Näin Aarnio-jutun raskauttava uusi todiste löytyi – täsmäsi jopa lomamatkoihin: ”Ei tajuttu heti”

rac

Julkaistu:

Syyttäjän mukaan Senaatti-kiinteistöjen kulunvalvontatiedot keksittiin pyytää vasta käräjäkäsittelyn jälkeen.
Ellei Pasilan poliisitaloa olisi remontoitu 2010-luvun alkupuolella, osa Jari Aarnion huumejutun keskeistä todistusaineistoa olisi jäänyt syntymättä.

Helsingin hovioikeus tuomitsi torstaina Aarniolle tynnyrihuumejutussa kymmenen vuotta vankeutta. Isossa roolissa hovioikeudessa olivat kulunvalvontatiedot Pasilan poliisitalon remontinaikaisista väistötiloista.

Väistötilat sijaitsivat Itä-Pasilan virastokeskuksessa. Poliisitalo sijaitsee Länsi-Pasilassa.

Vuonna 2013 alkaneen Aarnio-tutkinnan alkuvaiheissa oli jo selvitetty poliisin omat kulunvalvontatiedot. Väistötilana toimineen virastokeskuksen kulunvalvonnasta huolehti kuitenkin Senaatti-kiinteistöt. Sieltä kulunvalvontatietoja älyttiin pyytää vasta vuonna 2017, kun Aarnio-juttu oli jo käsitelty käräjäoikeudessa.

– Väistötilojen kulunvalvontatiedot yksinkertaisesti keksittiin pyytää syyttäjille ja tutkintaan vasta tuolloin. Ei tajuttu heti, että tuohon aikaan oli ollut kaksi päällekkäistä kulunvalvontajärjestelmää, poliisin oman lisäksi tämä tilapäinen Senaatti-kiinteistöjen kulunvalvonta, kihlakunnansyyttäjä Antti Sundberg kertoo.

Uusi löytö osoittautui kullanarvoiseksi. Poliisin oman kulunvalvonnan tiedot olivat olleet hyvin niukat. Niistä ei esimerkiksi ilmennyt, oliko Aarnion kulkuavainta käytetty Pasilan poliisitalolla vai jossain muualla poliisin tiloissa kuten vaikkapa Kaartin poliisitalolla Etelä-Helsingissä. Näin ollen tiedoista ei ollut juurikaan hyötyä, kun Aarniota yritettiin yhdistää niin sanotun ”Pasilan miehen” liikkeisiin.

Senaatti-kiinteistöjen tiedot sen sijaan olivat paljon tarkemmat. Syyttäjät saivat elokuussa 2017 kuulla, että Aarnion ja hänen alaistensa tiedot vuosikymmenen alkupuolelta olivat kaiken lisäksi yhä tallella. Niinpä syyttäjät saivat hovioikeuteen uudeksi kirjalliseksi todisteeksi väistötilojen kulunvalvontaraportit vuosilta 2011–2013.
Uudet kulunvalvontatiedot vahvistivat hovioikeuden näkemystä, että juuri Aarnio oli Pasilan miehen prepaid-liittymien ainoa käyttäjä. Hovioikeuden mukaan Aarnion kulkuavaimen kulunvalvontatiedot täsmäsivät erittäin hyvin Pasilan miehen liittymien televalvontatietoihin.

”Liittymien paikantuminen Itä-Pasilassa sijaitseviin tukiasemiin on ollut erittäin vahvassa yhteydessä kulunvalvontatiedoista ilmeneviin Aarnion liikkeisiin Itä-Pasilan virastokeskuksessa,” hovioikeus totesi.

Aarnio oli väittänyt, että kyseisillä liittymillä olisi pidetty yhteyttä poliisin salaisiin tietolähteisiin ja että liittymät olisivat olleet useiden huumepoliisien yhteiskäytössä.

Aarnio yritti kiistää myös sen, että häneltä takavarikoitu kulkuavain oli hänen omansa. Hän väitti senkin olleen yhteiskäytössä ollut vara-avain.

Hovioikeuden mukaan avaimen tiedot kuitenkin täsmäsivät Aarnion virkavapaalta paluun ja lomamatkojen kanssa. Lisäksi tiedot viittasivat muutenkin säännölliseen päivittäisen käyttöön eivätkä lainattavaan vara-avaimeen. Sillä esimerkiksi toistuvasti avattiin virastokeskuksen pysäköintihalliin johtava nosto-ovi ja puomi kello 8–10 välillä aamulla eli sitä käytettiin saavuttaessa työpaikalle autolla.