtunut kyytiin, joten hän jäi Sokoksen eteen. Oli puhetta, että kaverukset soittelisivat illan aikana vielä toisilleen.

Puolenyön aikaan ystävä yrittikin soittaa Raisalle. Kännykkä hälytti, mutta kukaan ei vastannut.

Tuominen sanoo, että jos nykyiset vihjeet olisivat olleet paikallispoliisin tiedossa heti tutkinnan alussa, jutun selviämisen mahdollisuudet olisivat olleet paremmat.

Yleensä oli niin, että nuori lähti omille teilleen joko puhtaasta seikkailunhalusta tai riideltyään vanhempiensa kanssa ja palasi takaisin viimeistään sitten, kun näki kuvansa lehdessä. Tällaista tapahtui etenkin kesäisin.

Paikallispoliisin rajalliset resurssit kiinnitettiin siksi mieluummin törkeämpiin rikoksiin, ryöstöihin ja henkirikoksiin.

– Noin nuoret henkilöt yleensä löytyvät, kun ei ole mistään vesionnettomuudesta kysymys. En itsekään muista kuin yhden toisen vastaavanlaisen tapauksen Tampereelta, missä samanikäinen poika katosi ilman minkäänlaista selitystä.

Tuominen viittaa 17-vuotiaan Teemu Puumalan katoamiseen maaliskuussa 2007.

Hän katosi Lamminpään kaupunginosasta riitaannuttuaan kotibileissä kavereidensa kanssa. Poika soitti useita puheluita lähdettyään asunnolta, ja puhelutiedot päättyvät Tohloppijärven lähistölle.

Järvi on kuitenkin tarkistettu vuosien varrella useaan otteeseen, ja poika on yhä kadoksissa.

Entä Raisa? Hänestä tai häntä muistuttavista naisista ja tytöistä on iltayhdentoista jälkeen lukuisia havaintoja eri puolilta Tamperetta.

Erityisenä tuntomerkkinä Raisasta on mainittu kevyen vaatetuksen lisäksi pituus.

Raisa oli 175-senttinen, ja hänen illalla käyttämänsä korkeat korot tekivät hänestä vielä kymmenen senttiä pidemmän.

Raisan näköinen tyttö oli nähty illalla myös Koskipuistossa.

Erään havainnon mukaan Raisan näköinen tyttö olisi liikkunut puolenyön aikaan hotelli Tammerin lähellä Koskipuistossa ”lyhyemmän ja vanhemman naisen” kanssa. Vihje nousi esiin niin sanottujen Pirkkalan ja Tampereen paloittelumurhien yhteydessä.

Gladiaattorit-tv-sarjasta Timanttina julkisuuteen noussut Virpi Butt ja hänen ystävänsä Janne Hyvönen surmasivat ja paloittelivat kaksi miestä 2002–2003.

Poliisi selvitti Buttin liikkeitä hyvin tarkkaan siltä varalta, että tämä olisi sekaantunut jotenkin myös Raisan katoamiseen. Työn tuloksena myös gladiaattori ruksattiin epäiltyjen listalta pois.

Kun Raisan katoamisesta oli kulunut kuusi vuotta, tapaus siirtyi keskusrikospoliisille, ja Paavo Tuomisesta tuli jutun tutkinnanjohtaja.

Silloin Hämeenkadun valvontakameratallenteita alettiin siirtää digitaaliseen muotoon. Suuri osa tallenteista on kuitenkin huonolaatuisia, rakeisia ja hämäriä. Raisaa itseään ei näy yhdessäkään kuvassa.

– Vuonna 1999 elettiin säästöaikaa, eikä toimivia valvontakameroita juuri ollut. Materiaalia on enimmäkseen EU-kokouksen ajalta ja se oli jo aiemmin päivällä, sanoo Tuominen.

Poliisi ryhtyi haarukoimaan materiaalista autoja, jotka liikkuivat Hämeenkadulla katoamisiltana.

Useammassa vihjeessä toistui nimittäin kertomus, että Raisan näköinen tyttö olisi noussut johonkin autoon. Vaaleaan Citroën Visaan, kenties kullanväriseen Mercedes Benziin, neuvostovalmisteiseen Tshaikaan, tummaan Cadillac Fleetwoodiin tai Lincoln Continentaliin.

Viimeiset kolme olivat niin harvinaisia, että niistä käynnistyi niin sanottu museoautotutkintalinja.

Tätä tuki erään autoharrastajan kertomus. Hän oli nähnyt, kuinka kello 23.03 mies oli pakottanut nuoren, kevyesti pukeutuneen vaalean naisen nousemaan mustaan museoautoon.

Poliisi julkaisi museoautoista valvontakamerakuvaa. Esimerkiksi alla olevan näköistä autoa poliisi etsi.

Erilaisia kuvaukseen sopivia autoja tarkastettiin satakunta, ja autoharrastajia ilmoittautui poliisille toisensa perään. Eräs heistä oli Apulannan rumpali Sipe Santapukki, joka osti 1990-luvun lopussa vuosimallin 1963 Cadillac Limousinen Popedan kitaristilta Markku Petanderilta.

Tamperelainen lääkäri, paloittelumurhaaja ja punkyhtyeen rumpali ovat vain pieni otos siitä joukosta ihmisiä, joiden elämää Raisan katoaminen on ohimennen koskettanut.

Se kertoo jotain siitä, kuinka laaja tutkinta on ollut ja kuinka tutkinnan piiri laajenee yhä.

Katoamisessa on karmivaa se, ettei kadonnut elä eikä kuole. Hän vain katoaa. Jäljelle ei jää kuolinpäivää vaan katoamispäivä, jota muistellaan vuosittain syntymäpäivän sijaan.

Raisan syntymäpäivä oli muuten torstai 10. maaliskuuta 1983. Hän olisi nyt 36-vuotias, saman ikäinen kuin menestyksekäs laulaja Jenni Vartiainen tai vihreiden poliitikko Emma Kari.

Tuominen sanoo, että juuri epävarmuuden vuoksi kadonneiden omaisten suru on erilaista kuin esimerkiksi henkirikoksen uhrien omaisten. Siihen suruun yhdistyy huoli.

Kun ihminen kuolee, häntä voi surra, mutta hänestä ei tarvitse enää kantaa huolta. Kuolleilla ei ole nälkä eikä jano. Eikä vilu eikä kuuma.

Kadonneen kohdalla tästä ei voi olla varma. Vaikka kuolema näyttäisi todennäköiseltä, kadonnutta ei voi haudata.

– Se, että vainajan voisi haudata, olisi surutyön kannalta tärkeää, sanoo Tuominen.

Kadonneen elämä jatkuu myös kohtaloa koskevissa spekulaatioissa, jotka saavat sytykkeen milloin mistäkin.

Esimerkiksi sen jälkeen, kun Saksassa Braunschweigista mystisesti 1984 kadonnut Petra Pazsitka löytyi yli 30 vuoden jälkeen elossa Düsseldorfista, toimittajat kyselivät Tuomiselta, voisiko Raisakin löytyä kaikkien vuosien jälkeen hengissä.

Olisiko Raisa jättänyt Petra Pazsitkan tavoin entisen elämänsä taakseen ja aloittanut sen jossain muualla?

Tuominen antaa sen ainoan vastauksen, jonka tietää varmaksi.

– Sitä ei ole voitu poissulkea.

Viime ajat vahvin tutkintalinja on liittynyt taksiin, jonka kyytiin Raisa Räisänen ehkä nousi katoamisiltanaan puolenyön maissa.

Eläköitynyt taksinkuljettaja kertoi poliisille kesällä 2015 ottaneensa Raisan katoamisiltana Hämeenkadulla taksitolpalta kyytiin kevyesti pukeutuneen nuoren naisen ja naisen seurassa olleen vanhemman, turkkilaisen näköisen miehen.

Taksikuski kertoi Raisan matkustaneen yöllä Multiojankatu 28:aan.

Kuljettaja ei muistanut tarkkaa aikaa kyydille, mutta sanoi sen kuitenkin olleen ennen ravintoloiden sulkeutumisesta aiheutuvaa taksiruuhkaa.

Taksinkuljettaja oli vienyt pariskunnan runsaan kahdeksan kilometrin päähän Multiojankatu 28:aan Multisillan kaupunginosaan.

Poliisi onkin käynyt ruumiskoirien kanssa läpi Multisillan maastoa siltä varalta, että Raisa olisi surmattu jossakin läheisessä asunnossa ja sen jälkeen haudattu metsään.

Tällä hetkellä Raisa Räisäsen tapausta tutkitaan tappona. Se vanhenisi rikoksena 20 vuodessa, eli nyt lokakuussa.

Tuominen sanoo, että Räisäsen tapauksessa rikosnimike muuttuu murhaksi, sillä murhankaan mahdollisuutta ei voi varmuudella sulkea pois.

Osa saaduista vihjeistä kertoo kuitenkin autoon pakottamisesta, mahdollisesta sieppauksesta ja kenties suunnitellusta henkirikoksesta.

Voi olla, ettei Tuominen tutki tapausta enää ensi vuoden jälkeen, sillä hänellä on mahdollisuus jäädä runsaan 40 vuoden uran jälkeen eläkkeelle.

– On vain hyvä, että joku muu tulisi ja katsoisi tapausta uusin silmin. Jotain uutta voi sillä tavalla löytyä.

Tuominen on ollut tutkinnanjohtajana Raisa Räisäsen tapauksessa kolmasosan koko urastaan. Hän ei usko jutun jäävän vaivaamaan häntä.

– Aina sitä täytyy toivoa, että vielä joku vihje tulisi ja vainajan olinpaikka selviäisi. Ei se sillä tavalla kuitenkaan jää vaivaamaan, kun tietää, että kaikki mahdollinen on tehty. Jos jotain olisi jäänyt tekemättä, kyllä se sitten vaivaisi.

  • Tiedätkö jotain Raisa Räisäsen katoamisesta? Kerro tietosi poliisille: rikosvihje.krp@poliisi.fi

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?