Tuntematon mies heitti ämpärillisen vettä kiukaalle Iskelmä-festivaaleilla – Kiukaan luukku räjähti auki ja Timo, 32, joutui sairaalaan - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Tuntematon mies heitti ämpärillisen vettä kiukaalle Iskelmä-festivaaleilla – Kiukaan luukku räjähti auki ja Timo, 32, joutui sairaalaan

Keski-Suomen poliisilaitokselta vahvistetaan, että rikosilmoitus on kirjattu nimikkeellä vammantuottamus.

Timo Kangastie joutui onnettomuuden myötä siteisiin.

30.6.2019 15:11

32-vuotiaan alajärveläisen Timo Kangastien kesä sai lauantai-iltana Iskelmä-festivaaleilla järkyttävän käänteen. Kangastie oli Iskelmä-festareiden savusaunassa, kun entuudestaan tuntematon, bikineihin pukeutunut mies asteli saunaan sisälle ja kaatoi ämpärillisen vettä kiukaalle.

– Olin siinä tutustunut muutamaan saunojaan. Meitä oli siinä alalauteella viisi henkilöä, joiden kesken juttelimme. Sitten siihen tuli yksi miespuolinen tyyppi. Hän meni ylälauteelle, otti ämpärin käteen ja kiskaisi ämpärillä vettä kiukaalle.

– Kiukaan luukku räjähti auki ja sieltä tuli oikein kuuma höyry päälleni, kun olin ensimmäisenä siinä kiukaan luukun vieressä, Kangastie kertaa tapahtumia.

Hän säikähti tilannetta ja singahti ulos saunasta.

– Tuli niin kuumaa siinä, että oli pakko lähteä äkkiä pois, ettei pala siihen. Siinä vaiheessa, kun lähdin pihalle päin, sain myös kasvoihin palovaurioita. Minulla on koko kroppa täynnä palovammoja.

Vammoja tuli jalkoihin, kasvoihin ja yläkroppaan.

Kangastien tiedossa ei ole, että muut saunojat olisivat saaneet palovammoja. Sivulliset riensivät pian onnettomuuden jälkeen Kangastien apuun.

– Minua tultiin auttamaan ja minut vietiin järveen, ja sen jälkeen lähistöllä ollut pelastusvene huidottiin paikalle. Sieltä sitten hälytettiin ambulanssi.

Timo Kangastiellä menee vammoista toipumiseen arviolta 2-6 viikkoa.

Kangastie vietiin ensin Jyväskylän sairaalaan, jossa ei kuitenkaan hänen mukaansa ollut tilaa. Sieltä alajärveläismies siirrettiin Espooseen Jorvin sairaalaan palovammakeskukseen.

– Tänä aamuna pääsin pois, ja parin päivän päästä on kontrolli, jossa katsotaan, mihin päin palovammat ovat lähteneet kehittymään.

Paranteluun menee Kangastien mukaan 2–6 viikkoa. Hän kertoo lääkärin määränneen voimakkaita kipulääkkeitä. Palovammat ovat ensimmäisen ja toisen asteen palovammoja.

– En saa urheilla enkä tehdä mitään fyysistä kahteen viikkoon. Olen yrittäjä, joten jostain täytyy katsoa korvauspuolta.

Kangastie on tehnyt tapahtuneesta rikosilmoituksen. Hän sanoo, että kipujen lisäksi tapahtuneesta jäi ennen kaikkea pelko vastaavan kaltaisia saunomistilanteita kohtaan.

– Ainakaan en mene hetkeen ulkopuolisten kanssa saunomaan. Sellainen olo jäi, kun tuollaista pääsee tapahtumaan.

– Onneksi en itse ollut humalassa, vaan pääsin heti pakenemaan. Siinä olisi voinut käydä hullumminkin.

Häntä ihmetyttää, miten voi olla mahdollista, että saunan kiukaan luukku räjähtää sillä tavalla irti.

–Ainakaan en mene hetkeen ulkopuolisten kanssa saunomaan. Sellainen olo jäi, kun tuollaista pääsee tapahtumaan, Kangastie toteaa.

Suomalainen saunatuntija, savusaunoista kirjankin kirjoittanut Risto Vuolle-Apiala arvelee kuultuaan referaatin tapahtuneesta, että syitä saunakiukaan luukun räjähtämiseen voi olla käytännössä kaksi.

Yksi syy voi olla se, että kiukaalle kaadettiin kerralla niin iso määrä vettä, että tulikuumat saunakivet saivat veden höyrystymään, mistä syntyi valtava paine sekä kiukaan ala- että yläosaan.

– Alimmat kivet ovat kaikkein kuumimpia, ja päällä on vähän vähemmän kuumia. Kun kiukaaseen tulee suuri vesimäärä, se ulottuu alimpiin kuumimpiin kiviin saakka, ja se höyrystyy räjähtämällä siellä. Se on selvää, että paine on kova, hän spekuloi.

Toinen mahdollisuus voisi olla Vuolle-Apialan mukana se, että sauna oli lämmitetty liian kuumaksi.

Iskelmä-festivaali ei kommentoi tapausta Ilta-Sanomille, sillä tiedottamisesta vastaa viranomainen. Keski-Suomen poliisilaitokselta vahvistetaan, että rikosilmoitus on kirjattu nimikkeellä vammantuottamus.

– Osalliset ovat vielä kuulematta, joten tapahtumien kulkua ei lähdetä vielä avaamaan, totesi päivystävä tutkinnanjohtaja Sami Salo Keski-Suomen poliisilaitokselta.

Onnettomuudesta kertoi ensin Iltalehti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?