KSML: 46-vuotias koulunkäynninohjaaja tuomittiin 17-vuotiaan tytön hyväksikäytöstä – kuristi, sitoi ja videoi - Kotimaa - Ilta-Sanomat

KSML: 46-vuotias koulunkäynninohjaaja tuomittiin 17-vuotiaan tytön hyväksikäytöstä – kuristi, sitoi ja videoi

Julkaistu: 28.6. 9:46

Keskisuomalaisen mukaan 46-vuotias mies ja alaikäinen lukiolaistyttö eivät tutustuneet kouluympäristössä vaan seuranhakusovellus Tinderissä.

Jyväskyläläinen, koulunkäynninohjaajana työskennellyt mutta sittemmin irtisanoutunut 46-vuotias mies tuomittiin eilen seitsemän kuukauden ehdolliseen vankeuteen 17-vuotiaan lukiolaistytön seksuaalisesta hyväksikäytöstä, uutisoi Keskisuomalainen.

Kaksikko tapasi viime kesänä kolmesti, ja kaksi tapaamisista eteni seksuaaliseen kanssakäymiseen. Toisessa tapaamisista tapahtui sitomista ja kuristamista, toisessa videoimista. Mies oli myös luvannut tytölle lahjoja, jos tyttö lähettäisi itsestään kuvia tai videoita.

Keski-Suomen käräjäoikeuden mukaan mies syyllistyi seksuaaliseen hyväksikäyttöön, lapsen houkuttelemiseen seksuaalisiin tarkoituksiin ja sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan lasta esittävän kuvan hallussapitoon. Mies tarjosi tytölle alkoholia, joten hän syyllistyi myös lievään alkoholirikokseen. Mies kiisti kuristamisen mutta myönsi seksuaalisen kanssakäymisen, jonka väitti tapahtuneen tytön aloitteesta.

Alaikäisiin kohdistuneet seksuaalirikokset ovat nousseet uutisotsikoihin viimeisen vuoden aikana. Esiin on noussut erityisesti grooming-ilmiö. Groomingilla tarkoitetaan prosessia, jossa aikuinen houkuttelee ja manipuloi lapsen seksuaalisiin tekoihin.

Kyberrikollisuuteen erikoistunut rikosylikomisario Sari Sarani keskusrikospoliisista kertoi IS:lle joulukuussa, että grooming ilmiönä on Suomessa kasvamassa.

Usein aikuinen luo ensiyhteyden lapseen internetissä, esimerkiksi Facebookin, Instagramin tai muun sosiaalisen median palvelun kautta. Houkuttelija voi pyrkiä saamaan kohteensa luottamuksen empatialla ja tuella tai esimerkiksi tavaran tai rahan tarjoamisella.

Pelastakaa Lapset ry:n mukaan internetin kautta seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi päätyvät lapset ovat yleisimmin 13–15-vuotiaita, hieman harvemmin 11–12-vuotiaita.

Ilta-Sanomat kirjoitti tammikuussa, että poliisin tietoon tulleiden alaikäisiin kohdistuneiden seksuaalirikosten tilastosta erityisesti 14–15-vuotiaat erottuvat joukosta selvästi.

Sekä 14- että 15-vuotiaisiin kohdistuu Suomessa keskimäärin yli 350 jonkinlaista seksuaalirikosta tai sellaisen yritystä joka vuosi. Siis keskimäärin yksi seksuaalirikos joka päivä.